Gökhan Özcan

Gökhan Özcan

Direnişin kimlik kartı

Direnişin kimlik kartı

Geçen yıl Ağustos ayında 67 yaşındayken kaybettik Mahmud Derviş'i. Hayatı boyunca Filistin direnişinin şiirini yazdı, Filistin davasının sesi oldu. Cenazesinde çokça dillendirildiği gibi "tüm Filistinlilerin kahramanıydı" Mahmud Derviş. Bugün onun en meşhur şiirine bırakıyorum bu sütunu. Belki birçoğunuz daha önce okudunuz... O zaman hiç okumayanlarla birlikte bir daha okuyun. Çünkü bugün bu şiirin tam sırası... Filistin topraklarını savunurken hayatını kaybedenlere ve şair Mahmud Derviş'e rahmet dileyerek...

"Kaydet!/Arabım/Kartımın numarası ellibin/Çocuklarımın sayısı sekiz/Dokuzuncusu da yolda/yaz sonunda burda!/Kızıyor musun?

Kaydet!/Arabım/Taş ocağında çalışıyorum emekçi yoldaşlarımla/Çocuklarımın sayısı sekiz/Ekmeklerini taştan çıkarıyorum/giysilerini ve defterlerini!/Sadaka dilenecek değilim kapında/Konağının girişi önünde/küçük düşürecek değilim kendimi!/Kızıyor musun?

Kaydet!/Arabım/Adım var yalnız, yoktur soyadım/Öfkeden köpürerek yaşayan/en sabırlı insanıyım bu diyarın/Zamanın doğuşundan/yılların başlamasından/servilerden, zeytinlerden/otların yeşermesinden/daha eskiye uzanır köklerim!/Karasaban süren bir ailedendir babam/soylu efendilerden değil/Ve dedem bir çiftçiydi/ne nesebi vardı ne de şeceresi!/Kitap okumaktan evvel/güneşin yükselişiydi bana öğrettiği/Evim bir korucu kulübesi/dallardan ve kamışlardan/Rahatlatıyor mu seni bu durumum?/Adım var yalnız, yoktur soyadım

Kaydet!/Arabım/Saç rengi: Kömürkarası/Gözler: Kahverengi/Ayırıcı niteliklerim:/Başımda kefiye üstünde bir siyah çember/Ayalarım adeta sert bir kaya/tırmalar kim dokunsa/Adresim:/Sokakları adsız/unutulmuş bir köydenim, silahsız/Taş ocağındadır, tarladadır tüm erkekleri/Kızıyor musun?

Kaydet!/Arabım/Sen yağmaladın bağlarını atalarımın/Benim ve tüm çocuklarımın/sürdüğü toprağı sen yağmaladın//Bana ve torunlarıma/hiç bir şey bırakmadın/şu kayalıklardan başka!/Söylendiğine göre hükümetiniz/bunları da alacakmış, öyle mi?

Madem öyle!/Kaydet!/Kaydet ilk sayfanın ta en başına/Nefret etmem insanlardan/Hiç kimseye saldırmam!/Ama aç kalınca/toprağımı gaspedeni çiğ çiğ yerim!/Kolla kendini, kork benim açlığımdan/Kork benim öfkemden!/Kolla kendini!"

(Çeviri, Mahmud Derviş'in şiirlerini "biz kaybettik aşk da kazanmadı" adıyla kitaplaştıran dostumuz Lütfullah Göktaş'a ait...)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gökhan Özcan Arşivi