Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Anneliğin emekliliği yok

Anneliğin emekliliği yok


Emekli olup mesleğinize veda edebilirsiniz. Fakat emeklilik hakkına sahip olmadığınız bazı rolleriniz vardır ki, annelik bu rollerin başında gelir. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde aktif bir alıcıdır. Siz ise mevcut donanımlarınızla ile onu beslemeye ve desteklemeye devam edersiniz. Bir bahçıvan hassasiyetiyle bebeğin bütün ihtiyaçlarını yerinde tespit eder ve vaktinde giderirsiniz. Bu durum yorucu bir yolculuk olsa da sizin hislerinizi geliştirir, bilgi ve deneyimlerinizi zenginleştirir. 
 
Bebek okul çağına geldiğinde sorumluluğunuz daha da artar. Çocuğunuza karşılaşabileceği tehlikeleri anlatır ve yön gösterirsiniz. Ev hayatı ile dış dünya arasında bir denge kurar ve ona toplumun mevcut kurallarını öğretirsiniz. Çocuğunuzun yaslandığı sağlam bir duvar olursunuz çünkü hiçbir zaman veda edemeyeceğiniz bir rolünüz vardır. Rolünüz gereği çocuğu ötekilerin varlığı hakkında bilgilendirir ve ona hakkaniyet bilinci verirsiniz. Çocuk bu vesileyle ötekinin kendisinden farkı duygu ve taleplerinin, mevcut haklarının olduğunu öğrenir. Siz kimi zaman onun yanında yer alır kimi zaman birkaç adım öteye gidersiniz. O yuvadan uçsa da siz uzaktan da olsa onun kılavuzu olmaya devam edersiniz.
Gün gelir çocuğunuz gençlik çağına ulaşır ve sizinle olan bağı zayıflamaya başlar. Fakat unutmayın anneliğin emekliliği yoktur ve siz çocuğunuz ayaklarının üzerinde dursa da onu sevginizle desteklemeye devam edersiniz. Çocuğunuza nasıl davranması nasıl hareket etmesi gerektiğini öğretirsiniz. Onu seçeceği meslek ya da evleneceği kişi hakkında bilgilendirebilirsiniz. Yaşadığı sorunlarla başa çıkma noktasında destekleyebilirsiniz. Fakat her şeyin bir sonu vardır, çocuğunuz bir gün bütün sizden destek almadan ayaklarının üzerinde durmayı öğrenir ve yaşamına devam eder. Kalıcı olan tek şey vardır, o da sevgidir. Sizin çocuğunuzla olan sevgi alış verişiniz hayat boyu devam eder. Artık ona yemeğini yedin mi, hırkanı giydin mi demeniz için bir neden yoktur. Çocuk büyümüş ve erişkinler dünyasına katılmıştır. Artık kalıcı olan sevgi vardır ve evladınızla geliştirdiğiniz o sevgi bağı hep devam edecektir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi