Serdar Turgut

Serdar Turgut

Medya Faşizmi nedir?

Medya Faşizmi nedir?

Bir medya grubu düşünün; yazılı ve görüntülü ürünleri ile reklam piyasasında mutlak ve acımasız hâkimiyeti var. Buna rağmen bu medya grubu doyumsuz da... Hep bana gelsin, daha da gelsin istiyor ve kendinden başka medya grubu da kalmasın diyor.

Bir şirket, bu grubun medyasına reklam vermediği takdirde acımasız bir süreç başlıyor. Grubun tüm ürünleri sırasıyla, reklam vermeyi reddeden firma ve ürününe yıpratıcı bir kampanya başlatıyor. Arıyorlar ve ne bulurlarsa oradan saldırıyorlar. Saldırı konusunun doğru olup olmadığının da onlar açısından önemi yok. Saldırının planlayıcıları çok profesyonel. Saldırıcı güçlerini planlayıp, sırayla salıyorlar meydana. Kişilik hakları, gerçekler, etik, her şey ayaklar altına alınabiliyor.

Yalan atmak hiç problem edilmiyor.

Türkiye’nin en çok reklam veren şirketlerinden bir tanesi olan Turkcell sadece, bu uygulamaları var, belki biraz ders olur diye Doğan grubu gazetelerine reklam vermeyi kesti.

O günden bu yana, o grup ne yapsak da Turkcell’e zarar versek diye hazır bekliyor. Buldukları her fırsatta, yok eğer fırsat olmazsa, kendileri yaratarak haberler yayınlıyorlar.

Son olay ‘Mustafa’ filmi vesilesiyle oldu. Bu grubun gazeteleri filme sponsor olmaktan çekilen Turkcell’i neredeyse Atatürk düşmanı olmakla suçladılar.

Bu yazıyı bazı tartışmaların neden çıktığını anlamakta zorlanan okuyucularımızın, kavgaların altında yatan temel nedeni anlamaları için yazıyorum.

Turkcell’in sponsorluktan çekilmesinin bu gruba ait gazetelerde haber yapılmasının gayet tabii Atatürk’e yaklaşımla ve şirketin ideolojik tavrı ile filan ilgisi bulunmuyor. Çünkü şirketin ideolojik tavrı yok ortada.

Atatürk’e sevgi, saygı besleyen ortalama Türk insanının duygularına sahip olan yöneticileri bulunan, başarılı bir Türk şirketi söz konusu burada.

Ama reklam piyasasını sadece tek başına kontrol etmekte olan medya grubu için saldırdıkları şirketin konumu, önemi ve hakları önemli değil. Onlar sadece ceplerine girebilecek daha fazla parayla ilgililer.

Medya faşizmi değil mi bu?

Ayıp değil mi?

Peki ne oldu gazetecilik ahlakı ve etiği üzerine yayınlamış olduğunuz yazılı metinlere? Size haksızlık yapıldığı zaman o metni ortaya çıkarıp, siz haksızlık yaparken metni yırtıp atıyor musunuz?

Gerçekte hiçbir neden, olay yokken, ortaya çıkarılan Mustafa filminin sponsorluğu tartışması çok ayıptır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serdar Turgut Arşivi