Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Teşrik Tekbirlerine yarın sabah başlıyoruz

Teşrik Tekbirlerine yarın sabah başlıyoruz

Kurban Bayramı’nın “Teşrik Tekbirleri”ne yarın sabah namazından sonra başlıyoruz. Bayramın dördüncü günü ikindi namazının arkasından okuyacağımız tekbirle 23 vakitle birlikte teşrik tekbirlerini de bitirmiş olacağız, inşaallah...

Tekbir, bayramlarda, kurban keserken, namazda, bazı merasimlerde bestesiyle okunan, Allah’ın büyüklüğünü ve azametini ifade eden Arapça ibârelerden meydana gelen tazim sözüdür.

Kısaca “Tekbir” olarak isimlendirilen bu eserin asıl metninde “Tekbir”in yanı sıra ayrıca “Tehlil” ve “Tahmid” bölümleri de yer almaktadır.

Teşrik tekbiri bayramlarda getirilir. Teşrik tekbirinin metni (lafzı) şudur:

“Allah-u Ekber - Allah-u Ekber

Lâilâhe İll Allah-u v’ Allah-u Ekber

Allah-u Ekber ve Li’llahi’l-hamd”


Mânâsı: “En büyük Allah (c.c) Ondan başka büyük yoktur. O uluların ulusudur. Allah’tan başka ilâh yoktur. En büyük Allah (c.c)’üdür. Hamd O’nun içindir.”

Tekbir’in bu uzun metni Kurban Bayramı’nda arefe gününün sabah namazından sonra okumaya başlanır, farz namazlarının arkasında olmak üzere dördüncü gün ikindi namazının sonuna kadar devam eder. Böylece beş günde 23 vakit farz namazlardan sonra tekbir getirilmiş olur.

Tekbirler, her namazın farzını kılıp selam verdikten sonra “Allahumme entes-selam demeden evvel söylenir. Kurban kesilirken de tekbir okunur. Ayrıca bazı merasimlerde ve savaşlarda asırlar boyu tekbir bu şekliyle söylenmiş, milletimiz için heyecan ve vecd kaynağı olmuştur. En donuk gönüller bile tekbir alırken ve tekbiri duyarken hislenirler. Bu o kadar vecd ve istiğrak verici bir hâldir ki, müslüman olmayanlar bile bunun karşısında sarsılırlar.

Tekbir, 17’nci asrın büyük bestekârı ltri (Buhûrizâde Mustafa Çelebi) tarafından şâheser bir şekilde bestelenmiştir. Tekbir, bugün de bu ilâhi besteyle söylenmektedir...

Kurban bayramının ikinci, üçüncü ve dördüncü günlerine “teşrik” günleri adı verilmiştir. “Teşrik” parlatmak, ışıklandırmak gibi mânâlara gelmektedir.

İslâm’da, emredilen her hususun bir hükmü bir de hikmeti vardır:

Teşrik tekbirlerinin hükmü Hanefi mezhebine göre Vâcib’tir.

Hikmetlerinden bazıları:

.Kesilen kurbanların kesinlikle Rabb’ımızın büyüklüğünü ve sonsuz rahmetini idrak etmenin bir göstergesi ve kelimeyle ifadesi olduğunu telkin eder.

. Dünyanın neresinde olursa olsun müslümanların gönül ve ağız birliğini simgeler.

. Teşrik tekbirleri 23 vakitte getirilir. Bu 23 vakit peygamberimizin peygamberliğinin 23 yılından birini temsil eder.

Bu hikmetler daha da çoğaltılabilir.

Teşrik tekbirleri vâcibtir. Terkeden sevabından mahrum kalır. Namazda selâmdan sonra konuşanın veya abdesti bozulanın üzerinden tekbir hükmen düşmüş olur. Çünkü tekbirler namazlara bağlıdır.

Teşrik günlerinde tekbir getirmenin vacib olduğu ve müddeti konusunda delil, Allah-u Tealâ’nın: “Allah’ı sayılı günlerde zikredin” (Bakara S.A=203) âyeti ile Peygamberimizin: “Rasülüllah (S.A.V.) arefe günü sabah namazında tekbire başlar, teşrik günlerinin sonuncu günü ikindi namazına kadar devam ederdi. Bunu farz namazların sonunda selâm verince yapardı.” Hadis-i Şerifidir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi