Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kimi model alacaklar?

Kimi model alacaklar?

Her insan, hayatı bir annenin rehberliğinde tanır ve anne bu süreçte, ona aynadarlık yaparak yaşamını kolaylaştırır. Aile bireylerinin özellikle de anne babanın tutum ve davranışları, nasıl yaşadığı çevresindeki kişilerle nasıl iletişim kurduğu bu açıdan önemlidir. Çünkü çocuk, aile içinde gördüğü ilişki modelini kendi bireysel ve toplumsal hayatına taşır ve kanıksar...

Çocuğun model arayışı, onun gelişim dönemiyle birlikte devam eder ve ergenlik döneminde artık genç aileden çıkarak çevreye doğru açılır, özdeşim kurabileceği kimseleri burada arar... Genç bu arayışlarını eğer doğru bir modele tevcih edememişse, yanlış modeller seçebilir ve hatta hayat boyu içinden çıkamayacağı hatalara sürüklenebilir.

Gençlik dönemiyle birlikte, toplumsal alana açılan genç, kimliğini bulmak ve ben kimim sorusuna tatmin edici bir cevap aramak istemektedir. Ben kimim sorusuna ulaşan ve kimliğini sağlıklı bir şekilde tamamlayan birey ise, artık sağlıklı bir erişkin olmaya adaydır.

Gençlerin ilgi ve yönelimi güç unsuru üzerine kuruludur. Dolayısıyla, gençler özdeşim modellerini seçerken de, bilgi, kültürel yeterlilik, sanatsal aktivasyon olarak ön planda bulunan kimselere ya da, şarkıcı, politikacı, sporcu... vb kimselere yönelirler ve onların hayatlarını büyük bir titizlikle takip ederler.

Günümüz gençleri özdeşim kurabilecekleri kişileri çoğunlukla televizyonda izledikleri dizi oyuncularından, buradaki uç karakterlerden seçmeyi tercih ediyorlar. Ve çoğu zaman televizyon gençlere yanlış rol modelleri sunarak çeşitli sorunlara neden olabiliyor...Bu konuda duyarlık gösteren kurum ve kuruluşlar, aileler, eğitimciler, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek çeşitli çözüm yolları arasalar da bu sorun şimdilik pek çözüme ulaşmış gibi görünmüyor...

İnsanoğlu evrendeki varlığına, hayata ve çevresinde olup bitenlere anlam yüklemekte ve bu çerçevede yaşadığı olayları iyi ya da kötü olarak değerlendirmektedir. Bu onun iradi seçiminin bir sonucudur. Olaya bu pencereden baktığımızda, körükörüne yapılan taklit ve bağımlılıklarımızın bizi farklı alanlara da götürebileceğini görürüz. Sözkonusu tavsiye ve öneriler bize Yaratıcımızdan gelmişse, elbette sorgulamadan alırız, ya da Efendimizin örnek hayatından bir kesitse hemen benimseriz...Ancak çevremizde gördüğümüz, tanıdığımız, şahit olduğumuz olayları, şahısların hayat tarzlarını irade süzgecinden geçirmeden, İslam'ın düsturlarıyla proseslemeden alamayız, almamalıyız da... Bu irade seçimi, çocuklarımıza küçük yaşlarda vermeli ve gençlerimize insanları körükörüne taklit etmek yerine onları örnek almanın daha doğru bir davranış olacağı anlayışını aktarmalıyız...

İnsanın doğasında, gördüğünü taklit etme, kanıksama ve yaşadığı çevreye uyum sağlama potansiyeli var. Ancak, kişinin iradi yapısı sağlam temeller üzerine bina edilmemişse, dış dünyada üretilen çarpık uyaranlar, çoğu zaman onu yanlış alanlara da yönlendirebiliyor. Bu etkileşim gençlik döneminde daha da yoğunlukta oluyor ve eğer genç sağlam bir inanç ve güçlü bir iradeden yoksunsa, çeşitli alanlara kayabiliyor hatta içinden çıkamayacağı hatalara düşebiliyor.

Ebeveynler, genç çocuklarıyla ilgili sorunlarını anlatırken onların doğru model seçemediklerinden yakınıyorlar ve çocuklarına kimleri örnek göstereceklerini soruyorlar. Oysa tarihimiz, geleneğimiz örnek özdeşim modelleriyle dolu...Fakat sanırım, bu modelleri nasıl ve ne şekilde aktaracağımız konusunda yetersiz kalıyoruz.

Ebeveynler olarak her birimiz çevresel faktörlerin çocuklarımız üzerindeki etkilerinden yakınıyoruz .... Oysa , sorunlarımızın tasviri üzerine eğilmek yerine, çözüm arayışı içinde olsaydık, çocuklarımızı, bizlere yol gösteren örnek şahsiyetlerimizle çoktan tanıştırmış olabilirdik. Yine de bu konuda hala geç kalmış sayılmayız...

Bu saatten sonra yapılabilecek en etkin yöntem, çocuklara alternatif uygulamalar sunmaktır. Bunun için, kendi örf ve geleneklerimizi içeren, diziler, sahabelerin hayatlarını aktaran tiyatro çalışmaları, grup toplantıları, münazaralar tesirli ve kalıcı bir çözüm olacaktır. Tarih sürecinde, güç, doğruluk, adalet, erdem, fazilet ve başarılarıyla ön plana çıkmış şahsiyetlerin örnek hayatları da, gençlere bu sanatsal ürünler aracılığıyla pekala verilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi