Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İnsanlıkta önde idiler

İnsanlıkta önde idiler

Bir adam eşini şikâyet etmek için Hz. Ömer’e gelmiş bekliyordu. Fakat kapıya yaklaştığında Ömer’in eşinin kızıp bağırdığını, kendisinin ise olayı sabırla karşıladığı gördü. Adam gördükleri karşısında hayrete düştü ve geri dönmeye karar verdi. Fakat bu durum Hz. Ömer’in dikkatinden kaçmamıştı, kendisini çağırdı ve niçin geldiğini sordu. Adam “ben eşim hakkında şikâyette bulunacaktım fakat baktım ki aynı sorun sizde de var o yüzden geri dönmeye karar verdim” dedi.

Bunun üzerine Hz. Ömer şöyle dedi:

Eşimin bende bazı hakları var onun için söylediği şeyleri sabırla karşılıyorum

O ateşle aramda bir perdedir, beni korur

Ben evimden çıktığımda evimin bekçiliğini yapar

Giysilerimi yıkar

Çocuklarımın annesidir, onlara bakar

Bana ekmek pişirir, yemek yapar

Adam Hz. Ömer’in bu ifadelerini duyunca “sana yapılan her şey bana da yapılıyor ya Ömer, ben de senin gibi davranabilmeliyim” dedi. (Tenbihül-Gafilin)

Adaleti ve dirayeti ile hayatımızda apayrı bir yeri olan Hz. Ömer’in bu yaklaşımında, hakkaniyet, vefa, saygı ve hoşgörü gibi değerlerin öne çıktığını görüyoruz. Aynı evi aynı ortamı paylaşan insanların birbirlerine maddi, manevi katkıları vardır. Ev arkadaşınız, aynı zamanda dert ortağınızdır, sırdaşınızdır, yoldaşınızdır, yardımcı ve destekçinizdir. Ev arkadaşınız zor günlerinizde yanınızda olan, hayatın bütün yükünü sizinle birlikte taşıyan fedakâr kişidir. Sizinle aynı evi, aynı hedefi taşıyan eşiniz çocuklarınızın eğitmeni sizin yol arkadaşınızdır. Burada birlikte verdiğiniz emeğin ve birlikte ürettiğiniz değerlerin büyük önemi vardır. O yüzden eşlerinizle ilişkilerinizde Hz Ömer gibi sabırlı ve anlayışlı olmak zorundasınız. Çünkü gün olur yanınızda yol arkadaşınız haricinde kimse kalmayabilir. Ve siz ona hak ettiği değeri vermekte geç kalmış olabilirsiniz.

NOT:

Bir genç kız babasıyla ilgili duygularını şöyle ifade ediyor:

Ölüm hepimize eşit mesafede duruyor ama nedense biz ölümü hep yaşlılara yakıştırıyoruz. Eğer babamın genç yaşta hayata veda edeceğini bilseydim onunla daha fazla vakit geçirir ona verdiğim değeri her gün defalarda ifade eder ve ona sarılırdım. Ama insan gerçekleri görmekten hep kaçınıyor. O yüzden siz siz olan yakınlarınız hayattayken onlara hak ettikleri değeri verin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi