Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Gençlere dört tavsiyem

Gençlere dört tavsiyem

Sevgili genç!

Bugünüm de dünden farklı değildi deme hakkına sahip değilsin. Her güne yeni bir etkinlik, yeni bir hedef ya da proje sığdırabilirsin. Bir günün durağan geçtiyse diğer günün mutlaka daha aktif ve daha verimli geçmelidir. Vakit nedir senin için? Zaman ne ifade eder? Yelkovan ve akrebin fütursuzca dönmesi mi? Ayların günlerin saatlerin geçip gitmesi mi?Okuduğun okul mu, arkadaşlarınla birlikte geçirdiğin vakitler mi? Zaman nedir senin için? Şunu unutmak ki, yaptığın ya da yapmaya niyetlendiğin her şey zamanı bilinçli kullanıp kullanmadığın hakkında ipuçları verir.

Sevgili genç!

Zaman sana verilmiş en büyük imkândır. Bir süreçtir bu. Sen bu süreci, varlığını onurlandıracak ve yürüyüşünü kutlu kılacak etkinliklerle doldurabilirsin. Mesela günde bir ayet okuyup üzerinde hiç düşündün mü? Sanırım sana böyle bir tavsiyede bulunulduğunda hiç vaktim yok deyip geçiştireceksin. Oysa şu kısacık zamana ne kadar da çok şey sığdırıyorsun. Yersiz eğlencelerine, alış verişlerine, israf kokan yemek ziyafetlerine ayırdığın zamanı Allah’ın kitabına ayırmaktan kaçınıyorsun. Oysa bir ayeti okumak ve içselleştirmek hiç de vakit alacak bir şey değildir.

Sevgili genç!

Sakın ola ki, nasıl olsa vakit var deyip namazlarını ihmal etme. Namaz seni insan kılacak ve hatalardan beri tutacak bir ibadettir. Namaz senin hatalarının önünde bir kalkandır. Namaz senin koruyacak en etkin ilaçtır.  Namazda Allah’ın huzurundasın ve ona hakikat çizgisinde sabit kalacağına dair söz vermektesin. O yüzden ne zaman hataya meyletsen verdiğin söz kulaklarında yankılanır ve kendini geri çekersin. Namazla hayatının anlam kazandığını hisseder ve her seferinde hayatı yeniden sorgularsın.

Sevgili genç!

Bir kişi muğlak bir ifade ileri sürdüğünde bunu mutlaka analiz et, söylenen şeyin Allah’ın dini ile örtüşüp örtüşmediğine bak. Eğer bir söz ya da bir eylem İslam’la çelişiyorsa o şeyden hayır gelmez. Sen sen ol Allah’ın dinine uymayan hiçbir şeyi hayatına sokma.

Sevgili genç!

Güçlü kişi maddi imkânlara sahip olan kişi değildir. Hakkı hak sahibine teslim eden kişidir. Kişinin canı pahasına da olsa bir kişinin hakkı savunmasıdır. Sen sen ol göstermelik güç göstergelerine takılma, gerçek güç ve kudret sahibi olan Allaha teslim ol.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi