Yasin Doğan

Yasin Doğan

Baykal niçin üç yıl bekledi?

Baykal niçin üç yıl bekledi?

CHP lideri Baykal'ın siyaset adına son altı yılda vurguladığı iki husus oldu. Biri dokunulmazlıklar, diğer mal beyanı meselesi…

Hatırlarsanız, 2005 yılı sonunda Baykal büyük bir “mal beyanı” tartışması başlatmıştı. Başbakan Erdoğan'ı sıkıştıran Baykal 2006 başında kendi mal beyanını açıklamış, ama açıklaması zorunlu olduğu halde eşinin mal beyanını açıklamamıştı. Baykal aradan geçen onca zaman sonra Salı günü eşinin mal varlığını da baskıların yoğunlaşması sebebiyle açıklamak durumunda kaldı.

Aradan yaklaşık üç yıl geçti. Peki Baykal mal beyanı açıklanırken eşininkini de açıklaması gerektiğini bilmiyor muydu, yoksa iki beyan bir araya gelince uzun bir liste olacağından mı endişe etmişti?

Netice de Baykal tüm baskılara rağmen mal beyanını eksik açıklamış ve iddialı olduğu birinci konuda sınıfta kalmıştı.

Baykal'ın 2 Şubat 2006 tarihinde açıkladığı mal varlığı şöyleydi: “Ankara'da 200 metre kare apartman dairesi. Antalya'da 70 metre karelik bir adet daire. Antalya'da 16 dekar zeytinli tarla. Antalya'da 24 dekar arazi. Ankara'da Beysukent'te Yapı Kooperatifinde bir adet hisse. Muğla'da Yapı Kooperatifi'nde bir hisse. İş Yatırım A.Ş.'de 97 bin 225 YTL. İş Bankası'nda 28 bin 112 YTL. İş Bankası Farabi Şubesi'nde 26 bin 482 Euro”.

Baykal'ın Salı günü eşiyle ilgili olarak açıkladığı mal beyanı da şöyle: “Eşimin 2007 yılı 20 Eylül tarihinde verilmiş mal beyanı olarak; miras yoluyla intikal edenlerin dışında eşimin 1,5 dairesi vardır. 1983 yılında alınmış olan 1412 metrekarelik bir arsası vardır. İki kooperatif hissesi vardır. 1997 model Marea marka arabamız vardır. 150 bin YTL civarında çeşitli bankalarda hesabı vardır.”

CHP lideri Baykal'ın sadece imar tartışmalarına konu olan arsasının, bu listedekileri satın alacak değere ulaştığı da yazıldı, çizildi.

Baykal, ne kazandıysa siyasi yasaklıyken yaptığı avukatlıkla kazandığını söylüyor, eşinin çalışmalarını ve yayınladığı kitapları vurguluyor. Büyük bir iddiayla “mal beyanı” başlatan Baykal, Erdoğan'ın hemen açıklamasına rağmen, ancak bunca yıl sonra tam mal beyanını açıklamış oldu.

Biz, işin mal-mülk kısmında değiliz. Bunun hesabını başkaları yapar. Bizim için işin, siyasi tarafı daha önemli. Eğer bir parti lideri hodri meydan diyerek bir çıkış yapıyorsa, bunun gereğini hemen yapmalı. Yoksa yaptığı her atış kendisine isabet eder…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yasin Doğan Arşivi