Metin Hasırcı

Metin Hasırcı

Cuma dergimizden seçme

Cuma dergimizden seçme

Bu yazıyı Ç.Kale zaferi üzerine bina etmeyi düşünüyordum ki; o muhteşem zaferin gününe bir hafta var. Kütüphanedeki Cuma dergisi koleksiyonuma el attığımda yıl.2/sayı 89’da 16. sayfada “RP... Adım Adım” başlığıyla bir haber merkezi yazısı. Neşrolunma târihi 1992. Şu halde 18 sene evvelki bir yazı. O zaman bu dergi, İstanbul haricinde her yerde birinci sırada bir dergiydi. Nitekim; Beklenen Vakit’in de, Akit’in de şimdiki Vakit’in de mâderi’ yâni anasıdır.
Başta Mustafa Karahasanoğlu’nun olmak üzere herkesin hâtta okurun dahi büyük fedakârlık ve feragat sergilediği bir öyküdür aslında.
Şimdi toprak olmuş bir nâzır’ın, haylice yüklü karşılıksız ilân parası teklifini, iki gün sonraya çıkacak gazetenin kâğıdı elde olmamasına rağmen ret edişteki kararlılık “Bir daha böyle şey duymayayım” demek gibiydi..
Yazı şöyle başlıyor: “..Bundan uzunca bir süre önce TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk TBMM’nin bilgi arşivlerinde en fazla çalışan milletvekillerinin Refah Partisi’ne mensup olduklarını söylüyor ve ekliyordu: Oldukça da ciddi konuları araştırıyorlar.”
Bu Meclis’i teşkil eden seçim 1991 milletvekili genel seçimleriydi. RP bu seçime MHP ve İDP ile ittifak yaparak girmişti. Seçim sonrası da ittifak dağılmıştı. RP’li milletvekillerinin bu çalışkanlığı, dolayısıyla Meclis’in en etkili muhalefeti olmasını getirmişti. Ülke insanının, insanca yaşaması için gösterdiği çâreler tek değil birkaç çeşitti. Bu hâlde, tek umut kapısı olarak kabul edilmesini sağlıyordu. Cuma Dergisi yazısı şunları yazıyordu: “10/Mart/Çarşanba günü başlıyan bütçe müzakereleri de, Refah’ın ataklığını ve kamuoyunda gördüğü ilgiyi ortaya koyuyordu. Piar/Gallup araştırma şirketinin bütçe görüşmeleri devam ederken uyguladığı yeni bir teknik RP lideri Erbakan’ın halk katında gördüğü ilgiyi tespit ediyordu... Araştırma şirketinin başkanı Bülent Tanla’nın RP ile ilgili tespiti şöyleydi: “Erbakan, her fırsatı iyi değerlendiriyor, bu sebeple RP, oy kaybetmeyen tek parti konumunda... Potansiyel seçmeni en yüksek parti de, Erbakan’ın partisi..”
Sabah gazetesinin yazarı Güngör Mengi de 12/Mart P.tesi yazısında, Mesut Yılmaz’ı, Süleyman Demirel’i tahlil edip geçtikten, sol’a ise sitemli bir göndermenin arkasından şöyle diyor:
“..Sol partiler de beşeri zaafların değirmeninde un ufak olduğu için Refah tek umut kapısı haline gelecek.”
Yazı devam ederken sanıyorum ki yazacaklarımız günümüz Saadet Partisi üst yönetimi tarafından dikkatle okunmalı ve bundan kesinlikle müstefid olunmalı dedikten sonra o paragrafa geçelim.
REFAH’TAN TEKLİF BOMBARDIMANI
Cuma diyor ki: “Bugüne kadar pansuman tedbirlerle kangren hâline getirilen yaraların nasıl sarılması gerektiği, milletin yıllar boyunca nasıl oyalandığı ve uyutulduğu RP’nin meclisteki yerini alması ile bir kere daha anlaşılmıştı... RP meclise verdiği çeşitli önergelerle ciddi teşhis, tespit ve teklifler ortaya koyuyordu. İşte RP’nin meclise verdiği kanun tekliflerinden bâzıları:
• Devlet memurlarının maaşları, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan enflasyon oranına göre her ay tespit edilsin... Maaş ve ücret tespitinde Eşel-Mobil sistemi getirilsin.
• Harb Okullarına meslek sanat ve ticaret liseleri ile birlikte İmam hatip liseleri mezunları da alınsın.
• Askeri okullardan ilişiği kesilenlerin ödeyeceği tazminat fâizleri affedilsin.
• Turizm belgeli işletmelerde kumar oynatılması yasaklansın... Turizm teşvik kanununun tek kollu canavarların bulunduğu oyun salonlarına izin veren maddesi kaldırılsın.
• 20 milyon liraya kadar olan gelir vergisi oranı yüzde 10’a indirilsin... 20-40 milyon lira arasındaki gelirler için uygulanan yüzde 30’luk oran yüzde 20’ye düşürülsün. Kalkınmada öncelikli yörelerde uygulanan vergi oranlarında da 5 ilâ 3 puan arasında indirime gidilsin.
Yazımızı alıntılar yaptığımız Cuma dergisinin resimlediği Prof. Dr. Necmeddin Erbakan’ın resim altı yazısını alıntılamakla tamamlayalım:
“Erbakan’ın gerek Azerbaycan konusundaki millet hissiyatını dile getiren konuşmaları, gerek bütçe görüşmeleri esnasındaki sözleri, kamuoyu tarafından büyük destek ve ilgi gördü. 7 İslam ülkesinin temsilcisi ile birlikte gittiği New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Batı’nın tutumunu eleştirmesi de yüreklere su serpti.”
Sanırım ki; hem iktidarın hem meclis içi muhalefetin hem de Saadet Partisi’nin istifadesine sunarım. Günümüz o dönemden çok daha berbat durumda olduğundan gerek tarım gerekse sanayimizi yeniden tanzime dâir çalışmalar istihdam ve üretim açısından elzemdir diyorum.
Fiemanillah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Metin Hasırcı Arşivi