Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Simon Dole

Simon Dole

Simon Dole İngiltere’nin batı bölgesinde kendisine doğal bir yaşam alanı seçip burada yaşamaya karar veren bir kişi. Kendi yöntemleri ile inşa ettiği eve sadece 4700 dolar harcamış. Evin kullanımında, saman ve taş parçaları, yapımında ise testere, kürek, çekiç ve çivi kullanmış. Evin başköşesine küçük bir şömine inşa etmiş, enerji ihtiyacını giderebilmek için ise, solar bir panel, bir atık sistemi kurmuş. Kendisinin mimar ya da marangozluk eğitimi almadığını iddia eden Simon, ekolojik yıkıma karşı çıkıyor ve daha yaşanabilir hayat kurmanın herkes için mümkün olduğunu söylüyor.

Yaşadığımız dünya, doğal örgüsünü kaybediyor, toprak, su ve tabiatın bütün zerreleri insan tarafından yıkıma uğruyor. Tabiatın uğradığı bu yıkım insanın yaşam dengesini alt üst ediyor. Artık fertler küçük fırsatları dahi değerlendirerek doğaya kaçmak, burada toprakla su ile buluşmak istiyorlar.

Eskiden kırsal kesimde yaşayan insanların büyük bir kısmı, şehir hayatının büyülü bir dünya olduğuna inanır ve kendilerini şehre atmanın yollarını ararlardı. Köyde doğup büyüyen genç kızlar şehirde yaşayan biriyle evlenip şehre gelmeyi ve şehirli olmayı hayal ederlerdi. Bugün şehirler, terör, kirli hava, trafik ve ağır hayat şartları ile yaşanılmaz hale gelmiştir. Yaşamlarını şehirlerde sürdüren insanlar, şehrin dışına kaçıyor ve burada tabiatın bir parçası olan yeşille kucaklaşmaya çalışıyorlar. Şehrin bunaltıcı havasından sıkılan insanlar parklara dinlenme tesislerine piknik alanlarına koşuyorlar.

Büyükannem aslen Yörük’tü ve dağlarda geçen ömrünü özetlerken temiz hava ve temiz suya hep vurgu yapardı. Evladım o zamanlar yoksulluk vardı ama her şeye özel bir kıymet biçilirdi diye başlardı söze. Bugün yaşasaydı tahrip olan doğaya, suni gıdalara, suni insan ilişkilerine kirli havaya ve hayatı yaşanılmaz kılan manevi kirlere ne kadar katlanabilirdi bilmiyorum.

Bugünün çocukları hiçbir şeyin özü ile tanışma imkânı bulamadılar. Meyve ve sebzeler özünü kaybetti, temiz hava, su ve toprak zehirli atıklarla kirlendi. İnsan ilişkileri çıkarlar doğrultusunda şekillendi, doğanın ve insanın dengesi bozuldu. Çocuklarımız daha iyisini görmediklerinden bu hayata razı oldular.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi