Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

İttihadın Bereketi

İttihadın Bereketi

Hükümeti tebrik ederim. ABD’nin bozmaya çalıştığını Türkiye tamir etmeye, onarmaya çalışıyor. Yahut ayırmaya çalıştığını Türkiye toparlamaya ve birleştirmeye çalışıyor. İran Şiiler arasında ortak bölen konumunu temsil ederken Sünniler arasında bu alan boş bulunuyordu. Suudi Arabistan’ın Yemen’e vaziyet etmesinden sonra rota taayyün etti.

Beklemek çözüm değil aksine kan kaybına ve yıpranmaya yol açmaktadır. Bundan dolayı görev başa düşmüştür ve elini çabuk tutma vaktidir. Suriyeli muhalifler de bu olgunluğa ererek kendi aralarında birlik ve bütünlük çabalarına ağırlık vermiş bulunuyorlar. Bunun meyvesi olarak son sıralarda cephelerde ard arda zaferler kazanılmakta ve rejimin cepheleri birer ikişer düşmektedir.  Bu çerçeveden olmak üzere el Hayat gazetesi Türkiye’nin çabaları sonucunda güneyde faaliyet gösteren Ceyşülislam ile Hareketü Ahrar eş Şam arasında birleşme çabalarının mesafe aldığını yazdı (http://www.alhayat.com/Articles/8971829) Öncesinde benzeri bir hayırhah adımda Feylak eş Şam’ın Ahrar’ur Şam’a katılmasıyla gündeme gelmiştir. Guta merkezli Ceyşülislam’ın komutanı Zehran Aluş ile Hareketü Ahrar eş Şam’ın Komutanı Haşim Salih birleşme görüşmeleri için İstanbul’da bir araya geldiler, müzakerelerde bulundular. Bu birleşme çabalarının daha geniş zeminde yeşermesini ve taçlanmasını umut ediyoruz. Zaferin gecikmesinin nedeni biraz da kendi kusurlarımızda aramalıyız. Paylaştıklarımız paylaşamadıklarımızda az olduğu müddetçe zaferin menzili hep uzakta kalacaktır. Sahabe mesleğindeki gibi diğergamlık ve fedakarlığımızı öne çıkarmalıyız bu bizi zafere taşıyacaktır. Dağınık cephelerin birleşmesiyle kuzeyde Fetih Ordusunu teşekkül etmiş bulunuyor. Fetih Ordusunun güneye de sarkması veya güneyde de model alınması teşvik edilmektedir. Bu grupların kendi aralarında birleşmeleri halinde ilk etapta 70 bin kişiden ibaret düzenli ordunun çekirdeği de atılmış olacaktır. 
Ayrılık yarası sarılmalıdır. Türkiye bölge ülkelerinin de desteğiyle birlikte Ahmet İsa Şeyh ile Zehran Aluş arasındaki gerilimi aşmaya ve onun ötesinde tarafların güçlerini birleştirmeye ve ortak cephe altında seferber etmeye gayret etmektedir. Son günlerde Ceyşülislam 1700 kişilik savaşçının mezuniyet töreni münasebetiyle ağır silahlarla donatılmış bir askeri geçit töreni düzenlemiştir. İsa Şeyh daha önce de Sukur eş Şam’ı Ahrar eş Şam’a katmıştır. Bu birleşme Fetih Ordusunun nüvesi olmuş ve bu sayede İdlip ele geçirilmiştir. İdlip’in Cebeli Zaviye bölgesinden gelme olan İsa Şeyh twitter hesabından göndermiş olduğu bir twit ile müminlerden hayırlı gelişmeler beklemelerini istemektedir. Hareketü Ahrar eş Şam İslamiye ile Ceyşülislam’ın iki kardeş örgüt olduğunu ve analarının Suriye devrimi babalarının ise İslam olduğuna dikkat çekmiştir. Zehran Aluş İstanbul’a bu maksat ile gelmiş ve bu yönde hayırlı ilk adımlar atılmıştır. Keza Türkiye’nin teşvikleriyle birlikte 7 ile 9 bin arasında savaşçıya salip olan İhvan kökenli Feylak el Şam, Ahrar eş Şam’a katılmıştır.  Bu katılımlar ana gövdeyi büyütmekte, umutları yeşertmekte ve kazanımları artırmaktadır. Birleşmeler cephedeki boşluğu doldurduğu gibi IŞİD’e de alternatif olmakta; rejimin de siyasi ömrünü de kısaltmaktadır.

Ebu Bekir Bağdadi’nin muhtemel halefi olarak bakılan Ebu Ala el Afri’nin örgütün başına geçmesi halinde Nusre Cephesiyle yeniden köprü kurmanın yollarını arayacağı tahmin ediliyor.

Türkiye gibi ülkelerin örtülü operasyonlarla birlikte, IŞİD’in çözülmesine hizmet etmesi yerinde olur. Onun ötesinde iyiliği tamamlamak babından da geride kalan unsurlarının Amerikan ılımlısı değil ama İslam’ın ılımlısı olan örgütlere katılımlarını temin etmek olmalıdır. Lübnanlı araştırmacı Ali Hüseyin Bakir’in de ifade ettiği gibi onun ötesinde Nusre Cephesi ile Kaide’nin bağlarının da koparılması yerinde olur. Nusre Cephesi Kaide’den uzaklaşmalıdır. IŞİD kendini feshetmeli, Nusre Cephesi de Kaide ile bağını koparmalıdır. Amaç ortak ve orta bir noktada buluşma olmalıdır. Suriye silahlı muhalefetinde yeni ittifaklar kuruluyor. Muhalifler bu sayede zafere doğru koşuyorlar. Sevindirici gelişmeler kapımızda. Kabrinden yavuz sultan Selim Han bize zaferin yolunu gösteriyor.

"İhtilaf ü tefrika endişesi,
Kuşe-i kabrimde hatta bi karar eyler beni,
İttihadken savlet-i adayı def'a çaremiz,
İttihad etmezse millet, dağdar eyler beni..."
İttifakın parolası; ‘Şam’da buluşalım’ olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi