Necati Özfatura

Necati Özfatura

Kafkasya’dan haberler

Kafkasya’dan haberler

Kafkasya’da patlayan bombalar Rusya’yı sarsmaktadır. İnguşetya’nın ardından Çeçenistan’da Nazran ve Grozni’deki intihar saldırıları ve Sibirya’daki hidroelektrik santralindeki büyük kaza için Çeçen mücahidler “bizim işimiz” dediler. Çeçenlerin ve diğer Kafkas halklarının tehditleri, Nisanın 16’sında Kafkasya’da olağanüstü hâli kaldıran Moskova’yı endişelendirdi.
Rusya’nın Sayano-Şuşenskoy hidroelektrik santralinde 29 kişinin öldüğü 46 kişinin de kaybolduğu kazayı Çeçenler üstlendi. 17 Ağustosta havaya uçurulan santral Rusya’nın enerjisinin yüzde 10’unu karşılıyordu. 10. asrın başında Hıristiyanlığı devlet dini ilan eden 1. Vladimir’den sonra Tatarlar, Ukraynalılar, Peçenekler, Sibirya ve Altay tundralarında (bozkır) yaşayanlar baskı ile Ruslaştılar. Rus asilzadelerinin çoğu Tatar, Peçenek ve Türk asıllı Ruslaşmış kişilerdir. Lenin’in dedesi Hıristiyan olmuş dönme Çuvaş Türküdür. Babaannesi ise Moğol’dur...
Rusya’nın “Direniş bitti. Çeçenistan tamamen kontrolümüzde” açıklamasının ardından Kafkasya Emirliğine bağlı 150 kişilik bir grup İnguşetya’nın Mujiçi ve Arştu kasabalarına girdi. Ruslar kaçtı. Ruslarla iş birliği yapanlar öldürüldü. 2007’den sonra Çeçenistan dışında çatışmalar arttı. Dağıstan’da 11 kişi öldü. Ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev Ukrayna liderini savaş ile tehdit ederken aynı gün Başbakan Putin Abhazya’da Gürcistan’ı tehdit etti. Gürcü lideri Saakaşvili “Putin beni öldürecek” dedi. Rusya ile Ukrayna arasında Kırım ihtilafı bazı Ukraynalı siyasilere göre savaşa dönüşebilir. Abhazya’daki 500 milyon dolarlık Rus üsleri Gürcistan için endişe ile takip edilmektedir.
Ukrayna’nın NATO’ya girme teşebbüsü ile Ukrayna Ortodoks kilisesinin Moskova’ya bağlı olmaması ve Kırım ihtilafı Rusya ile Ukrayna arasındaki başlıca gerginliktir. Rusya zaman zaman Ukrayna’ya doğalgazı kesmektedir.
Kafkaslar giderek kaynamaktadır. Çeçenistan’da çatışmalar, Dağıstan’da karakol baskını, Azeri, Ermeni siber savaşı, Rusya-Ukrayna ihtilafları görünen yüzüdür. Çeçenya’daki hüküm süren muazzam kirli işleri teşhir etmeye kendisini adamış olan gazeteci Natalya Estemirov, Grozni’ye kaçırıldı. Daha sonra cesedi bulundu. İşkence ve cinayetler cep telefonlarında dolaşıyor. Çeçenistan’ın nüfusu 1 milyon 200 bindir. 1994’ten bu yana 210 bin Çeçen vahşice öldürüldü. Çeçenleri unutmayalım...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi