Erbay Kücet

Erbay Kücet

Ermeni Sorunu İnternette

Ermeni Sorunu İnternette

Çanakkale Zaferinin 100. Yılı ile Ermeni meselesinin de 100. Yılı çakışınca ortalık biraz gündelik siyasetinde etkisi ile gerildi. Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı yaklaşık 70 ülke temsilcisinin katılımı ile Çanakkale’de düzenlenen etkinliklere katılırken, bir diğer grup ise Anıtkabir’de düzenlenen temsili törenlerde buğday çorbasını Anadolu’nun değişik yörelerinden gelen gençlerle yudumluyorlardı.

1915 olaylarının 100. yılı olması dolayısıyla “Ermeni meselesi” odaklı çalışmalar, açıklamalar ve yayınlar birbirini izliyor. Ülkemizde ve dünyada konunun çeşitli yönleri farklı pencerelerden ele alınırken, tartışmalar ağırlıklı olarak “soykırım” kavramı etrafında şekilleniyor.

2015 yılıyla birlikte daha fazla konuşulmaya başlayan Ermeni meselesi, içinde bulunduğumuz nisan ayında ana gündem maddesi haline gelmiş durumda. İstanbul’da yapılan anma törenine AB Bakanı Volkan Bozkır’ı dua için Ermeni Kilisesinde görevlendirmişlerdi. Tarihçilerimiz televizyon ekranlarında arz-ı endama devam ederken resmi zevatın resmi ağızlarla verdikleri cevaplara bazı özgür beyinler farklı görüşleri ile kamunun bildiklerini tarihin arka odasından aktarma gayreti içindeydiler.

Rusya Başkanı Putin ile Fransa Başbakanının Ermenistan’a giderek oradaki ağıtlara ortak gözyaşı dökmelerine Türkiye’den anında cevaplar verildi ama dedik ya ortalık siyasetin gadrine uğrayarak milli bilinçten uzakta seyretti gibi.

Her neyse olayı tekrar tarihçilerimize havale ederek farklı bir pencereden söz etmek istedim bu yazımda. Türkiye’nin tepkisine yol açan açıklamaların art arda geldiği bu günlerde ermenisorunu.gen.tr adlı web sitesinde 1915’le ilgili her şey yayımlanmaya başladı. Ermeni meselesini tarihî arka planıyla ele alan web sitesinin doğru adres olma iddiası taşıdığını belirtmek isterim.

Ermeni meselesiyle ilgili her türden fikre bütün açıklığıyla yer vererek farklılığını ortaya koyan ermenisorunu.gen.tr de Ermeni tehcirine giden süreç, tehcir dönemi ve sonrasına ilişkin metinler ve tarihî belgelerle doyurucu bir içerikle verilirken Türk ve yabancı akademisyenlerin açıklamaları kısa videolarla sunulmuş.

ermenisorunu.gen.tr, Aynı Çatı Altında 700 Yıl, Güneş Batıdan Doğuyor, Kılıçlar Çekilirken, Hürriyet Müsavat Uhuvvet, Cihanı Tutan Umumi Acı, Geciken Doğum Sancıları, Sular Çekiliyor, Enstitü ve Vakıflar, Arşivler, Sorularla 1915, Kaynaklar, Belgeler, Ortak Acı/Adil Hafıza başlıkları altında 1915 Olayları ilgili her şeyi tüm açıklığıyla kullanıcılarının dikkatine ve değerlendirmesine sunuluyor.
 
Site editörü, “ İnternette bu ve benzeri konularda yayın yapan sitelerden ayrılmak amacıyla içeriği hazırlarken son derece titiz ve çeşitliliğe alabildiğine geniş bir yer ayıracak biçimde hazırlık yaptık. Seçtiğimiz kısa videolarda bu çabanın seçik bir şekilde izlenebileceğini sanıyoruz.”  diyerek yaptıkları hizmetin önemine dikkat çekmektedir.

Ne diyelim? Hayırlı olsun. İlim adamlarımızın ve meraklı okurlarımızın siteyi sık kullanılanlarda takip etmeleri dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erbay Kücet Arşivi