Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Değeri olanın fiyatı olmaz

Değeri olanın fiyatı olmaz

Materyalist kültüre göre fiyatı olan değerlidir, fiyatı olmayanın ise bir değeri yoktur. Bu zihniyete göre para kazanmanın dışında bir şey düşünmeyen, menfaatçi, bencil ve egosunu merkeze alan insan başarılı insandır. İslami değerleri kuşanmış ve bu doğrultuda yaşamaya karar vermiş kişilerin ise hiç bir kıymeti yoktur. Çünkü materyalist sistem hayr-iyilik kaynağı olan değer üreten İslam insanının karşıtıdır. İslam’ın biçimlendirdiği insanın merkezinde vahiy, İlahi kelam ve rıza muhabbet vardır. Bu kişi insani değerler ölçüsünde kıymet kazanır. Materyalist kişi ise hayata maddiyat boyutunda bakar.

Değeri olanın fiyatı olmaz, fiyatı olanın ise bir değeri olmaz. Materyalist zihniyetlerin hamuruyla biçimlenmiş insan bu yüzden Allah için infak etmeyi tasvip etmez, iyilik ve erdemlerin peşinde koşmak ona göre vakti boşa harcamaktır. Çünkü o menfaat odaklıdır, iyilik anlayışı sınırlıdır.

Materyalist bir insanda iyilik şu alanlarda hasıl olur:

Nefsin tatmini

Kendini kayırma ve gösteriş için

Karşılıklı menfaat ilişkisi

Kariyerde yükselme hevesi

İnsanlar arasında güç ve itibar elde etme hevesi

Baskı ve tahakküm kurabilmek için

Menfaatçi kimsealer, aç kalma korkusunu yoğun yaşadıklarından hayır işlerine karşı duyarsızdırlar. O yüzden kendilerini ayakta tutacak iç huzurundan yoksundurlar. Gereksiz evham ve korkuları onları sürekli huzursuz etmektedir. Rabbimiz şeytanın vesvesesiyle cimriliklerini daha da arttıran bu kimselerin durumunu şöyle dile getirir: “Şeytan sizi fakirlik ile korkutur ve sizlere çirkin şeyler ile emreder. Allah Teâlâ ise size tarafı ilahisinden bir mağfiret bir fazıl vaat buyurur. Allah-ü Teâlâ Vasidir ve Âlimdir “ (Bakara, 268)

Cimrilik insanın doğasıyla uyumlu bir davranış değildir. Zira insan kendi türüyle maddi ve manevi paylaşımlar yaparak olgunlaşır. İnsanlar bir yandan ikramda bulunurken diğer yandan kendilerine sunulan ikramları kabul ederler. Allah bu alış verişin kesintisiz devam etmesini ve ihtiyaç sahiplerinin korunup kollanmasını emreder. Fakat materyalist insan sadece almayı sever vermeyi değil…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi