Kemal Öztürk

Kemal Öztürk

AK Parti’nin sloganları ve hayalleri

AK Parti’nin sloganları ve hayalleri

Rahmetli Erol Olçok ağabeyin tüm kongrelerde aklının tesiri, elin izi, alnının teri vardır. Sloganlar, görseller, tasarım, salon süslemesi… hepsinde etkisi olurdu.

AK Parti'nin tüm kongrelerinde kullanılan ana sloganları gösteren bir çalışma geçti elime. Bu büyük hareketin seyrüseferi esnasında rüzgarı arkasına almak için çekilmiş yelkenlerde yazılan yazılar bunlar. Erol ağabeyin elinin izi yani.

Tek tek bakalım isterseniz.

1. Olağan Büyük Kongre 12 Ekim 2003

Her Şey Türkiye İçin

Bu Işık Sönmeyecek


AK Parti'nin ilk, bir anlamda görücüye çıktığı ilk kongresi. İkili sloganın ilk cümlesi, 'Her şey Türkiye için' çok etkili oldu ve yıllarca kullanıldı.

Kongreden bir yıl önce, 1 Kasım 2002'de yapılan genel seçimlerde AK Parti tek başına iktidar olmuştu.

Erdoğan'ın Genel Başkan olduğu kongre sonrasında Türkiye çok büyük atılımlar gerçekleşti. AK Parti'nin altın yılları başladı. Erdoğan da neredeyse her fırsatta, “her şey Türkiye için” sloganını kullandı.

2. Olağan Büyük Kongre 11 Kasım 2006

Türkiye'nin Partisi

Türkiye'nin Lideri


Yine ikili slogan. Bu kez partiyi ve lideri ön plana çıkartan bir kontekst. AK Parti'nin altın yılları devam ediyor. 'Bu parti ve bu liderle yola devam' ederek, altın yılları sürdürme mesajı veriliyor.

3. Olağan Büyük Kongre 3 Ekim 2009

Biz Birlikte Türkiye'yiz


AK Parti artık 7 yaşında, kalfalık dönemine girmiş. Daha kuşatıcı, daha kucaklayıcı bir slogan tercih etmiş. O dönemlerde terör olayları ve çözüm arayışlarının etkisi parti kongresine, sloganına yansımış.

4. Olağan Büyük Kongre 30 Eylül 2012

Büyük Millet

Büyük Güç

Hedef 2023


10 yaşına ve ustalık dönemine giren AK Parti, ilk defa üçlü slogan kullanıyor. Daha önce yapılan parti, lider ve ülke vurgularından sonra, ilk kez millet vurgusu öne çıkartılıyor. Ayrıca ilk kez uzak ara bir hedef, 2023 gösteriliyor. Partinin ve ülkenin sıkıntılar yaşayacağı yıllar bu kongreden sonra başladı. Gezi olaylarıyla başlayan olaylar zinciri, 15 Temmuz Darbe girişimine kadar devam etti.

1. Olağanüstü Büyük Kongre 27 Ağustos 2014,

Hep Birlikte Yeni Türkiye


Kurucu Genel Başkan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından, Ahmet Davutoğlu'nun Genel Başkan olduğu ilk olağanüstü kongre. Tekli slogana geri dönüş yapılarak, ekip ruhu, birleştirici, yeni bir sayfanın açılacağına vurgu yapılıyor.

5. Olağan Büyük Kongre 12 Eylül 2015

İlk Günkü Aşkla


7 Haziran 2015 seçimlerinde alınan kötü sonucun ardından yapılan 5. Olağan büyük kongre sloganında eskiye özlem, AK Parti'nin ilk yıllardaki başarılarını hatırlatma amacı taşınıyor. Tekli slogan tercihi, aynı zamanda partinin eskiden olduğu gibi güçlü günler için toparlanma niyetini de barındırıyor.

2. Olağanüstü Büyük Kongre 22 Mayıs 2016,

Kutlu Yürüyüşe Devam


AK Parti kongreleri arasında sonuncusu ve en sıkıntılı olanı 2. Olağanüstü Büyük Kongre oldu. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu görevi Binali Yıldırıma davet etti. Kongre sorunsuz geçtiyse de, parti içinde bir tartışmanın olduğu çok konuşuldu.

Slogan, AK Parti'nin eski güzel günlerine atıfta bulunuyor yine. Erdoğan'la başlayan kutlu yürüyüşe, Binali Yıldırım'la devam edileceği vurgusu öne çıkıyor.

3. Olağanüstü Büyük Kongre 21 Mayıs 2017

Yeni Atılım Dönemi

Demokrasi, Değişim, Reform


AK Parti tarihinde en önemli kongrelerden biri 21 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Kurucu Genel Başkan Erdoğan, görevi Binali Yıldırım'dan devralacak ve büyük bir değişim hareketi başlatacak.

Bu kongrede Erdoğan'ın yokluğunda olan tüm tartışmalar ve sorunlar da bitmiş olacak. Bu kongreden büyük beklentiler olduğu için de slogan bu beklentiyi karşılayacak şekilde dizayn edilmiş.

'Yeni atılım dönemi, demokrasi, değişim ve reform.'

İlk defa 6 kelimeden oluşan bir slogan kullanılıyor. Demek ki beklentilerin çok olduğunun farkında parti. Tabii rahmetli Erol Olçok'un olmadığı ilk kongre aynı zamanda. Sanırım o bu kadar uzun slogan seçmezdi.

AK PARTİ'NİN HAYALLERİ

2003 yılından beri tüm kongrelerde bulundum. AK Parti'nin kurduğu tüm büyük hayallerin bir parçası oldum. Gerçekten de Türkiye'ye geniş bir vizyon, büyük hayaller ve hikayeler kattı AK Parti. Sorunlar yaşadı, sıkıntılı günler geçirdi ama Türkiye'nin kaderini etkilemeyi başardı.

Şimdi çok kritik bir kongre yapacak. 2019'da üç seçim var. Toplumun, ülkenin, teşkilatın ve çevrenin beklentileri çok büyük. Bu beklentileri karşılayacak bir vizyon ve kadro seçmesi gerekiyor Erdoğan'ın. Aksi takdirde, 2019 seçimleri riske girecek.

Ne olursa olsun, AK Parti'nin hayalleri ve yazdığı hikaye anlatılmaya değer, çok kıymetli bir hazine olarak tarihe şimdiden kaydoldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kemal Öztürk Arşivi