Resul Tosun

Resul Tosun

Emine hanımın duruşu

Emine hanımın duruşu

Gazze dramı sebebiyle dış basını daha yakından takip ediyorum. Özellikle İslam dünyası basınını hemen her gün tarıyorum. Gazze İslam ülkelerinin yönetimlerindeki kalitenin de adeta bir mihenk taşı oldu. Kimin kaç kırat olduğu ortaya çıktı.

Gazze Türkiye'nin İslam dünyasındaki yerini tekrar gündeme getirdi.

Türkiye gıpta edilen bir ülke oldu

Başbakanın verdiği insani tepkiler, yaptığı diplomatik girişimler, dış işlerinin gayreti ve savaşa karşı konan çok açık ve net tavır, Türkiye'yi gıpta edilen ülke yaptı.

Aynı şekilde sokağın tavrı, halkımızın verdiği tepkiler, yardım kuruluşlarımızın yarışları bu ülkeyi gıpta edilen bir ülke yaptı.

Emine hanımın geçen hafta lider eşleriyle gerçekleştirdiği buluşma ise Türkiye'nin Gazze dramı karşısındaki duyarlılığını göstermesi açısından önemliydi.

Emine hanımın lider hanımları arasındaki duruşu, görünüşü Türkiye'deki Müslüman kadının bilincini göstermesi açısından oldukça düşündürücü.

Lider hanımları ülkelerindeki kadınları değil sadece kendi ailelerini temsil ediyorlardı. Çünkü hiçbiri halk tarafından seçilmiş yöneticilerin eşleri değillerdi. Oysa Emine hanım halkın seçimiyle işbaşına gelmiş bir başbakanın eşi olması hasebiyle en azından iktidar gücünü elinde bulunduran çoğunluktaki halkı temsil eden bir başbakanın eşiydi.

Onun için Türkiye gıpta edilen bir ülke oldu diyorum.

Hükümet üyelerinin eşleri bence artık bu şekilde insani etkinliklere öncülük etmeye başlamalıdırlar.

Gazze'nin acısını hepimiz yüreğimizde hissediyoruz. Lakin bu zalim saldırının mağdurlarının yarısının kadın ve çocuklardan oluşması hanımların duyarlılığını kat kat artıracaktır/artırmaktadır. Tabiatıyla anne şefkati öne çıkacaktır/çıkmaktadır. Emine hanımın titreyen sesinde ve döktüğü göz yaşında bu şefkati okumak gerekir.

Emine hanımın bu organizasyonu dünya basınında yankılanmış özellikle İslam dünyası bu insani duruşu gıptayla seyretmiş ve takdir etmiştir.

İslam dünyasında Türkiye rüzgarları esmektedir.

Emine hanımı bu liyakatli temsili için tebrik ediyorum ancak yeterli bulmuyorum. Bu sadece bir adımdır. Tek bir adım. Üst düzeyde bir adım.

Bu fevkalade insani adım başbakan eşinin sosyal etkinliklerden uzak olmadığını göstermesi açısından da fevkaladenin fevkinde bir öneme haizdir. Bu ilk adımı ötekiler takip etmelidir.

Ne mi yapmalıdır?

Bu insani adımı tabana yaymalıdır. Siyasi bir kimlikle değil hanım kimliğiyle ve anne kimliğiyle Gazze programları yapmalıdır.

Şehir şehir dolaşıp hemcinslerinin oluşturduğu sivil toplum örgütleriyle bir araya gelmeli tıpkı lider eşlerine yaptığı gibi konuşmalar yapmalı hemcinslerini Gazze'ye yardıma teşvik etmeli, hatta topladığı yardımları Gazze'ye bizzat kendisi götürmelidir.

Yaşanan bu insanlık dramının yaralarını sarmada bir başbakan eşi olarak anne şefkatini öne çıkarmalı ve bu necip milletin fedakar kadınlarının kalitesini göstermelidir.

Yapacağı bu insani öncülüğün, duyarlı hemcinslerinin hareketine önemli katkıda bulunacağından kuşkum yok.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi