Ahmet Kekeç

Ahmet Kekeç

Hiç kıvranmasınlar... Bu iş olacak!

Hiç kıvranmasınlar... Bu iş olacak!

Değerli Ömer Faruk Eminağaoğlu’na kötü haber... Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun 14 Ekimde açıklayacağı İlerleme Raporu’nda YARSAV’a yönelik sert eleştiriler yer alıyor...

“Batılılar içişlerimize ne karışıyor?” denilebilir.

Dolayısıyla, sözkonusu rapor ciddiye alınmaz, YARSAV’cılar ve yargıya müdahale etmeyi alışkanlık haline getirmiş kesim bildiğini okumaya devam eder.

Rapor taslağında, “Türkiye’de yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve yeterliliği hakkındaki endişelerin sürdüğü” belirtiliyor.

Eminağaoğlu bunu da ciddiye almayabilir.

Başka?

Üst düzey yargı ve ordu mensuplarıyla, yargıçlar ve savcılar derneğinin, önemli davalarda “yargının tarafsızlığını tehlikeye sokabilecek açıklamalarda bulundukları” öne sürülüyor.

Ulusal galeyan günlerinde olsaydık, “batılılar içişlerimize ne karışıyor?” itirazından ekmek çıkarabilirdik.

Bitti...

Bu tür ulusalcılıkta ekmek yok artık

İçişlerimize de karışacaklar, “içeri”ye (ve kurumlarımıza) çeki düzen vermemizi de isteyecekler.

Bunu isteyebilsinler diye bir ton belgenin altına imza attık.

İnönü döneminden beri ha babam belge imzalıyoruz, kendimizi birtakım yükümlülüklerin altına sokuyoruz.

Raporda, HSYK için de bir bahis var:

Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya’nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edildiği hatırlatılıyor ve “bu orantısız kararın HSYK’nın bağımsızlığı hakkında şüpheler uyandırdığı” dile getiriliyor.

Bir eklemede de ben bulunayım:

Kenan Evren ve arkadaşları hakkında iddianame hazırlayan Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu da HSYK tarafından ihraç edilmişti.
Kayasu, AİHM’de dava açtı, HSYK’yı mahkum ettirdi.

Dolayısıyla, bağımsız ve tarafsız bir kurul olan HSYK’nın Kayasu’yu yeniden mesleğe iade etmesi gerekiyordu ki, bunu yapmadı.

Bunu yapmadığı gibi, Kayasu’nun avukatlığa dönüş yolunu da tıkadı.

Nitekim, “Eşitlik, ancak eşit insanlar arasında olur” diyen ve dünya tarihinde görülmemiş bir ayrımcılığa imza atan İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, HSYK’nın (AİHM tarafından da mahkum edilmiş) “hukuk dışı” kararını gerekçe göstererek, Kayasu’nun avukatlık hakkını “bir kez daha” elinden aldı.

Kayasu ve Sarıkaya konusunda aşırı hassas HSYK, bakıyoruz, makamına çağırdığı gazetecileri “mafya adına” uyaran Bakırköy Cumhuriyet savcısı Ali Çakır hakkında herhangi bir işlem yapmıyor.

Eminağaoğlu ise susuyor... Başkanlığını yaptığı illegal kurum adına sürekli “yargı bağımsızlığı”ndan, hakim ve savcı dokunulmazlığından sözediyor ama Bakırköy Cumhuriyet Savcısı’nın kimi tasarruflarını ve alengirli ilişkilerini hiç görmüyor.

İlerleme Raporu’nda, “Hükümetin Ağustos ayında onay verdiği yargı reformu stratejisini herkesin görüşü alınarak hazırlanması ve doğru yönde reformlar içermesi nedeniyle memnuniyetle karşıladığı” hususu da dile getiriliyor.

Eminağaoğlu ve benzerleri bundan da hoşlanmayacak.

İster hoşlansınlar, ister hoşlanmasınlar.

Bu reform hayata geçecek.

Hoşlansalar da geçecek, hoşlanmasalar da geçecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Kekeç Arşivi