Y. Bülent Bakiler

Y. Bülent Bakiler

Batılılara özenme hastalığımız

Batılılara özenme hastalığımız

Pakistan’da yaşlı bir profesör bana demişti ki: “Türk doğmak, Türk olmak, Türk’ü sevmek, bir insan için büyük şereftir, siz Cihan Savaşından sonra Millî Mücadeleye başlayınca, ben istedim ki Türkiye’ye geleyim ve sizin askerlerinizle birlikte Fransız’a, İngiliz’e, Yunan’a karşı çarpışayım. Buradaki idarecilerimize resmen başvurdum. Yaşımın 17 olduğunu dikkate alarak talebimi reddettiler. Ah o zamanlar yaşım keşke 18 olsaydı...”
Benzer ifadeleri, başka milletlere mensup kimselerden de dinlediğim ve okuduğum çok oldu. Biz de kendi milletimizin özelliklerini çok iyi bilmek mecburiyetindeyiz. Kur’an’da bir âyet var “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” diye dikkatimiz çekiliyor. Mehmet Âkif merhum, bilmeyenleri öğrenmeyenleri hayvanlara benzetiyor. Şimdi ben burada milletimizle ilgili bazı özellikleri satır başları halinde sıralamak istiyorum ki, her biri hakkında bir kitap yazılabilir:
1-Önce biz, akıncı bir milletiz. Tarihin en eski, en köklü, en büyük milletlerinden biriyiz. Gerçi biz 950 yılında Müslüman olduk ama, Müslümanlığa geçişimizden 100 yıl kadar önce, Altay Dağlarından, Baykal Gölü çevresinden çıkıp Avrupa’nın ortasına kadar yayıldık. 1683 yılında Viyana’yı kuşattık.
2-Dünyada bizden daha çok devlet kuran ikinci bir millet yoktur: 117 devlet altında bizim ismimiz gülümsüyor: 38 devlet, 32 beylik, 17 hanlık, 4 atabeylik, 16 imparatorluk, 10 Cumhuriyet kurmuş bir milletiz.
3-Dünyada Osmanlı İmparatorluğuyla 322 yıl lider devlet olduğumuz halde dinde zorlamaya gitmeyen bir milletiz.
4-Çok merhametli bir millet olmamıza rağmen, dünyada en çok düşmanı olan milletlerden birisi de biziz.
Bizim, müsbet vasıflarımız yanında menfi özelliklerimiz de var:
1-Çok çabuk çözülen, başkalarına çok çabuk benzemeye çalışan bir milletiz.
2-Düşmanlarımızı çok çabuk unutuyoruz.
3-Modaya çok açık olan bir milletiz.
4-Dünyada en az okuyan milletlerden biri de maalesef biziz. Dünden bugüne 29 alfabesi olan bir milletiz. Halbuki her milletin bir alfabesi vardır.
5-Harp meydanlarında kazandıklarını, zaman zaman sulh masalarında kaybeden bir milletiz.
6-Çevresini çok çabuk kirleten, ağacı, ormanı, çiçeği, çimeni, pek sevmeyen insanlarımızın çokluğu asaletimize gölge düşürüyor.
Büyük şehirlerimizde, birçok iş yerimizin alınlarında yabancı kelimeler var. Türkiye’de yayımlanan 100 dergiden 70’inin ismi Türkçe değil. Hipodromlarda koşan atlarımıza bile yabancı isimler koyuyorlar. Niçin? Türkiye bir sömürge devleti midir?
Batı dünyası karşısında tam bir aşağılık duygusuyla büzülüp kalanlar, Noel Baba kıyafetleriyle caddeler boyu yürümekten utanmıyorlar.
Atatürk: “Türk! Öğün! Çalış! Güven!” dememiş miydi?
Gençlerimize 17 yaşındaki o Pakistanlının Türklük sevgisini ve şuurunu veremiyoruz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Y. Bülent Bakiler Arşivi