Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Enes’in günlüğü

Enes’in günlüğü

Bütün yıl tatili hayal ettim... Tatilde İzmir'deki akrabalarımızı ziyaret edecek, arkadaşlarımla hoşça vakit geçirecek ve bol bol kitap okuyacaktım... Sınıfımı geçmiştim, takdir getirmiştim ve yıl boyunca ders çalışmıştım... Ama bu sabah bir kalktım ki, annem zaten benim için gerekli programı hazırlamış... Yaz boyunca matematik ve İngilizce kursuna gidecekmişim, ve kendimi geliştirecekmişim... İnanın sizlerin bizi anlayamadığınız gibi bazen ben de sizleri anlayamıyorum...

Bakın değerli büyüklerim, anne ve babalarım, sizleri seviyorum ama lütfen bizi anlamaya çalışın. Biliyorsunuz bizler yedi yaşında ilkokula başlıyoruz... Ve yedi yaşında başlayan eğitim hayatımız on sekiz ya da yirmi beş yaşına kadar devam ediyor... İnsanın hayatını eğitimle geçirmesi ve bu ortamda bulunması güzel bir şey ama lütfen müsaade edin de tatillerde bari dinlenelim ve yeteneklerimizi geliştirelim. Bizlere sormadan ne yapmak istediğimizi hesaba katmadan hemen programı oluşturuyor ve dinlenme hakkımızı elimizden alıyorsunuz bazen... Bakın bu dönemi bizler için tatil yapmışlar.

Tatil insanların özgürce hareket ettiği ve dinlendiği bir süreç değil midir? Bu o kadar önemli ki benim için... Tatili seviyorum ve tatili önemsiyorum... Neden mi? Çünkü bu dönem kendi hayat seyrimi kendim belirliyorum, istediğim sevdiğim, ilgi duyduğum şeylerle meşgul oluyorum... Eğer tatillerde ne yapmamız gerektiği konusunda bizlerle de istişare eder ve bizlerin de görüşlerini değerlendirirseniz tatili daha verimli hale getirirsiniz.

İnanın geçen yaz tatil o kadar verimli geçti ki... Çünkü programımı kendim yaptım ve bunu aileme ifade ettim. Annem yine matematik kursunu göndermek istedi ama babamın benim tarafımda olduğunu görünce saygı gösterdi. Bakın insanlar kendi istedikleri ve ilgi duydukları şeyleri yaparlarsa ve bu konuda özgür olurlarsa daha başarılı olurlar. Ben de geçen yaz öyle yaptım... Kendime bir program hazırladım... Buna göre, önce İzmirdeki akrabalarımı ziyaret edecektim, çünkü burada çok dinleniyorum ve sevildiğimi değer verildiğmi hissediyorum, ben de onları çok seviyorum. Daha sonra, seçtiğim kitapları ayırdım ve onları okuyacaktım, özet çıkaracaktım ve bu özeti arkadaşlarıma anlatacaktım... Uzun zamandan beri üzerinde çalıştığım hikayeler üzerine yoğunlaşacak ve hikaye yazacaktım. Denize gidecek arkadaşlarla yüzecektim... Kalan vaktimi de ailemle birlikte geçirecektim... Ben bunları düşünürken annem yine matematik kursu diye tutturmaz mı? Ona

"Anne iyi bir tatil geçireceğimden emin olabilirsin dedim ve hazırladığım programı gösterdim... Pek razı olmasa da iyi bari dedi. Dayım annemin kafasına matematiği öyle bir sokmuş ki, matematiğim çok iyi olmazsa başarılı olamazmışım... Annem de her yıl bu konuyu açar ve beni matematik kurslarına göndermek ister.

Neyse annemi ikna ettim şimdilik sorun yok... Ama inanın gençler eğer tatillerinizi hem verimli geçirmek hem de bir şeyler yapmak istiyorsanız çok alternatifler bulabiliyorsunuz. Bunun için tatillerinizi nasıl değerlendireceğinizi programlayın. Bu bizler için önemli... Çünkü okul sürecinde bizler sadece verilen sorumlulukları yerine getiriyoruz oysa burada, bugüne kadar aldığımız sorumluluklar doğrultusunda kendimiz karar veriyor ve vaktin bizim için ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz.

Benden söylemesi, tatillerinizi ister boş boş gezerek, can sıkıntısı içinde geçirin, ister kendinizi tanımaya ve dinlenirken de üretebileceğinizi bilerek dolu dolu geçirin ama neticede ne yapıyorsanız kendiniz için yapıyorsunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi