Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Ağaç yaşken eğilir

Ağaç yaşken eğilir

İnsanoğlu sonlu olan dünyadan sonsuz olan ebediyete giderken inişli çıkışlı patikalardan geçer. Yol boyunca karşısına çıkan en büyük engel ise modern psikolojinin dürtü dediği nefsidir. Ne zaman iyi bir şeye meyletse nefsinin engellemesi ile karşılaşır. Nefs, insanın sahip olduğu ilkel eğilimlerdir ve sürekli onu aşağı doğru çekme çabasındadır. İnsan nefsi ile verdiği mücadelede kimi zaman kaybeder kimi zaman kazanır.

Çocukluk döneminde daha bağımsız olan nefis, taleplerinin yerine gelmesi için ısrar eder. Bu konuda önüne çıkan bütün engelleri bertaraf edip yoluna devam etmek ister. Neyse ki, çocuk yaşamını disipline edebilecek bir aileye sahiptir. Ağaç yaşken eğilir misali ailenin yardımı ile davranışlarını kontrol altında tutmayı öğrenir. İyiliğin çekirdeği çocuğun fıtratında mevcuttur. Ailenin görevi bu çekirdeği besleyip büyütmektir. Anne baba, çocuğun iç dünyasında mevcut olan, adalet, hürriyet, şefkat, diğerkamlık, cömertlik, vefa, iyilikseverlik… gibi değerlerin gelişmesine yardımcı olmalıdırlar.

Çocuk aklı ve iradesi ile değil dürtüleri ile hareket eder. Dürtüleri ona iyi kötü ayrımı yapmadan emreder ve istediği şeyin olması için diretir. Erişkinle çocuğu ayıran en temel unsurlardan biridir bu. Erişkin bir kişi dürtü kontrolünü sağlamıştır, içinden gelen her sese kulak vermez, fakat çocuk daha hayatın başındadır, davranışlarının kontrolünü sağlamakta güçlük çekmektedir. Çocuk gün geçtikçe biraz daha güçlenmekte ve kontrol duygusunu geliştirmektedir. Fakat çocukluğun sokaklarından bir türlü çıkamayan erişkinler de vardır. Aileden yeterli desteği alamayan bu kimseler, bedenen büyümüş olsalar da, ruh ve duygu dünyalarında hâlâ çocukturlar. Dürtülerini kontrol edemezler, suça eğilim gösterir, fıtratları ile çelişecek tutum ve davranışlarda bulunurlar. Adeta erişkin bir bedene hapsedilmiş bir çocuk gibidirler. Ne söyleseniz kar etmez ve siz onları bir türlü büyütemezsiniz. Anne babanın eksik bıraktığı o boşluğu ne yazık ki bu kişilerin eşleri ya da yakınındaki kişiler doldurmaya çalışırlar. Fakat bu pek mümkün olmaz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi