Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Gençleri anlamak niçin önemlidir

Gençleri anlamak niçin önemlidir


Bir çiftçi yetiştirdiği ürünün, hangi mevsim çiçeğe duracağını ne zaman meyve vereceğini bilir. Çiftçi hem ürünü tanımakta hem de görevini ihmal ettiğinde ne tür zararlarla karşılaşabileceğini kestirebilmektedir. Çünkü onun hedefi yetiştirdiği ürünlerden iyi bir mahsul elde edebilmektir. Tıpkı bunun gibi gence destek sağlayabilmek için önce onun kişisel özelliklerini ve ruhsal yapısını tanımak zorundayız.
İnsanı öteki canlılardan ayıran en önemli vasıflardan biri kuşkusuz onun sorumluluğu yani; insan olma vasfıdır. Gençlerimizin olumlu özelliklerini geliştirmelerine yardımcı olmak istiyorsak önce onları tanımak sonra da sorumluluklarının hatırlatmak zorundayız. Tanımadığımız bir şeye nasıl yaklaşacağımızı kestiremeyiz, bu mümkün değil. 
 
Pieace’nin çocukluk kuramında olduğu gibi, kişi ergenlik dönemine kadar, modelleme, özdeşlik kurma yöntemleriyle yaşadığı ailenin ve çevrenin bir versiyonu olur. Ancak ergenlik döneminde genç daha zorlu bir yolda yürümektedir o nedenle ailenin desteğine daha fazla ihtiyaç duyar. Bu sıkıntılı döneminde aile gence, sevecen ve anlayışlı bir üslupla yaklaşmıyorsa ona faya yerine zarar verecektir. Bu durumda genç aileden yavaş yavaş uzaklaşacak ve sevildiğini hissettiği kişi ya da gruplara meyledecektir. Bu nedenle aile gençle ilişkilerinde sevgi, anlayış ve sabrı kuşanmak zorundadır. Ailenin bu yaklaşımı gencin onlara olan güvenini güçlendirecek ve olası tehlikelere karşı onu koruyacaktır. Genç kişiliğinin yapıtaşlarını oluştururken ailenin desteğine ihtiyaç duyar. Bu nedenle anne baba, genci suçlu ilan edip eleştiri yağmuruna tutmak yerine ona sevgi ile yaklaşmalı ve yanındayım diyebilmelidirler. 
 
Dinimiz bu dönem gencin, kendisine, ailesine, topluma ve Allah’a karşı olan ödev ve sorumluluklarının farkına varmasını istemekte ve şuur, idrak, benlik kazanmasını emrederek ona özel bir değer atfetmektedir. Yani ergenlik sürecinde kişi, zihinsel duygusal ve davranışsal anlamda sorumluluk almaya hazır hale gelmiştir. Burası çocukluk ülkesinden çok farklı bir dünyadır. Burada olaylar erişkinlerin dünyalarına göre yorumlanmakta ve algılanmaktadır. Genç bir yandan yeni duruma uyum sağlamaya çalışırken diğer yandan kendisine atfedilen değerin farkına varmakta ve sorumluluklarını gözden geçirmektedir. Genç aslında kendini oluşturmaya ben kimim sorusuna cevap bulmaya çalışmaktadır. O yüzden anne babanın bu geçiş döneminde gence verdikleri desteği daha da arttırmaları gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi