Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Tatilde dersleri asıyor

Tatilde dersleri asıyor

16. yaşındaki oğlum tatil geldiğinde kitapları fırlatıyor ve okullar açılıncaya kadar kitapların hiç yüzüne bile bakmıyor. Ona " derslerini tekrar etmesini" tavsiye ediyorum ama sözümü dinlemiyor. Tatiller her zaman boş geçiyor oğlum sadece arkadaşlarıyla top oynuyor boş boş geziyor. İleride bir eğitimci olacağını söylüyor, dersleri bu kadar boşvermişken nasıl olacak bilmiyorum.

Babası çok rahat, bırak çocuk eğlensin diyor ama ben böyle düşünemiyorum. Şimdi böyle yan gelip yatarsa, ileride istediği yeri nasıl kazanacak. İki yıldan beri teşekkür getiriyor ve takdiri bir puanla kaçırıyor. Oysa kuzenleri hep takdir getiyorlar, bundan dolayı oğlum aile içinde biraz pasif görülmeye başlıyor. Aslında çok zeki ama zekasını kullanmıyor. Oğlumu ders çalışma alışkanlığı kazandırmak istiyorum bunu nasıl başarabilirim?

Şefkat Dereli

Kararlarına saygı gösterin

* İfadelerinizden anladığıma göre oğlunuzun dersleri gayet iyi ve üstelik teşekkür de getirmiş. Bundan dolayı önce onu tebrik ve takdir edin... Dolayısıyla çocuğun aslında ders başarısı konusunda bir sorunu yok. Üstüne gitmeyin, babanın da ifade ettiği gibi bırakın çocuk yaz tatilinde dinlensin, arkadaşlarıyla vakit geçirsin kendine bol bol vakit ayırsın. Eğer kendisine zarar getirecek bir arkadaş grubu yoksa arkadaşlarına da müdahale etmeyin ve kararlarına saygı gösterin. Ayrıca kuzanleriyle mukayese etmeyin, onu olduğu gibi kabul edin ve eleştirmeyin. Farklı kişilerle kıyaslamak ve çocuktan gücünün üstünde beklentiler içinde olmak onun özgüvenini zedeleyebilir. Her çocuğun kendine has bir kapasitesi vardır ve çalışmalarında da buna göre bir netice elde eder. Ayrıca çocuğunuz yıl içinde düzenli bir çalışmayla İnşallah istediği yeri de kazanır ve bir eğitimci olur bunun için şimdiden endişelenmeyin. Özellikle aile içinde kuzenleriyle kıyaslamayın ve onu başarısızlıkla itham etmeyin bunun çocuğa büyük zararları olabilir. Onunla konuşmaya ve karşılıklı iletişim kurmaya çalışın. Duygularını aktarmasına fırsat tanıyın, derslerinin yanında, arkadaşlarıyla vakit geçirmesine, akraba ziyaretleri yapmasına ve istediği kitapları okumasına saygı gösterin...

İlk eşimden korkuyorum

* İlk eşimden üç yıl önce ayrıldım. İlk eşim teyzemin oğluydu ve ailelerin isteğiyle evlenmiştik ama birbirimizi çok sevmiştik. Ama buna rağmen üç yıl önce eşim bana ihanet etti ve ben bu ihaneti kaldıramadım eşimden ayrıldım. Bu yıl bir arkadaşımın aracılığıyla birini tanıdım ve onunla yeni bir evlilik yaptım.

Şu anda eşim gerçekten iyi biri ve bütün kararlarını benimle istişare ederek alıyor ve bana çok değer veriyor. İlk eşimde hiç görmediğim saygıyı, anlayışı şimdiki eşimde gördüm ve tanıdım. Şimdi mutlu bir evliliğim var... Ama eski kocam sürekli tehdit ediyor ve bana ayrıl yeniden evlenelim diyor.

Doğrusu çok korkuyorum ve bunu aile içinde belli etmemeye çalışıyorum. Telefon numalaralarımı değiştirdim ama ev telefonumu bulmuş yine bana rahatsızlık veriyor ve beni şiddetle tehdit ediyor.

Eşimin bu durumdan haberinin olmasını ve huzurunun kaçmasını istemiyorum bu da beni yoruyor. İçinde bulunduğum bu çıkmazdan kurtulmak istiyorum bana neler tavsiye edersiniz...

Sevtap Yücel

Aile yakınlarınızla görüşün

* İlk eşinizin ihanetinden sonra ayrılıp mutlu bir evlilik yaptığınızı fakat ilk eşinizin tehdit ederek bu mutluluğunuzu zedelemeye çalıştığını ifade ediyorsunuz. Anladığıma göre aslında bir çıkmazın içindesiniz. Bir yandan evliliğinizi korumak istiyorsunuz diğer yandan size zarar vermeye çalışan eski eşinizle mücadele ediyorsunuz. Bence bu sorunu aileden güvendiğiniz ve inandığınız kişilere açın ve o kişiler aracığıyla eski eşinize ulaşıp, " evliliğinizin zarar gördüğünü, artık sizi rahatsız etmesinin bir anlamı olmadığını..." ifade edin. Ayrıca yaşadığınız sorun daha büyük boyutlara ulaşırsa savcılığa suç duyurusunda bulunabilir, yaşadığınız tehditlerle ilgili gerekli tedbirleri alabilirsiniz. Mümkün olduğunda telefonlarınızın gizli tutulmasına çalışın. Bu konuyu eşinizle birlikte de istişare ederek ne yapmanız gerektiği konusunda birlikte kararlar alın birbirinize destek verin. Bu sizin yükünüzü hafifletecektir.

Sanırım bir süre sonra sıkıntılarınız bitecek ve eski eşiniz de sizin artık yeni bir evlilik yaptığınıza alışacaktır. Onun için bu günleri yakın çevrenizin de desteğini alarak atlatmaya çalışın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi