Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Sermayenizin farkında mısınız?

Sermayenizin farkında mısınız?

İnsanlara ulaşmanın en yakın yolu iletişim araçlarından faydalanmaktır. İnternet de bu araçlardan biridir. Allah (c.c.) önümüze bir imkân daha çıkardı; bu adresten sizlerle şimdilik haftada iki gün yüzyüze geleceğiz. Önce Rabb'ım Teâlâ'ya hamdediyor, sizleri de hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.

Ashab-ı Kiram (Peygamberimiz s.a.v. Efendimiz'in yanındaki ve yakınındaki zevat-ı kiram hazeratı) biraraya geldikleri zaman ve oradan ayrılırken Asr Suresini okurlar, söze başlarlar, sözleri bitince tekrar bu sureyi okur oradan ayrılırlarmış. Bizler de bu birlikteliğimizin ilkinde Sahabe efendilerimiz'in sünneti üzere başlıyalım.

Neden Asr Suresi?

Çünkü Asr Suresi hayat yolculuğumuzda yönümüzü cennete döndürmede ilk ve en sağlam adım oluyor. İmam Şafi'i (rahmetullahi aleyh) Efendimiz'in: "Kur'ân'dan bundan başka sure inmemiş olsaydı insanlar bu sure ile hidayet yolunu bulurlardı" dediği kaynaklarımızda zikredilir.

Büyük müfessirlerden Fahreddin Razi (rahmetullahi aleyh) Tefsir-i Kebir'de kayda geçmiş; diyor ki:

"Birgün çarşıda buz satan birini gördüm. Yoksa bir yere çıkmış etrafına şöyle bağırarak çağrıda bulunuyordu:

- Sermayesi her an eriyen bana acıyın...

Bu benim çok dikkatimi çekti. güneş vurdukça buzlar eriyor, adamın sermayesi akıp gidiyor, bu zat telaşla etrafındakilerden ilgi istiyordu.

Bu hâl benim Asr Suresi'ne çok daha fazla intibak etmemde merhale oldu."

Biz de diyelim ki:

Her canlının ömrü de güneş vuran buz misali eriyip gidiyor. Alıp verdiğimiz nefesler ömrümüzü eritiyor. Öyle ise ömür sermayemizi iyi değerlendirelim...

Asr Suresi'de Allah (c.c.) 4 madde ile kazancın yolunu göstermiştir:

1- İman.

2- Sâlih amel.

3- İyiliğin önünü açmak (Hakkı tavsiye).

4- Kötülüğün yolunu kapamak (Sabrı tavsiye).

Bunlardan ilk ikisi Müslüman olmanın şartıdır. Ondan sonraki ikisi de Müslüman kalmanın şartıdır. İlki ikisine sahip olmadan Müslüman olunmaz. İlk ikisine sahip olmadan da Müslüman kalınmaz.

İnsan iman edecek ve hayatını bu imanla düzenleyecek. Çünkü iman kişiyi dünya hayatının bir takım değerlerine köpekçe üşüşmekten alıkoyar.

Kökü imana dayanmayan hiçbir amel salih amel değildir. Salih amel olmadan sadece iman ile hiçbir insan hüsrandan kurtulamaz.

Kâr-zarar dünya hesabına göre yapılmaz.

Kâr-zarar ahiret hesabına göre yapılmalı, cennet-cehennem hesabına göre yapılmalıdır.

Kârımızı-zararımızı dünya hesabına göre yapmayalım. Mal-mülk sahibi olunca, falan makama gelince, çok paraya sahip olunca kazandık zannetmeyelim.

Kişi dünyada neye sahip olursa olsun iman etmemişse kesinlikle kaybetmiştir. Bu kayıptan kurtulanlar inanan ve inancını yaşayanlardır, yani salih amel sahipleridir.

Ben okuyucularıma imansahibi olabilmeleri için Asr Suresi'nde beyan edilen ilk iki şartı; Müslüman kalabilmeleri için de ikinci iki şartı dikkate almalarını tavsiye ediyorum.

Allah (c.c.) muinimiz/yardımcımız olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi