Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Lozan’daki Otelin Sırrı

Lozan’daki Otelin Sırrı

ABD ile İran ve­ya 5+1 ara­sın­da va­rı­lan nük­le­er mu­ta­ba­kat Camp Da­vi­d’­de gö­rü­cü­ye çık­tı.  Oba­ma bu­ra­da na­fi­le bir bi­çim­de Arap li­der­le­ri­ni ik­na et­me­ye ça­lış­tı. Camp Da­vi­d’­de­ki gö­rüş­me­le­rin jest ve mü­ca­me­le­den baş­ka bir an­la­mı yok­tu. Ön­ce­sin­de Arap­la­rın ağ­zı­na bir par­mak bal çal­ma ka­bi­lin­den Oba­ma İra­n’­ın te­rö­rün ha­mi­si ol­du­ğu açık­la­ma­sın­da bu­lun­du. Öy­ley­se beş yıl­dan be­ri  Ye­men ve Su­ri­ye gi­bi ül­ke­ler­de ni­ye se­yir­ci kal­dı? İra­n’­ın Hiz­bul­lah gi­bi kol­la­rı­na işa­ret et­ti ve ay­rı­ca sap­la sa­ma­nı bir­bi­ri­ne ka­rış­tı­ra­rak Ha­ma­s’­ın da İran des­tek­li ol­du­ğu­nu ile­ri sür­dü. Böy­le­ce Ha­ma­s’­a işa­ret­le İs­ra­il’­in de gön­lü­nü al­mış ol­du. Oba­ma­’nın ni­ye­ti açık­ça İra­n’­la yap­tı­ğı an­laş­ma­yı Arap­la­ra pa­zar­la­mak. Bir iki bal­lı yağ­lı söz­ler­le gö­nül­le­ri­ni al­mak.  Ar­dın­dan da şart­lar ha­zır olur­sa Ha­zi­ran (2015) ayın­da ni­ha­i an­laş­ma­yı pa­ra­fe ede­rek so­nuç­lan­dır­mak. Tas­lak ve­ya ge­çi­ci an­laş­ma Lo­za­n’­da tea­ti edil­di. Bu tas­lak an­laş­ma­nın tea­ti edil­me­si­ne ba­zı sem­bol­ler eş­lik et­ti. Söz­ge­li­mi, Lo­za­n’­da va­rı­lan ge­çi­ci an­laş­ma­nın pa­ra­fe edil­di­ği otel nam­lı ve ta­ri­hi olay­la­ra ta­nık­lık et­miş bir otel. El Ce­zi­re­’de el İt­ti­cah el Mua­kis (Ters Açı) prog­ra­mı­nı su­nan Fay­sal Ka­sım ote­lin sır­rı­nı şöy­le ifa­de ve­ya faş edi­yor:  İran ile 5-1 ül­ke­le­ri­nin var­mış ol­du­ğu tas­lak an­laş­ma­nın im­za­lan­dı­ğı otel Os­man­lı İm­pa­ra­tor­lu­ğu­nun tas­fi­ye gö­rüş­me­le­ri­nin ya­pıl­dı­ğı ote­lin ken­di­si­dir. Fay­sal Ka­sım, bu otel­de Os­man­lı­’nın tas­fi­ye­si­nin ele alın­dı­ğı, so­nuç­lan­dı­ğı gi­bi te­re­ke­si­nin pay­la­şıl­ma­sı­nın da gö­rü­şül­dü­ğü­nü ifa­de et­mek­te­dir. 

 *

Pe­ki! Os­man­lı­’nın tas­fi­ye­sin­de rol al­mış olan bu nam­lı otel İran ile 5+1 ül­ke­le­ri­nin gö­rüş­me­le­ri­ne ve­ya tas­lak an­laş­ma­sı­nı im­za­la­ma­la­rı­na ni­ye ev sa­hip­li­ği yap­mış­tır? Se­çil­me­sin­de­ki hik­met-var­sa- ne­dir?  Bu­ra­da gö­ze­ti­len sem­bo­lizm ne­dir? Bi­lin­di­ği gi­bi, Arap Ba­ha­rın­dan son­ra ka­dim Os­man­lı top­rak­la­rı üze­rin­de ye­ni bir boş­luk oluş­muş­tur. Bu boş­lu­ğu dol­dur­ma­ya nam­zet ül­ke­ler­den bi­ri­si İra­n’­dır.  Ha­san Ru­ha­ni­’nin da­nış­ma­nı Ali Yu­nu­si ve Meh­di Ta­ip gi­bi­ler İra­n’­ın baş­ken­ti ve­ya mer­ke­zi Bağ­dat ve bir eya­le­ti Su­ri­ye olan ye­ni bir im­pa­ra­tor­luk ha­li­ne gel­di­ği­ni ifa­de edi­yor­lar. 2004 ve­ya 2005 yı­lın­da Ür­dün Kra­lı Ab­dul­lah da Şi­i Hi­la­lin­den bah­se­di­yor­du.  Şim­di Şi­i Hi­la­li AB­D’­nin de gö­rü­nür gö­rün­mez kat­kı­la­rıy­la do­lu­nay ha­li­ne gel­miş­tir.  Bu ote­li İran­lı­lar seç­miş ol­ma­ya­cak­la­rı­na gö­re Os­man­lı­la­rı yı­kan­lar seç­miş ve ayar­la­mış­lar­dır.  Söz ko­nu­su ote­lin se­çil­me­sin­de­ki mak­sat ol­sa ol­sa Os­man­lı­’dan bo­şa­lan böl­ge­ye İra­n’­ın sa­lın­ma­sı­dır. Mak­sat ol­sa ol­sa, Os­man­lı­lar­dan bo­şa­lan ve Arap Ba­ha­rıy­la bir­lik­te post ko­lon­ya­list bir dö­ne­me ayak atan böl­ge­yi İra­n’­a peş­kes çek­mek ve onun fi­de­li­ği ve jan­dar­ma­lık ala­nı yap­mak ol­ma­lı­dır.

*

Böy­le­ce İs­ra­il’­den son­ra böl­ge­de ikin­ci bir jan­dar­ma do­ğu­yor.  ABD ta­ra­fın­dan İra­n’­ın Irak ve Af­ga­nis­tan ve hat­ta Su­ri­ye gi­bi böl­ge­ler­de önü­nün açıl­ma­sı­nın baş­ka bir an­la­mı ola­bi­lir mi? Bu­nun­la bir­lik­te Fay­sal Ka­sı­m’­ın twit­le­ri­ne yo­rum ya­zan okur  Ab­dul­lah Şib­li şun­la­rı yaz­mak­ta­dır :”Sa­fe­vi iler­le­me­si­ni ve akın­la­rı­nı dur­du­ran Os­man­lı­lar ol­muş­tur. Türk­ler bu gö­re­vi ta­rih önün­de ve gü­nü­müz­de bir kez da­ha de­ruh­te ede­cek­ler­dir. Hi­le ve tu­zak ku­ran­la­rın baş­la­rı­na tu­zak­la­rı ge­ri dö­ne­cek­tir.  Al­lah en gü­zel bir şe­kil­de tu­zak­la­rı sa­van­dı­r…­”Bir baş­ka yo­rum­cu twi­tin al­tı­na şun­la­rı ila­ve et­miş: “Bir ha­dis­te de­nil­di­ği gi­bi Kis­ra­’dan so­na Kis­ra gel­me­ye­cek ve soy­la­rı ke­si­le­cek­tir. Aç ta­vuk ken­di­ni da­rı am­ba­rın­da gö­rür­müş İran da ken­di­ni im­pa­ra­tor­luk ha­yal­le­riy­le avu­tu­yor.  1400 yıl­dan be­ri İra­n’­ın im­pa­ra­tor­luk ha­yal­le­ri da­ğıl­mış ve ku­ma sap­lan­mış­tır. İs­lam üm­me­ti­nin za­fe­ri ya­kın­dır. …” Ba­tı­lı­lar ve dün­ya Os­man­lı­la­rın boş­lu­ğu­nu İran­lı­lar­la dol­durt­mak ve Türk­le­rin ye­ri­ne İran­lı­la­rı ika­me et­mek is­ti­yor. Lo­za­n’­da­ki Le­man gö­lü kı­yı­sın­da­ki Be­au-Ri­va­ge Pa­la­ce ote­lin sır­rı iş­te bu­dur. Sem­bo­lizm di­liy­le kalp­le­rin­de­ki
ni­ye­ti faş edi­yor­lar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi