Y. Bülent Bakiler

Y. Bülent Bakiler

Kâzım Karabekir Paşadan korkanlar

Kâzım Karabekir Paşadan korkanlar

Bugün, Kâzım Karabekir Paşamızın vefatının 61. yıl dönümüdür. Bu akşam, saat 18:30’da, Bağdat Caddesi arkasında, Haldun Taner Sokağında, Caddebostan Kültür Merkezinde, bir anma toplantısı yapılacak. Aziz Paşamızı, önce sevgili kızları Hayat Karabekir Feyzioğlu ile Timsal Karabekir Yıldıran’dan dinleyeceğiz. Sonra, değerli yazarlarımızdan Taha Akyol ile Prof. Dr. Nevin Yurtsever konuşacaklar.
Bana göre Kâzım Karabekir Paşa, İstiklâl Savaşımızda, Mustafa Kemal Paşadan sonra ikinci kumandanımızdır. Çünkü, Erzurum Kongresinden önce, Harbiye Nâzırımız Şevket Turgut Paşa, düşman devletlerin baskısı altında kalarak, Kâzım Karabekir Paşa’ya bir telgraf çekti. Mustafa Kemal Paşa ile Rauf Orbay’ın faaliyetten men edilmesini istedi. Karabekir Paşa, Şark Cephesi Kumandanı olarak, bu emri dikkate almadı. Şevket Turgut Paşa istifa etti. Yerine gelen Ferid Paşa da Karabekir Paşaya söz geçiremedi. Aksine, Kâzım Karabekir Paşa, Mustafa Kemal Paşanın huzuruna çıkarak selâm durdu. Dedi ki:
-Kumandam altındaki bütün kuvvetlerle emrinizdeyim Paşam! Siz bundan önce olduğu gibi bundan böyle de bizim muhterem kumandanımızsınız!
Bana göre, Mustafa Kemal’i zafere götüren yol, Karabekir Paşanın bu asil duruşu ve davranışıdır. Fakat ne kadar garip, aradan 90 yıl geçmesine rağmen, birtakım gerçekler hâlâ ortaya konulamıyor. Bazı kişiler ve çevreler, kahramanlarımızı bire indirmek ihanetindedirler. Atatürk’ten başka, bütün kahramanlarımızı unutturmaya çalışmaktadırlar. Kahramanlarımızdan korkmaktadırlar. Mesela:
Karabekir Paşa, 1933 yılında İSTİKLÂL HARBİMİZİN ESASLARI isimli bir kitap yazdı. Devrin dalkavukları, derhal Sinan Matbaasını bastılar. Orada beş bin kitabın hepsine el koydular. O kitapların bir kısmını hamamların külhanlarında, bir kısmını da kireç ocaklarında yaktılar.
Ayrıca Kâzım Karabekir Paşa’nın evini basarak 69 torba içindeki tarihî belgeleri alıp götürdüler. Karabekir Paşa’nın 1960 yılında basılan 1171 sayfalık büyük eserini de, aynı dalkavuklar kalabalığı, şehirlerimizden toplama, yok etme yarışına girdiler. Hatırlıyorum, o tarihte, en namuslu yazıyı Metin Toker yazmıştı. Demişti ki: “Eğer K. Karabekir Paşanın yazdıkları yanlış ise siz, doğrularını ortaya koyun. Yazdıkları doğru ise, onun kitaplarını toplatarak, yakarak gerçekleri saklayamazsınız!“
Kâzım Karabekir Paşadan hâlâ ödleri patlayanlar var.
Niçin? Doğruları belgelere dayanarak yazdığı için.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Y. Bülent Bakiler Arşivi