Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

4 soruda Usta’nın İmtihanı

4 soruda Usta’nın İmtihanı

Geçen hafta Haber7’den Ömer Süt son kitabımız hakkında bizimle bir mülakat yaptı. Mülakatın içerisinden seçtiğim 4 soru ve cevabını burada da yayınlamak istiyorum. Kitapla ilgili gelen tüm tebrik ve iyi dileklere teşekkür ediyorum... 

1- Usta’nın İmtihanı nasıl doğdu?

Kitap yeni olsa da imtihan eski aslında. Geçtiğimiz on yıla kadar topyekûn imtihanımızın bu kadar farkında değildik. Normalleştikçe sorumluluklarımızın daha çok farkına varıyoruz. Ustanın İmtihanı işte bu sorumluluklarımızı hatırla(t)mak ve anla(t)mak gayesiyle yapılan bir dertleşme gibi. Türkiye’nin imtihanını şahsında toplayan ve bu anlamda da ülkeyi temsil eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise bu imtihanın ağırlığını en çok hisseden kişi kanaatimce. Bu ağırlık ne kadar paylaşılırsa imtihan o kadar başarılı geçecek. 

2-Sizce bu imtihanın temel konuları hangileri? 

Çoğu zaman kışır ve kabukla, günlük meselelerle boğuşuyoruz. Aslında tam da sorulması gereken konu bu: Esas mesele ne? İmtihanın esası, temeli ve özü Türkiye’nin ve İslam Dünyası’nın yeniden inşâsı. Neye göre? Kadîm medeniyet değerlerine göre. Bunun için Cumhuriyet’in tüm birikimlerini değerlendirirken Kemalist ideolojinin yıkımlarını da tamir etmek gerekiyor. Tarihi yeniden okumak, toplumsal muhayyileyi, ortak aklı yeniden inşâ etmek gerekiyor. Bunun için eski korkularınızla hesaplaşmanız, yaraları sarmanız, travmaları rehabilite etmeniz icap ediyor. İnşâ etmek halı dokumak gibi. Sabır istiyor. Azim ve cesaret istiyor. İlmek ilmek, ahenk içerisinde, kırıp dökmeden. Bu açıdan bakarsak imtihanın eğitimden Kürt meselesine, ekonomiden bürokrasiye, askeriyeden yargıya, asayişten dış politikaya birçok konuda geçerli olduğunu ve hemen her konuda zor soruların ve sorunların bizi beklediğini söylemek mümkün.  

3-Kitapta daha çok İslâm Dünyası ile ilgili konulara temas ediyorsunuz. Ustanın İmtihanı daha çok bu sahada mı?

Evet, en çok İslam Dünyası ile ilgili konular var kitapta. Çünkü biz bir ümmetiz. Biz o koca dünyanın bir parçasıyız. Bazen başı, bazen gözü, bazen eli, kolu olduk tarihte. Bugün yeryüzüne yayılmış Müslümanların dertleriyle dertlendikçe biz, ‘biz’ olacağız. Bu bir inşâ süreci. Ümmet, kimliğini yeniden kazanıyor. Suriye, Mısır, Arakan, Doğu Türkistan, Kıbrıs, Patani, Keşmir, Bosna ve diğer bölgeler bizi uyandırıyor, diriltiyor. İçerdeki enerjimizi tüketmiyor aksine artırıyor. İslam Dünyası yüz yıl önce elinden alınan iradesini bugün yeniden kazanmak istiyor Türkiye de bu ‘geri dönüş’ hikâyesinin esas aktörü. İmtihanın bu sahada yoğunlaşması bu yüzden.  

4-Usta’nın İmtihanı’ndan ne bekliyorsunuz?  

İmtihanımızı kolaylaştırmasını elbette… Burada, Usta temsilci ve sembol… İmtihan ise hepimizin imtihanı… Yiğit düştüğü yerden kalkacak. Bunun için İslam Dünyası’nın son kalesi Türkiye’ye sahip çıkmamız ve mazhar olduğumuz nimetlerin kıymetlerini bilmemiz lazım. Son yıllardaki siyasi istikrar tüm potansiyelimizi ve eksikliklerimizi ortaya çıkardı. Kitap, okuyucuya bunun farkına varmasına vesile olsun yeter. Bölgemiz ateş çemberine atılarak Türkiye’nin normalleşmesi, büyümesi engellenmek isteniyor. “Buna dur demeliyiz” diyenlerin sayısının artmasını ümit ediyorum. Himmetini milleti bilenlerle dertleşmek istiyorum bu kitapta. Ustaların artması da buna bağlı. Bugün, her zamankinden daha çok Türkiye, ustalara ve ustalıklara muhtaç. Davası derdi, derdi davası olan ustalara ihtiyacımız var. Kitabın, rahlesi ve rıhlesi temiz ve sağlam, tariki ve refiki güvenilir ve istikametli, hikmet, iffet ve cesaret timsali ustalara ilham olmasını Kalem’i yaratan ve Kelâm’ın sahibi Rabbimden niyaz ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Muhsin Meriç Arşivi