Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Söyleceğini söyledi ve gitti

Söyleceğini söyledi ve gitti


Bir toplumun değer ölçüsü, âlimlerine gösterdiği hürmetle ölçülür. Eğer âlimler toplumun sorunlarına hakikat eksenli çözümler getirir ve düşüncelerini özgürce ifade edebilirlerse toplumun sosyal sorunlarına merhem olabilirler. Nitekim tarihi süreç içerisinde âlimler yaşadıkları toplumu bilinçlendirmeye yönlendirmiş ve çağın vicdanı olmuşlardır. Onlar bir nevi toplumun pusulalarıdır. 
 
Hayatlarını ilmi çalışmalara adayan bu kimseler sadece kitabi bilgilerle iktifa etmezler, bilginin bilince, hayata ve harekete dönüştürülmesi için de çaba gösterirler. Âlimler bu özellikleriyle, seçkin semtlerde yaşayıp, halkı küçük gören bazı bilim adamı, akademisyen, yazar şair ve sanatçılardan ayrılmaktadırlar. Onlar halkın içinde yaşarlar ve ellerindeki meşale ile toplumun ışığı olurlar. Kur’an ve Sünnet ışığında yaşayan bir âlimin insanlara kendini beğendirme derdi yoktur, o özgüven sahibi ve bilinçlidir. Bir şeyi körü körüne taklit etmez, bilgi hakikatten çağıldıyorsa hiç tereddüt etmeden tabi olur. Yoksa elinin tersiyle reddeder.
 
Küresel kültürün kuşatması altında yaşayan günümüz toplumları ne yazık ki dava adamlığını değil popüler olanı önceliyor. Bu toplumlarda örnek yaşamları ve ilmi derinlikleri ile insanlığa yön gösteren âlimler kıyıya terk edilirken medya aracığıyla popülerliğini koruyan kişiler baş tacı ediliyor. İnsanlarımız bir dizi oyuncusunun bir şarkıcının yaşam hikayesini en ufak ayrıntılarına kadar bilirken topluma öncülük eden örnek şahsiyetlerin isimlerini dahi bilmezler. 
 
Geçtiğimiz günlerde hakka yürüyen muhterem hocamız Enver Baytan’nın vefatı, beni yozlaştırılan hanemize ve metruk hayatlarımıza geri götürdü. Sekiz yaşında hafızlığa başlayan ve bütün yaşamını İslam’a adayan bir âlimin çocuklarımız tarafından bilinmemesi beni derinden üzdü. Oysa Rahmetli hocamız yaşamı boyunca ilmi ile toplumu aydınlatmaya çalışmış, özellikle gençlerin eğitimine büyük önem vermiştir. Fakat bizler fahiş ücretler karşılığında seminerler veren popüler kişileri bir yakınımızmışçasına tanırken, onun derin ve engin dünyasını tanımaktan uzak kalmışız. Enver Baytan Hocamız, ilmi ve tevazu yaşantısı ile bizlere yön göstermiş, engin gönüllü bir mümindi. Allah kendisinden razı olsun, ruhu şad olsun.. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi