Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Büyük adam

Büyük adam

Bir grup insana sohbet yapmak için gelen Hoca efendi sohbeti bitirdikten sonra sorulan soruları cevaplamak üzere oturduğu yerden kalkar ve insanlara katılır. Hoca cemaatin içine doğru ilerlerken, babasıyla birlikte sohbeti dinlemeye gelen on yaşındaki çocuk dikkatle ona bakmaktadır. Baba işaret eder, hocamız geçiyor oğlum, kalk ve ona yer ver der. Çocuk oturduğu yerden kalkar ve hoca efendiye yer verir. Fakat Hoca efendi çocuğun başını okşar ve şöyle der: “Sen geleceğin büyük adamısın, benim sana yer vermem gerekir, rahatsız olma” Çocuk kalkmaya çalışırken hoca kolundan tutar; “sen geleceğin büyük ademisin, hepimiz sana saygı gösteriyoruz” der. Çocuk çekingen bir vaziyette başını eğer ve öylece kalır. Hoca efendinin bu ifadelerini işiten baba başını eğer ve “gerçekten hoca haklı” der.

Toplumumuzda büyüklere saygı merkezi bir görev olarak görülür. Bir büyük ayaktayken bir gencin oturması abes karşılanır. Bir erişken kendisine yer vermeyen genci saygısızlıkla, zamane çocuğu olmakla suçlar. Kültürel olarak devam eden bu hiyerarşinin korunması önemlidir. Fakat bazı kimseler bunun kendileri için hak olduğunu düşünerek çocuklar üzerinde büyük baskı kuruyorlar. Onları acımasızca eleştiriyor, ağza alınmayacak ithamlarla yerden yere vuruyorlar. Oysa bu çocuklar yarının büyükleridir ve bizler onların haklarına saygı göstermek zorundayız.

Eğitimcilerin üzerinde titizlikle durdukları bir husus var; çocuğun hangi hal üzere olmasını istiyorsanız ona öyle davranın. Geleceğimizin teminatı dediğimiz çocuklarımıza hak ettikleri değeri vermek zorundayız. Onlardan saygı beklemeye hakkımız var fakat ilk adımı biz atmalıyız. Bu dünyayı sizlere bırakacağız, geleceğin büyük adamları sizler olacaksınız diyebilmeliyiz.

Uzmanlar, kötü muameleye tabi tutulmuş, eleştirilmiş, aşağılanmış, sevgi ve saygı gibi değerlerden uzak yaşamış çocukların, suça daha eğilimli olduklarını söylüyorlar. Buna karşın, ailede ya da toplumda sevgi ile desteklenmiş, iyi halleri övülmüş, cesaretlendirilmiş ve değer verilmiş çocukların güven duyguları daha yüksek oluyor. Bu çocuklar gelecek yaşamlarında da erdem ve faziletler doğrultusunda hareket ediyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi