Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Arkadaş etkisi

Arkadaş etkisi

Çocukları ile ilişkilerinde sorun yaşayan anne-babalar, onların arkadaşlarının etkisi ile suça bulaştıklarını ifade ediyor ve bu konuda hangi önlemleri alabileceklerini soruyorlar. İlk evvela şunu kabul etmeliyiz ki, arkadaş arkadaşın tutum ve davranışlarından fazlasıyla etkilenir. Özellikle ergenlik döneminde genç bireyler arkadaşlarını model alır ve onların davranışlarını birebir taklit ederler.

İnsanın doğasını tanıyan ve onun kalbine hitap eden Resulullah şöyle buyurmuştur: “İyi arkadaşla kötü arkadaş misk taşıyan kimse ile körük üfüren kimse gibidir. Misk taşıyan kişiden ya bir miktar koku satın alırsın ya da ona yaklaştığında bu güzel kokuyu hissedersin.  Körük üfüren kimse ise ya elbisesini yakar ya da onda kötü koku duyarsın.” Yaşamını iyilik ve ihsan üzere sürdüren bir kişi içselleştirdiği bu değerlerin kokusunu çevresindeki kişilere de mutlaka yansıtacaktır. Siz bu kişi ile yakınlık kurduğunuzda onun göğsünde taşıdığı manevi enerjiyi bir şekilde hissedecek ve ortamdan istifade edeceksiniz. O nedenle Resulullah, dostlarımızı salih kişilerden seçmemiz konusunda tavsiyelerde bulunmuştur.

Madde bağımlısı bir genç duygularını şöyle anlatmıştı:

“Okulla ev arasında devam eden sakin bir hayatım vardı. Yeni bir arkadaşla tanıştım hayatım tamamen altüst oldu. Madde kullanıyordu, beni etkilemeye çalıştı. İlk zamanlar asla kabul etmem dedim ve reddettim. Annem bu kişiden uzaklaşmamı aksi takdirde ondan etkilenip hataya düşebileceğimi söylediğinde ona sert bir şekilde baktım ve ‘böyle bir şeye asla izin vermem, sen beni tanıyorsun’ dedim. Fakat arkadaşımla her görüşmemde ondan biraz etkilendiğimi fark ettim. Daha önce ona kızarken, artık madde kullanmasını doğal karşılıyor tepki göstermiyordum. Bir gün bana madde kullanmam konusunda ısrar etti ve bir kere dene bir şey olmaz dedi. Doğrusu ben de öyle düşünüyordum, bir kere denesem ne olacaktı ki sanki! Tamam dedim ve ona eşlik ettim… Fakat o günden sonra hayatımda hiçbir şey normal seyrinde devam etmedi, madde bağımlısı oldum, bırakmak istedim tedavi gördüm ama başaramadım…”

İnişli çıkışlı hengâmelerden geçen genç bireyler için arkadaş seçimi büyük önem arz eder. Zira gençler aile fertlerinden daha çok arkadaşları ile vakit geçirmek ister ve onların tutum ve davranışlarından etkilenirler. Gençler arasında görülen suç unsurlarının büyük çoğunluğunda arkadaş etkisinin olduğunu görürsünüz. O nedenle gençlik döneminde çocuklarımızı doğru arkadaş seçimi noktasında desteklemek zorundayız. 

Sevgili anne-babalar, çocuklarınız için sarf ettiğiniz ifadelerin tesirli olmasını istiyorsanız şu tavsiyelerimizi dikkate alın:

Çocuklarınıza erken yaşlardan itibaren İslami bilinç kazandırın.

Onlara doğru örnek olun, çocuklarınızdan yapmalarını istemediğiniz şeyleri siz de yapmayın.

Çocuklarınızla ilişkilerinizde sevgiyi merkeze alın, onların nefislerine değil kalplerine hitap edin.

Çocuklarınızla ilmi sohbetler yapın.

Çocuklarınızla ilişkilerinizde katı ve eleştirel bir tutum sergilemeyin, şefkatiniz daima ağır bassın.

Çocuklarınızın olumlu davranışlarını övün, onlarla daha fazla vakit geçirin.

Tebliğ görevinizi yerine getirirken çocuğu korkutmayın, müjdeleyin, Allah’ın bütün âlemi kuşatan rahmetinden bahsedin…

EN GÜZEL SÖZ

“Allah’ı bırakıp şeytanı dost edinenler ise hiç şüphesiz apaçık bir hüsrana düşmüşlerdir” (Nisa, 119).

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi