Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Çocuğun eğitiminde izlenecek yol

Çocuğun eğitiminde izlenecek yol


Eğitimde işinizi kolaylaştıracak üç önemli öğe vardır. Birincisi, duygu ve düşüncelerinizi aktarmanıza yardımcı olan sözdür. Söz çocuğun vicdanına hitap etmeli ve burada filizlenmelidir. Anne baba sözü doğru kullanarak, çocuğun vicdanını harekete geçirebilir ve onun kalbine iyilik filizleri ekebilirler. Bu onların asli sorumlulukları arasındadır.
 
Söz vardır en gelişmiş savaş araçlarından daha büyük tahribata yol açar, söz vardır taşlaşmış kalpleri eritir ve sevgi ile buluşturur. Söz vardır kandil olur ışıtır gök kubbeyi. Anne gönlünde taşıdığı sevgiyi söz vasıtasıyla ulaştırır çocuğuna… Söz hakikatten çağıldıyorsa ışığı olur çocuğun ve ebedi yol gösterir ona.
 
İkincisi niyettir. Dinimizde yapılan bütün işler niyetlere göre değerlendirilir. Niyet perdenin arkasında kalan eylemlerimizdir. Burada neye karar veriyorsak davranışlarımıza o yansır. Tutum ve davranışlarımızda, hal ve hareketlerimizde, bireysel ve toplumsal ilişkilerimizde niyetimizin haktan yana olması önemlidir. Çünkü niyet, tutum ve davranışlarımızın çıkış noktasıdır.
 
İyi niyet söylemi toplumumuzda pek anlaşılamayan, hatta hafife alınan bir söylemdir. Oysa her şey gönüllerde başlayan bir kıpırtı ile gerçekleşir. Hayatta elde ettiğiniz maddi ve manevi kazançlarınız niyetlerinizin birer sonucudur. Eğer niyetiniz iyi yönde ise vicdanınızla işbirliği halinde olur ve davranışlarınızı buna göre şekillendirirsiniz. Fakat niyetiniz kötü yönde ise işiniz zor. Çünkü bu durumda aklınız ve iradeniz nefsinizle işbirliği halinde olacak ve bütün azalarınız şer ekseninde hareket edecektir.
 
Davranışlarınız duygu ve düşüncelerinizin birer ürünüdür. Beklentileriniz ve niyetiniz hangi yönde seyrediyorsa davranışlarınız da o yönde seyreder. O yüzden iyiliksever ve erdemli çocuklar yetiştirebilmek için onların vicdanlarını hareket geçirip, iyi niyet empoze etmelisiniz. Zira iyilik ve erdemlerin evi vicdandır. Vicdanın beslendiği kanal ise imandır. Eğer kötülük galip gelirse vicdanın hareket alanı daralır, böyle durumlarda vicdan kıyıya çekilir ve kötülük galip gelir. Vicdanını uyanık tutan kimseler ise şartlar ne olursa olsun kötülüğe meyletmezler, onlar yönlerini hak ve adaletten yana dönmüşlerdir.
 
Toynbee “vicdan bana her zaman bir şeyler öğretmiştir” der. Niyetiniz doğru ise olayları vicdanınızın gözü ile değerlendirir ve yeni tecrübeler edinirsiniz. Çünkü vicdan fıtratla çelişmez, kötülüğü şirin gösterip sizi yanıltmaz. Vicdan içinizdeki ahlak öğretmenidir, niyetinizi bozduğunuz anda karşınıza güçlü bir asker gibi dikilir ve size uyarıda bulunur.
 
Eğitimde izleyeceğiniz üçüncü öğe ise çocuğa doğru örnek olabilmektir. Çünkü çocuklar duyduklarından daha çok gördüklerinden etkilenirler. O yüzden onlardan istediğiniz şeyleri davranışlarınızla da göstermek zorundasınız.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi