Necati Özfatura

Necati Özfatura

Orta Doğu’da durum

Orta Doğu’da durum

Asırlarca Orta Doğu’da huzuru sağlayan Osmanlının 1918’de Orta Doğu’yu terki ile iç savaşlar ve soykırımlar başlamış oldu. Zaman zaman sadece cepheler ve ülkeler değişti. Birinci Dünya Savaşı sırasında müttefik kuvvetler komutanı Wawel, bu savaş ile Osmanlının dağıldığını söyleyip barışı şöyle tarif etmiştir: “Barışı bitiren barış...” Gerçekten de Orta Doğu’da Osmanlının boşluğunu ne İngiltere, ne Fransa ne Rusya ne de ABD dolduramadı. Ve savaş bitmedi sadece cepheler değişti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşının perde arkasında siyonizm bulunuyordu. Her iki savaşın nihai hedefi İsrail’in kuruluşu idi.
Şu anda İsrail’in sağcı iktidarının Gazze’ye ambargo uygulamasının bir savaş olduğunu İsrail’deki bazı Yahudi din adamları ile sol partiler açıkça itiraf etmektedir. Filistinlilere baskı ve zulüm devam ettikçe Orta Doğu’da barış sağlanamaz. İsrail kabinesinde Türkiye çatlağı vardır. Lehte ve aleyhte görüşler çatışmaktadır. İsrail İnsan Hakları Örgütü BT Selem’in yaptığı araştırmaya göre son 20 yıl içinde 8900 kişi öldü. Çoğunluk Filistinlidir. 1537’si çocuk olmak üzere 7 bin 398 Filistinliyi İsrail güvenlik güçleri öldürdü. Bu araştırmaya göre Filistinliler için en kanlı yıl 2009 olmuştur.
Blair dönemi bürokratları ABD’nin Irak işgalini 11 Eylül’den önce planladığını ve İngiltere’nin plandan haberi ve katkısı olduğunu itiraf ettiler. ABD Senatosunca hazırlanan ve tartışmaya sebeb olan bir rapora göre ABD güçleri El Kaide lideri Usame bin Ladin’i 2001 yılında Tora Bora’da köşeye sıkıştırmış ve bile bile kaçmasına göz yummuş. ABD Savunma Bakanı Rumsfeld ve komutanlar yakalanmasına karşı çıkmışlardır.
İsrail gazetesi Haaretz 25 Kasım 2009 tarihli yazısında “Türkiye ile ilişkileri onarmanın vakti geldi” demektedir. İran gazetesi Kayhan 19 Kasım 2009 yazısında “ABD İran’ın yükselişini önleyemez” demiştir. ABD’nin Irak’ı işgali İran’a yaramıştır. Güney Irak’ta İran’ın gücü açıkça görülmektedir. İran dar bir alanda hava savunma tatbikatı yaptı. Uzmanlara göre İsrail ile savaş provası idi. İran’a saldırı olursa Tel Aviv ve hava üslerini İran vurmayı planlıyor.
Yemen’de yüzde 60 sünni, yüzde 40’a yakın Şii (Zeydi) yaşamaktadır. Şiiler ve El Kaide Ali Abdullah Salih’e karşı terör yapmaktadır. El Kaide ve Şiiler Yemen’i karıştırmak peşindedir...
İsrail ile yaşanan derin hayal kırıklığı ve politika çelişkisi Türkiye’nin eksen kayması olarak gösteriliyor. Filistin’e yardım konvoyu sevinç gösterileri arasında Gazze’ye ulaşmıştır...


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi