Mustafa Selçuk

Mustafa Selçuk

Bu mevzu hepimizi ilgilendirir

Bu mevzu hepimizi ilgilendirir

Türkiye’deki bütün sanayi yatırımlarının % 37’sinin İstanbul’da olduğunu biliyor musunuz? Kocaeli ve Çorlu’yu da hesaba katarsak, Türkiye sanayisinin yarısından fazlası, coğrafi olarak toplam yüzölçümünün ancak yüzde 5’ine tekabül eden bir bölgeye toplanmış durumda... Ne istihdam, ne nüfus yoğunluğu, ne gelir dağılımı ne de altyapı açısından sağlıklı bir tablo değil bu durum... Geçen hafta İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın gazetemize ziyaretinde bahsettiği sanayinin İstanbul’dan taşınması mevzusu, sanayicilerle Büyükşehir Belediyesi arasında bir süredir görüşülüyor. Kâğıt üzerinde gerekli ve mümkün görünen taşınmanın, çok ciddi sosyal ve ekonomik komplikasyonları da olabilir. Dolayısıyla, tüm sosyal taraflarla istişare edilerek rasyonel biçimde planlanması gereken bir süreç...
***
İSO başkanı Tanıl Küçük, taşınmanın muhtemel maliyetini hesapladıklarını söylüyor ama bu rakamı henüz açıklamıyor. Başkan Topbaş da özellikle emek yoğun sektörlerin İstanbul dışına çıkarılmasının lüzumundan bahsediyor ama İstanbul’un dışından neresinin kastedildiği muğlak... Sanayinin İstanbul’dan taşınması, bu kentte yaşayan herkesi çok yakından ilgilendiren, kentin mevcut yaşam akışını değiştirebilecek bir konu... Dolayısıyla neyin planlandığını, nelerin konuşulduğunu hazırlanan veya hazırlanmakta olan planları, maliyet hesaplarını İstanbulluların da bilmesinde fayda var.
***
Şeffaf ve demokratik toplumlarda, bu tür karar süreçlerinin paylaşılması, en az kararın kendisi kadar önemlidir. Belki buna etkin iletişim yönetimi de diyebiliriz. İlletişim yönetimindeki noksanlığın nasıl bir algı kaymasına yol açtığını 2010 Kültür Başkenti projesinde müşahede ediyoruz. Sanayinin taşınması, boyut ve etkileri itibariyle çok daha büyük ve karmaşık bir süreç... Büyükşehir belediyesinin de İstanbul Sanayi Odasının da, TİM’in de konuşulanları, yapılan analitik çalışmaları ve planları “İstanbul ile paylaşmaları” kentin de sürecin de selameti açısından faydalı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Selçuk Arşivi