Necati Özfatura

Necati Özfatura

Türkiye-Rusya münasebetleri

Türkiye-Rusya münasebetleri

AK Parti iktidarının dış politikası, komşuları ve diğer ülkelerle “sıfır ihtilaf” temeline dayanmaktadır. Bu tutum İsrail hariç gerçekleşmek üzeredir. İsrail ile gerginlikte suç İsrail’e aittir. Yakın geçmişe kadar Türkiye Rusya münasebetleri son derece gergin idi. Türkiye ABD ile stratejik iş birliği içindedir. Rusya ile münasebetler ise adım adım gelişmektedir. Yakında Rusya ile stratejik ortak olursak asla şaşırmayın. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın son Rusya ziyareti ile bu münasebetler perçinleşmiştir. Türkiye enerjide dışa bağımlıdır. Yakında nükleer enerji konusunda Rusya ile iş birliği gündeme gelecektir.
ABD ile 1952 yılından bu yana NATO içerisinde resmen askeri müttefikiz. Türkiye bu durumunu muhafaza ederek Rusya ile siyasi ve ekonomi ağırlıklı iş birliğini geliştirmektedir. Son yıllarda Türkiye dış politika platformunda ben de varım diyebilmektedir. ABD ve AB ise bunu Osmanlı coğrafyasını toparlamaya çalışmak şeklinde yorumlamaktadır. Türkiye’nin Neo-Osmanlı hedefi yoktur. Osmanlının eski topraklarındaki bazı ülkelerin vize zorunluluğunu kaldırması Batı’yı endişelendirmektedir. Yakında Rusya’nın da vizesini kaldırması gündeme gelmiştir. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Moskova’da Putin ile görüşmesinde 4 yıl içinde Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaretin 100 milyar dolara çıkarılması hedeflenmiştir.
Rusya ABD, AB, Çin, Hindistan ve Japonya ile rekabetinde Türkiye ve İslam Dünyası ile iyi geçinmek istemektedir. Temmuz 2009’da Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Moskova Merkez Camiini ziyaret etmiştir. Burada yaptığı konuşmada; “Milyonlarca Müslümanın yaşadığı günümüz Rusya’sında İslam kültür eserlerini restore ediyoruz. Yeni cami ve medreseler açıyoruz. İslam Dünyası ile sıkı ve çok boyutlu irtibatımızı artırmak istiyoruz...” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İslam Konferansı Örgütü ve Moskova Belediyesi birlikte “Rusya ile İslam Dünyası istikrar için Ortaklık” toplantısı yapıldı. Liberal Demokrat Parti Başkanı Jirinovski konuşmasına Besmele ile başladı. Rusya’nın İslam Dünyası ile hiçbir zaman sorunu olmadığını söyledi. Moskova Belediye Başkanı Lujkov “Moskova’daki tarihî camiin yanındaki arsaya askerlik şubesi yapmak istediler. Ben ise camiye verilmesine önayak oldum” dedi. Bu toplantıda Vladimir Putin ise; “23 milyon Müslümanın yaşadığı bir ülkenin lideri olarak kendimi İslam ailesinin bir ferdi olarak görüyorum” dedi. Rusya 2005 yılından bu yana İslam Konferansı Örgütüne gözlemci olarak katılıyor.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi