Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Oğlumla sorun yaşıyoruz

Oğlumla sorun yaşıyoruz

16 yaşındaki oğlum eğitimini bırakıp şarkıcı olmaya karar vermiş bu konuda bizi hiç dinlemiyor. Oğlumun güzel bir sesi vardır, ilkokuldan beri okul programlarında şarkıları ona söyletiyorlardı. Bu yıl, bir arkadaşı onu bir adamla tanıştırmış. Bu kişi düğünlerde şarkı söylüyormuş, birkaç kere de oğlumu götürdü. Bu olaydan sonra oğlum, şarkıcı olmak istiyorum, artık okumayacağım demeye başladı. Oğlumun matematiğe eğilimi var, öteden beri de mühendis olmak istiyordu, biz de onun eğitimi için elimizden geleni yapıyor, en iyi dershanelere gönderiyorduk. Ama şimdi bir türlü ikna edemiyoruz. Bize "Benim geleceğimle oynuyorsunuz, ünlü bir şarkıcı olup zengin olacağım, bu konuda bana yardımcı olacak kişileri de buldum, eğer karşı çıkarsanız evden kaçarım..." diyor. Onu kaybetmekten korkuyoruz ve pek üstüne gitmiyoruz bundan sonra ne yapacağımızı nasıl davranacağımızı da bilemiyoruz. Bu konuda bir uzmana götürmeyi düşündük kesinlikle gitmem benim bir sorunum yok dedi... Bize bir yol gösterirseniz seviniriz...

Rukiye Çavuş

Üzerine gitmeyin

* Ergenlerde güç unsurlarına, toplum tarafından beğenilmeye ve insanlar tarafından kabul edilmeye karşı bir meyil vardır. Bu anlamda ergen, toplum tarafından beğenilen, üst konumda tutulan kimselerle özdeşim içinde bulunabilir ve onlar gibi olmaya özen gösterebilir. Çünkü bu dönem aynı zamanda kimliğini tamamlama sürecindedir ve bunu özdeşim araçlarını içselleştirerek yapmaktadır. Ayrıca sesinin güzel olması ve öteden beri okulda şarkı söyleyerek ön planda tutulması çocuğun böyle bir işe eğilimini tetiklemiş olabilir. Birlikte şarkı söyledikleri kişinin telkinleri, hayat tarzı ve teşvikinin de buna etkisi olabilir. Ancak çocuğun her şeyden önce eğitimini tamamlaması ve kendini geleceğe hazırlaması gerekir ki, sanırım sizin endişeniz de zaten bu yönde...Bu alanda onu teşvik edebilmeniz için, onunla kurduğunuz iletişimin rengi önemli. Yani sevgi ve anlayış eksenli bir dil kullanmalısınız. Ve lütfen onu eleştirmeyin, içten ve samimi olduğunuzu hissettirin. Oğlunuzla birlikte vakit geçirmeye çalışın ve fikir teatisi yaparak, şarkıcı olmadan da varlıklı, çevresi tarafından sevilen, kabul gören biri olabileceğini eğitimin hayat boyu gerekli olabilecek önemli bir unsur olduğunu belirtin. İlk günlerde biraz karşı çıksa da zamanla sizin ifadeleriniz üzerinde düşünecektir. Ayrıca, onu yaşına uygun bir arkadaş grubuna dahil edin ve burada arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmesini bir şeyler paylaşmasını sağlayınız...Onunla iletişim kurarken ben dili kullanın ve eleştirmemeye özen gösterin.

Aile toplantıları yapılsın

4 çocuk annesi bir bayanım. Sizinle ev içinde hayata geçirdiğim ve faydasını gördüğüm bir uygulamayı paylaşmak istiyorum. Çocuklarım sürekli babalarıyla fazla vakit geçiremediklerini ifade ediyorlar ve bu konuda benden yardım istiyorlardı. Ben de eşimle konuşuyor çocuklarla daha fazla vakit geçirmesi hususunda onu teşvik ediyordum ama faydası olmuyordu. Sonunda ev içinde bir program hazırladım ve her Pazar saat bir ve üç arasında aile toplantısı yapmaya karar verdim. Bu saatlerde, özel şeyler hazırlıyorum ve aile bireylerini toplayarak hem özel bir ikramda bulunuyorum hem de birlikte vakit geçirme sohbet etme imkanı oluşturuyorum.

Sohbet ortamında, çocuklar bana ya da babalarına iletmek istedikleri mesajlarını iletiyorlar ve bizden beklentilerini dile getiriyorlar. Biz de aynı şekilde onlarla ilgili duygu ve düşüncelerimizi ifade ediyoruz. Bir hafta sonra konuşmalarımızı tekrar değerlendiriyoruz ve bu süre içinde otokontrol etme fırsatı bulduğumuzdan sorunlarımızla ilgili olumlu sonuçlara ulaşıyoruz.

Gülyeter Sürmeneli

Herkese örnek olmalı

* Çalışan aileler çocuklarına pek vakit ayıramadıklarından bu noktada telafi edilemeyecek kadar büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor. Anne akşama kadar evin işleriyle meşgul olmaktan yorgun düşüyor baba iş yaşamının stres ve yorgunluğuyla aile içindeki sorumluluklarını pek düşünemez duruma gelebiliyor. Böyle bir aile ortamında, bireyler birbirlerinden uzaklaşarak kendi dünyalarına çekiliyorlar. Baba televizyonun başında istediği bir filme odaklanıyor anne evin işlerine yöneliyor, çocuk ise ya internetin başına geçiyor ya da cep telefonuyla meşgul olmaya başlıyor. Bunun sonucunda da aile bireyleri aynı mekanda bulunmalarına rağmen birbirlerinden uzaklaşıyorlar ve aralarına mesafeler örüyorlar. Sizin aile içinde gerçekleştirdiğiniz bu küçük toplantıların, ailelerin birbirlerine yaklaşmalarına, birbirlerini anlamalarına yönelik örnek bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bu tür toplantıların sık sık yapılması ve ailelerin birbirlerinin sorunlarını, acılarını ve neşelerini daha yakından tanımaları onların sevgi alışverişlerini ve paylaşım duygularını geliştirecektir. Bu nedenle sizin bu davranışınızın herkese örnek olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi