Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kralın Köpeği

Kralın Köpeği

Tayland Kralı Bhumibol köpeği Bangkok ile kazınmıştı zihinlerimize. Bir işçi köpeğe hakaret ettiği gerekçesiyle 37 yıl hapis cezası ile yargılanmış, olay bütün dünyada yankı uyandırmıştı. Gelen rivayetlere göre kralın kadim dostu köpek Bangkok 17 yaşında yaşlılıktan öldü.

Dünyada her gün binlerce insan açlık, yoksulluk, şiddet ve savaşlarda hayatlarını kaybediyor. Yoksul ve mağdur halklar ne seslerini duyurabiliyorlar ne de zorbalara karşı koyabiliyorlar. Dünya hemen her dakika binlerce insanın sessiz çığlığına şahitlik ediyor. Fakat katliamların ve ölümlerin büyük çoğunluğu perdenin arkasında kalıyor. Oysa filan şarkıcının aşk kaçamakları, filan siyasetçinin tatil keyfi, evi özel yaşantısı bizlere tez elde ulaşıyor. Dünyada seslerini duyuramayan binlerce insan varken bizler köpek Bangkok’un ölüm haberini ilk sayfalardan okuyabiliyoruz.

Bir insanın bir köpeğe hakaret etmesi nedeniyle 37 yıl hapisle yargılanmasını anlayabilmek için diktatörün haleti ruhiyesini ve karakterini iyi tanımak gerekir. Diktatörleri diğerlerinden ayıran temel özellikler vardır. Bunların başında ben ve öteki ayrımıdır. Diktatör kişi kendisini insanüstü bir varlık olarak algılar. Sıradan insanla aynı şartlarda ve aynı kulvarda yer almak istemez. Bu insanları aşağı kesimde yer alan hizmetkârları olarak görür. Diktatör, dışarıdan bakıldığında cesur ve korkusuz görünür. Fakat güç ve imkânlarını kaybetme korkusu ile yüz yüzedir. En yakınındaki kişilerden dahi şüphe duyar, gücüne gölge düşüreceğine inandığı kişileri en ağır şekilde cezalandırır. İnsanları tehdit ederek kendine bağımlı kılar. Çünkü onun için karşısındaki kişinin duygu ve düşüncelerinin önemi yoktur aslolan elinde tuttuğu imtiyazların korunmasıdır. Zorbalıkla ayakta kalmaya çalışan insanların tutulduğu hastalıklardan biri de kendilerine yakın olan her şeyi kutsamalarıdır. Bu insanların kullandıkları eşyalara yan gözle dahi bakmamalısınız, sarf ettikleri ifadelere, yakın çevrelerine ve koruma altına aldıkları alanlara hürmette kusur etmemelisiniz. Onların sevdiği şeyi siz de sevmeli ve bu araçları korumalısınız. Zira narsist eğilimli olan diktatör sadece yakınlarına değil, aynı zamanda kullandığı araçlara da istediği tazimin gösterilmemesi durumunda gücünün azalacağına inanmaktadır. O yüzden kendileştirdiği her şeyi kutsamakta ve insanlardan bunlara saygı göstermelerini beklemektedir. Köpek Bangkok’u meşhur eden sebep de budur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Fatma Tuncer Arşivi