Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Cumhuriyet Bayramınız mübarek olsun!

Cumhuriyet Bayramınız mübarek olsun!

Bu bir Cumhuriyet Bayramı yazısıdır.
Cumhuriyet Bayramınız kutlu, mutlu, mübarek olsun!
Bu vesile ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na AK Parti aleyhinde bir de suç duyurusunda bulunmak istiyorum..
Ayrıca Anayasa’nın başlangıç maddeleri, aynı zamanda Cumhuriyetin niteliklerini de belirleyen devrim yasalarından ruh ve ilham aldığına göre, devrim yasaları arasındaki bir yasayı AYM Başkanı’nın da dikkatlerine sunmak istiyorum. Cumhuriyeti koruma ve kollama konusunda hassasiyetini bildiğim TSK komuta kademesinin de ıttılalarına arzolunur! Zira “Cumhuriyeti korumak”, aynı zamanda “Hilafeti de korumak” anlamına gelmektedir!
Bakınız, devrim yasalarına göre “Cumhuriyet” ne demekmiş: HİLAFETİN İLGASINA VE HANEDANI OSMANİNİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ MEMALİKİ HARİCİNE ÇIKARILMASINA DAİR KANUN. Kanun Numarası: 431, Kabul Tarihi: 03.03.1924, yayımlandığı Resmi Gazete tarihi: 06.03.1924, Yayımlandığı Resmi Gazete sayısı: 63. “Madde 1 - Halife halledilmiştir. Hilafet, Hükümet ve Cumhuriyet mana ve mefhumunda esasen mündemiç olduğundan Hilafet makamı mülgadır.”
Cumhuriyet hükümeti, bu anlamda, sadece Türkiye Müslümanlarının hak ve hukuklarını koruyup geliştirmekle mükelleftir.. Zaten bu yasa çerçevesinde, Hilafetin sembolü olan Emanet-i Mukaddese TBMM’nin maddi ve manevi koruması altındadır. O sebeble zekat ve fitrelerin Diyanet tarafından toplanması sözkonusudur. Diyanet onun için bu yapı içinde yer alır.. Dini vakıflar o sebeble idarenin tahtı kontrolündedir..
Belki hükümet aleyhinde, bu görevini tam olarak yapmadığı için dava açılabilir.. Yoksa şeriatı savunduğu için değil.. İşte suç duyurum da tam bu nokta ile ilgilidir.. Hükümet, Mekke, Medine, Kudüs ve Bilad-ı İslâm ve cemaat-i Müsliminin hak ve hürriyetlerini koruma konusunda acz içindedir. Bu da değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen yasalarda açıkça belirtilen hükümle çelişmektedir..
Laiklik bahanesinin arkasına saklanılarak bu görev ihmal edilemez.. Türkiye klasik anlamda laik bir ülke değildir ve laiklik kavram olarak çarpıtılarak gerçek anlamının dışında tartışılmaktadır. Esasen laik bireylerden ve seküler bir yönetimden söz edilir. Sekülerlikle laiklik aynı şey de değildir.. Laiklik, kilise hiyerarşisi içinde yer almayı, yani ruhani bir statüyü, sekülerlik ise, yercil-yatay ilişkileri ifade etmektedir.. Mesela Almanya seküler bir ülkedir. Daha doğrusu “Kontrat ülkesi” olarak anılır.. Fransız laikliğini koruma kurumu, resmi bir kurum değil, sivil bir kurumdur. Adı “La Lique”dir.. Fransa’da bireyler dilerse kilise hiyerarşisi içinde yer alabilirler. Fransa’da birçok üniversite ve hastane laikler tarafından değil, ruhani otoriteye bağlı yönetilir.. Vatikan’da da mesela seküler senyörler de görev yapar!
İşin ilginç bir yanı da, bizim laiklerin çoğunun bilmediği, Fransa’nın tümünde laiklik kurallarının geçerli olmadığı gerçeği.. Mesela, AİHM’nin de içinde bulunduğu Strasbourg’u da içine alan Alsas Loren bölgesinde laiklik değil, kontrat esasları geçerlidir..
Laik geçinenlerin çoğu bu gerçeğin farkında olmadığı gibi, Vatikan’daki seküler senyörleri de bilmezler. Yani ne İslâm’ı, ne Hıristiyanlığı ve ne de laikliği biliyorlar, ama el aleme nizam verme iddiasından da vazgeçmiyorlar.. Bunlar cumhuriyetin ne demek olduğunu, cumhuriyetle demokrasi arasındaki ilişki ve çelişkiyi de bilmezler.. Bilmediklerini de bilmezler.. 6 oku bile sayamazlar aslında doğru düzgün. Yani Kemalizmi de bilmezler aslında..
Aslında AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın bu tartışmayı derinleştirerek sürdürmesi gerekir. Ben aynı şekilde Sami Selçuk’un da bu konuya bir hukukçu olarak, aynı zamanda akademik ciddiyete sahip bir kişi sıfatı ile, ciddi anlamda entelektüel bir katkı sağlayacağını düşünüyorum..
Bu konuda işte benim tesbitlerim:
1- Laiklik, din ve devlet ayrılığını ifade etmez. Laiklik, egemen kilise Vatikan ile devlet arasındaki ilişkiyi düzenler. Kaynağını İncil’den alır. “Tanrı’nın hakkı Tanrı’ya, Sezar’ın hakkı Sezar’a” ait olacaktır. Laik, kilise hiyerarşisi içinde yer almayan kişiye denir. Yani laikliğin objesi din ve devlet değil, kilise ve devlettir. Aralarında ilişki İncil’in taksimine göre yapılır. Dualist bir dünya görüşü ve din algısının ürünüdür.
2- Türkiye’de, laiklik değil, daha çok devletin kiliseye / dine egemen olduğu Bizantinist model benimsenmiştir. Bir dönemde ise resmi ideoloji dinleştirildiği için teokrasi benzeri bir anlayış hakim olmuş. Bunun sonucu olarak da 1946 TDK sözlüğünde, din maddesinde örnek cümle olarak “Türkün Dini Kemalizmdir” ifadesi yer almış ve bu dönemde, bazı çevrelerce “Türkün Yeni Amentüsü” yayınlanmıştır.
3- Laik bir cumhuriyetten söz edilse de, aynı zamanda bu cumhuriyet, devrim yasaları ile, Müslümanların ekümenik temsilciliği rolünü ifade eden mana ve mefhum olarak hilafetin içinde mündemiç olduğu bir değer olarak tanımlanmıştır. Bu yasa hâlâ mer’idir ve “Hilafet makamının ilgası”na ilişkin yasada bu durum açıkça belirtilir.
4- Türkiye devletinin kuruluşunda, 1. Meclis döneminde, resmi yazışmalarda “Hilafete sadakat”tan söz edilir ve Meclis’in kapısında Kelime-i Tevhid bayrağı asılıdır ve Meclis’in içinde kürsünün arkasında “Ve emruhum şura beynehüm” yazılı bir ayet asılıdır. Kurtuluş Savaşı’nda da Kelime-i Tevhid bayrağı en öndedir. Lozan Anlaşması’nda ise, Türk Milletinin tanım olarak anasırı İslâm kasdedilmiş. Müslüman unsurların tümü Türk kabul edilerek, “Türk milleti tanımının üssül esasının İslâm olduğu” vurgulanmıştır.
5- Diyanet teşkilatı ile İlahiyat Fakültesi, daha önce açılan Yüksek İslâm Enstitüsü ve İslâmi İlimler Akademisi ile İslâm Araştırmaları Merkezi ve camilerin devlet dairesi sayılması, zorunlu din dersleri yanında, İmam-Hatipler ve Kur’an kurslarının varlık ve işleyişi, müfredatının devlet tarafından belirlenmesi gibi uygulamalar laik devletlerde olmayan uygulamalardır.
6- Yine dini bayramların resmi tatili yanında, “Hacı” kelimesinin devrim yasaları ile ünvan olarak kullanılması yasaklanırken, hükümet genelge yayınlayarak Hac ibadetinin nasıl yerine getirileceği ve hacılarla ilgili işleri düzenlemektedir. Hatta bu konuda insanların “Hacı” olması için devlet eliyle organizasyonlar gerçekleştirilmektedir. Bütün bunlar laik devlette olması mümkün olmayan uygulamalardır..
7- Yine laik devlet, dini vakıfları elinde tutmakta ve kullanmaktadır..
8- Laik devlet, hilafetin sembolik olarak remz’i mahiyetindeki emaneti mukaddesenin koruyucusu durumundadır.
Hem başörtüsü yasak olacak, hem dini vergilerin toplanmasında devlet aracılık etme iddiasında bulunacak. Hem hilafet rolü üstlenecek, hem dini talepleri irtica olarak değerlendirecek. İmamları kadroya alacak, maaş verecek, hutbe ve vaazları tanzim edecek, Kutlu Doğum Haftaları düzenleyecek. Hafız yetiştirecek, dini yayınlar yapacak, sonra da dini konularda görüş açıklıyor diye eleştirilecek..
Burada bir terslik olduğu çok açık. Bu durum ne uluslararası sözleşmeler, ne Anayasa ve ne de yasalarla örtüşmemektedir.. Müslümanlarla gayri müslimler arasında statü farkı vardır. Bu da anayasal vatandaşlık ve anayasa önünde eşitlik ilkesine aykırı bir durumdur.
Hâlâ mer’i olan yasadaki ifadelerle “Mana ve mefhum olarak hilafeti içinde barındıran Cumhuriyet”i selamlıyorum. Bayramınız mübarek olsun!
Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi