Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kapitalizmin Boş Zaman Tuzağı

Kapitalizmin Boş Zaman Tuzağı

Yaz dönemi insanların tatil hesapları ve boş zamanı değerlendirme programları ile sık sık karşılaşırsınız. Kapitalist sistem çarkını öyle bir yerleştirmiş ki, bütün vaktinizi evinize bir parça ekmek götürebilmek için harcıyorsunuz, size tatil adı altında verilen süreci ise boş zaman olarak görüp kendim için de bir şeyler yapmalıyım diyorsunuz. Peki, yapabiliyor musunuz? Elbette hayır zira onlar sizin adınıza plan ve programlarımı çoktan yapmış oluyorlar.

Tatile çıkacaksınız bunun için geniş çaplı bir alış veriş yapmalı ve ortama ayak uydurmalısınız. Ve tatile çıkıp dinleneyim diye çıktığınız yolda farkında olmadan cebinizi boşaltıverirsiniz. Müslüman’ın boş zamanı yoktur, boş zaman kavramı kapitalizmin üretim sahasını genişletmek ve fertleri bu alana teşvik etmek için kurduğu tuzağın adıdır. Kapitalist aklın yönlendirmesi ile hareket eden fertler boş zamanı değerlendirme adı altında sunulan programa uyar ve kendilerine sunulan ürünleri satın almaya mecbur kalırlar.   

Vakti kendi kurallarına göre düzenleyen kapitalist düzen çalışma hayatını çileli, zorlu ve yorucu bir süreç olarak sık sık vurgular ve akabinde sizin iyi bir tatil yapıp dinleneceğinizi telkin eder. Siz ise tatil için gerekli olabilecek ürünlerin reklâmlarını izlemeye başlar ve neyi ne kadar satın alabileceğinizin hesabını yapmaya başlarsınız. Boş zaman alanları büyük şirketlerin, holdinglerin etkin olduğu dev bir endüstridir adeta. Ekranda sunucunun sokaktaki insanlara mikrofonu çevirip boş zamanında ne yaparsın diye sorduğunda verilen cevaplar hep aynıdır: Sinemaya giderim, tatile çıkarım, müzik dinlerim denize giderim… Bu unsurların her biri için üretilmiş araçlar mutlaka vardır ve kişi tatile çıktığında bu ürünleri almaya zorlanmaktadır. Kapitalist sistem boş zamanı daha ziyade pazar değerleriyle ilişkilendirir. Boş zaman ve tatiller ticari bir av ortamı gibidir.

Başta da dediğim gibi Müslüman’ın boş zamanı yoktur eğer varsa bu bir sorundur. Tatillerde akraba ziyaretleri yapabilir, ilmi çalışmalara katılabilir, Kur’an okuyabilir, çocuklarınızla vakit geçirebilir, tarihi değerleri ziyaret edebilirsiniz. Ama size dayatılan ürünleri satın alıp paranızı ve vaktinizi israf etmeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi