Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İşsizlik ruhsal sorunları tetikliyor

İşsizlik ruhsal sorunları tetikliyor

“Benden büyük iki abim var. İkisi de konfeksiyonda çalışıyorlar. Benim için ek mesai yaptılar, ihtiyaçlarından kıstılar, yeter ki kardeşimiz okusun dediler. Geçen yıl Sakarya Üniversitesi İşletme’den mezun oldum. Ama birçok yere başvurduğum halde iş bulamadım. Sokak sokak dolaştım, bütün gece internet başında kalıp iş aradım, tanıdığım herkese haber gönderdim ama olmadı. Dört yıl boyunca kurduğum hayallerin hepsi suya düştü, meğer hayat benim hayal ettiğim kadar kolay değilmiş. Bazen keşke diyorum bunca yıl vakit harcayacağıma abimler gibi çocukluğumdan itibaren konfeksiyonda çalışmış olsaydım. Ama okumayı seviyordum ve okudum. Fakat işsiz kaldım…” (Adem Y)

İnternet bankası internet sitesi ülkemizdeki genç işsizlik oranının dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu yazdı. Bir parça ekmeğin bir kuru soğanın olsun yeter ki huzurun yerinde olsun sözü artık geçerliliğini kaybediyor. Kuru ekmek, ağız tadı ve sıcak aile ortamı belli bir yaşın üstündeki kesim için yeterli gelse de, genç kuşağın ihtiyaçlarına cevap vermiyor. İhtiyaçlarını karşılayamayan gençler ise kendilerini yetersiz ve başarısız hissediyorlar.

Son yapılan araştırmalar, üniversiteyi bitirdikten sonra işsiz kalan gençlerde ruhsal sorunların, suça eğilimin ve sosyal uyum sorunlarının arttığını gösteriyor. Gazetelerin üçüncü sayfalarına göz attığınızda şiddete ya da suça bulaşan kimselerin çoğunun işinden çıkarılmış ya da iş bulamamış gençlerden oluştuğunu görürsünüz. İşsiz kalan gençlerin çoğu bir süre sonra suça eğilim göstermeye başlıyorlar. Yapılan araştırmalarda işsiz kalan gençlerin, kendilerini değersiz gördükleri ve bu çocuklarda depresyon, kaygı bozukluğu gibi sorunların ortaya çıktığı görülmüştür. Yaşamlarını zor şartlar altında idame ettirmeye çalışan gençler aile ve çevrenin baskıları ile yüz yüze geliyorlar. Umutları tükeniyor, bir süre sonra sosyal patlamaya hazır hale geliyorlar. Üniversite sonrası işe atılan gençlerin ise, güven duyguları yükseliyor, çalışma hayatı bu çocukları zihinsel ve fiziksel olarak zinde tutuyor.

İşsizlik sorunu öncelikli olarak ele alınması gereken bir sorundur. Mutlu ve huzurlu fertlerden oluşan bir toplumun inşası maddi ve manevi yükselme ile mümkün olabilir. Aksi takdirde geleceğe umutla bakma şansımız kalmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi