Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Ali Rıza Demircan’ın tüm eserleri yayınlandı

Ali Rıza Demircan’ın tüm eserleri yayınlandı

Bu haftaki kitaplarımız Ali Rıza Demircan hocaya ait. Tüm eserleri Beyan Yayınları’ndan çıktı. Ali Rıza Demircan hocanın 70’li yıllardan günümüze kadar birkaç kuşağın yetişmesinde önemli etkileri olan eserleri, yeni bir düzenlemeyle okuyucuların istifadesine sunuldu.
Eserlere geçmeden önce hocamız hakkında biraz bilgi sunayım. Ali Rıza Demircan, öncelikle Diyanet camiasında nitelikli hutbe konusunda bir ekolün başlatıcısı olarak kabul edilir. Özellikle Süleymaniye Camii’nde görev yaptığı yıllarda, her biri bir konferans niteliğindeki hutbeleriyle adından çokça söz ettirmiştir. Bu hutbeler, Türkiye’nin en hareketli fikir tartışmalarının yaşandığı yıllarda her yaştaki Müslümana yol gösterici olmuştur.
Diyanet’ten ayrıldıktan sonra da ilmi çalışmalarını sürdüren Ali Rıza Demircan, her biri kendi alanında birer klasik sayılabilecek eserler üretmeye devam etmiştir. Türkiye’deki Müslüman halkın kendi özünü kaybetmemesi, yabancı düşüncelerin ve yaşam tarzlarının etkisine girmemesi için önemli çalışmalar yapmıştır.
Anadolu’nun pek çok yerinde konferanslar vermiş, gazete ve dergilerde yazılar yazmıştır. Çok sayıda televizyon programı yapmış, yıllar boyu her ortamda, İslâm’ın sahih kaynaklara dayalı gerçeklerini insanlara ulaştırmaya gayret etmiştir. Bu çabalarından dolayı çok defa ağır ceza mahkemelerinde yargılandığı da bilinmektedir.
Beyan Yayınları, Ali Rıza Demircan’ın bir ömür vererek oluşturduğu bu seçkin eserleri, muhtevasına uygun bir titizlikle yeniden düzenleyerek okuyucuların hizmetine sunmuş. Altı kitaptan oluşan bu külliyatın, hayatın her alanına ilişkin en sahih bilgileri taşıması bakımından her evde bulunması gerekli bir set özelliği taşıdığını söylemeliyiz.
Ali Rıza Demircan’ın yeniden gözden geçirilerek hazırlanmış eserlerinin isimleri ve içerikleri şöyle:
“Süleymaniye Minberinden İslâm Nizamı”: Ali Rıza Demircan’ın Süleymaniye Camii’nde görev yaptığı yıllar içerisinde verdiği hutbeleri kapsamaktadır. Bu hutbelerde, İslâm’ın iktisadi, içtimai, hukuki ve ahlaki bütün yönleri büyük bir titizlikle işlenmiş ve herkesin anlayacağı bir tarzda sunulmuştur.
“Benzeşmelerden Korunarak İslâmi Kimliğimizi Korumak”: Ali Rıza Demircan’ın daha önce “İslâm’da Batıla Benzemenin Hükmü” adıyla yayınlanan kitabının yeniden düzenlenmiş halidir. Bu çalışma, içinde bulunduğumuz dönemde şekil ve öz olarak İslâmi kimliğimize sahip çıkmanın önemini vurgulamaktadır. Dünyada yaşanmakta olan kültürel dönüşümün etkisinden kurtulmanın yollarını göstermekte ve Müslümanca bir hayatın nasıl mümkün olduğunu anlatmaya çalışmaktadır.
“Allah’ın Resulünden Hayat Dersleri”: Allah’ın Resulünden Hayat Dersleri, Peygamberimiz’in insanlık için örneklik özelliği taşıyan ve her biri günlük hayatımızda bizler için uyulması gerekli temel esaslara işaret eden ibretli anekdotlardan oluşmaktadır. Bu çalışmanın temelini Peygamberimiz’in, sahabeleri tarafından kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplar oluşturmaktadır. Bu cevaplar, hem bir İslâmi gerçeği dile getirmekte hem de birer hayat dersi niteliği taşımaktadır.
“İslâm’a Göre Cinsel Hayat”: İslâm’a Göre Cinsel Hayat, insan hayatının en önemli yönlerinden biri olan cinselliğin İslâm açısından incelendiği bir kaynak eserdir. Bu eser, günümüzün en problemli alanlarından birisi olan cinsel hayattaki iyi ve doğruların neler olduğu, zarar ve yanlışların nasıl önlenebileceğine dair temel esasların belirlendiği en önemli eserlerin başında gelmektedir. Kur’an ve hadisler ışığında cinsel hayata ilişkin tüm yönler bu çalışmayla gözler önüne serilmektedir.
“Cuma Mesajları”: Demircan’ın İslam’ın en temel hakikatlerini, bazen hutbe, bazen de konferans formatında anlattığı eser.
“Hac ve Umre Yüceliğe Çağrıdır”: Hac ve Umre Yüceliğe Çağrıdır kitabı, Ali Rıza Demircan’ın, İslâm’ın temel esaslarından biri olan Hac ibadetini bütün yönleriyle incelediği eseridir. Bu çalışmada Haccın hem hikmeti hem de nasıl yapılacağına ait temel bilgiler sunulmaktadır. Bu kitapta ayrıca Peygamberimiz’in Veda Haccı, yorum ve dualarıyla Hac ve Umre, Hac ve Umrenin fazileti ile Hac ibadetini yapmak üzere seyahate çıkan kutsal yolcuya bilgiler ve uyarılar yer almaktadır.
Eserler hakkında bilgi için, Beyan Yayınları: 0212 512 76 97

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi