Necati Özfatura

Necati Özfatura

Türkiye-Ermenistan protokolü

Türkiye-Ermenistan protokolü

New York ve Los Angeles’te Ermeni diasporası Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının Ermeni milletinin menfaatlerine ihanet anlamına geleceğini açıklamıştır. Diasporanın “4 T formülü” (Terör-Tanıma-Tazmi-nat-Toprak) bu protokol ile önleniyor. Terör ve tanıma safhaları sona ermiştir. Tazminat isteğini ABD bankaları ret etmiştir.
Dünyada 7 milyon Ermeni vardır. Çoğunluk ABD ve Fransa’da yaşamaktadır. Fransa’da 100’den fazla Ermeni topluluğu ve kuruluşu bulunmaktadır. Ermeni diasporasının korkusu soykırım iddiası yalanı ortaya çıkarsa Türklere düşmanlık ve kin azalır. Ve Ermenistan’ın dışındaki Ermeniler o ülkenin içinde eriyip giderler. Ermenilerin milli kimliği soykırım ve Türk düşmanlığı ile devam ettirilmektedir.
Osmanlı zamanında Ermenilere “Millet-i Sâdıka” denirdi. Millet-i Sâdıka olan Ermenileri ve Bulgarları Osmanlı topraklarında açılan ve misyonerlerin idaresindeki okullar Osmanlıya düşman yaptı. Ermenilerin tehcir yani mecburi yer değiştirmesinden önce 1914 yılında Osmanlı topraklarında Ermenilerin nüfusu 1 milyon 230 bin idi. İngiliz ve Rus arşivlerinde de aynı rakama yakındır. 1876-78 Osmanlı-Rus harbinden (93 Harbi) sonra Berlin Konferansı ile Ermenilere geniş haklar verildi. Berlin Antlaşmasından sonra Rusya’da eğitim gören Ermeni çeteleri Osmanlıya isyan ettiler. Bugün Türkiye’de 50 bin Ermeni asıllı Türk vatandaşı vardır. Ve bu insanlar cumhuriyet devrinde devlete sâdık kaldılar.
Başkent Erivan bir asır önce tamamen Türklerin vatanı idi. Rusya burasını ve Ermenistan topraklarını Ermenilerle doldurdu. Ermenistan-Türkiye arasına örülen buz duvar hemen erimez. Ama son protokol ile atılacak her adım en çok Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın ve sonra da Türkiye’nin menfaatine olacaktır. Bu protokolün önündeki en büyük engel Ermeni diasporası, Ermenistan ve Azerbaycan’ın aşırı duygusal davranışıdır. Minsk Grubu yani Dağlık Karabağ ihtilafını çözmekle görevli (Rusya-ABD-Fransa) dahil Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan herkes elini taşın altına koymalıdır. 10 Ekim 2009 protokolü çok zor şartlar altında imzalandı. Temennimiz bundan sonraki süreç önüne taş konulmamasıdır.
Karabağ kilittir. Bu işgal sona ermeden, protokole TBMM’nin onay vermesi zordur. Ermenistan Anayasasında değişiklik de zaman alacaktır. İşgal altındaki 7 ilçede (reyon) işgal sona erebilir. Ama Karabağ meselesinin halli zor olacaktır. Azerbaycan aleyhine Türkiye bir iş yapmaz. Türkiye’ye güvenmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi