'Dizlerinizin üstünde öleceksiniz!'

'Dizlerinizin üstünde öleceksiniz!'

Gambiya, Batı Afrika'da küçük bir İslam ülkesi. 1 milyon civarında nüfusu var. 4 asır boyunca İngilizler tarafından idare edildi (daha doğrusu soyulup soğana çevrildi). Sözde bağımsızlığın elde edilmesinden sonra da İngiliz nüfuzu devam etti. Ta ki Yahya Jammeh (Cammi), ihtilal yoluyla iktidara gelip dizginleri ele alana kadar…

İhtilalden kısa bir süre sonra demokratik seçimlere gidip halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilen Jammeh, 1994'ten beri Gambiya ve bütün Afrika'nın sözde değil özde bağımsızlığı için mücadele ediyor. Afrikalıların bunu ancak safları sıklaştırarak, aralarındaki yapay sınırları kaldırarak, Afrika'yı birleştirerek gerçekleştirebileceklerini savunuyor.

Jammeh, 2002 yılının Temmuz ayında Güney Afrika'nın Durban şehrinde kuruluşu ilan edilen Afrika Birliği'nin en hararetli savunucularından. Fakat Afrika Birliği'ne bağlı NEPAD (New Partnership for African Development / Afrika'nın Kalkınması için Yeni İşbirliği) örgütü, fena halde asabını bozuyor. Çünkü, Batılıların tavsiyeleri doğrultusunda kurulan bu örgüt, IMF ve Dünya Bankası'nın desteğiyle kalkınmayı öngörüyor.

Gambiya devlet televizyonunda yayınlanan bir konuşmasında NEPAD'ı yerin dibine batıran Jammeh, özetle şöyle dedi: "Afrika'nın sosyo-ekonomik kalkınmasını sağlamak Afrikalıların işidir. NEPAD'ın çalışması mümkün değil. Dilenmekten başka bir şey öngörmeyen bir program bu. Ben, Yahya Jammeh, Allah'tan başka kimsenin önünde diz çökmem... Yanlış anlaşılmasın, NEPAD'a kategorik olarak karşı çıkmıyorum. Sadece dilencilikten medet umulmasını eleştiriyorum. Hiç kimse senin ülkeni senin için kalkındırmaz. Bizim ihtiyacını duyduğumuz şey, Afrika ülkelerinin kalkınmalarında kullanılmak üzere kaynaklarımızı aktaracağımız bir Afrika Kalkınma Fonu'dur. Afrika'yı dilencilikle kalkındırmaya niyetlenenler, sık sık diz çökmek zorunda kalacakları için, dizlerini kuvvetlendirmek zorundalar. Onun için biz NEPAD'a KNEEPAD (dizlik) diyoruz. NEPAD'da ısrar edenlere tavsiyemiz, bol bol dizlik almalarıdır. Çünkü dizlerinin üstünde ölecekler ve asla bir şey elde edemeyecekler… Afrikalı liderleri gaflet uykusundan uyanmaya ve bağımlılık okulundan tasdiknamelerini alıp bağımsızlık okuluna geçmeye çağırıyorum. NEPAD'da ısrarlıysanız, ömrünüzün sonuna kadar diz çökmeye ve hiçbir aşama kaydetmemeye hazırlıklı olun. Kıtamızın sosyo-ekonomik kalkınmasını Afrikalılar sağlamalıdır. Bağımsızlık diye ben buna derim. Evinizi dilenerek inşa edemezsiniz!"

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi