Yunus Vehbi Yavuz

Yunus Vehbi Yavuz

Üniversite öğrencilerine acizane tavsiyeler-1

Üniversite öğrencilerine acizane tavsiyeler-1

Allah’a hamd, Peygamber’i Hz. Muhammed Mustafa (SAV)’e, arkadaşlarına ve ona uyan herkese salât ve selam olsun. Ana-babalarımıza, dedelerimize, nenelerimize, âlimlerimize, fakîhlerimize, İslam şehitlerine, bize hayır tavsiyesinde bulunanlara, yetişmemize vesile olup yardım edenlere, vefat eden öğrencilerimize, İslam’a ve Müslümanlara yardım edenlere Allah rahmet eylesin, hepsinden Allah razı olsun.
Değerli öğrenciler, değerli kardeş ve kız kardeşlerim, değerli arkadaşlar! Allah’ın selamı, rahmet ve bereketi ebedî ve daimî olarak üzerinize olsun. Bedir savaşçılarına yardım ettiği gibi, İslam’a ve Müslümanlara hizmette Allah size yardım etsin; Kur’an, nebevî sünnet ve hak din olan İslam’ı, dünya hayatını kıyamete kadar ayakta tutacağımız, bir daha yabancı unsurlara muhtaç olmaksızın ve onların verdikleri vesveselerden etkilenmeksizin, derinlemesine anlamaya Allah sizleri muvaffak etsin.
İlim tahsiline başladığınız şu günlerde ömrünüzün sonuna kadar size yardımcı olacağına inandığımız bazı tavsiyeleri aşağıda maddeler halinde sunuyoruz. Bu tavsiyelerin hayatınıza katkı sağlayacağına inanıyoruz:
1 – Bütün işlerinizde, özellikle ilim tahsilinde ve daha sonraki ilmî hayatınızda halis niyet sahibi olunuz. Yalnız Allah rızasını elde etmeyi ilke edinin. Çünkü ilim, ancak Allah rızasını elde etmek ve kendisi ile amel etmek için tahsil edilir. Fayda vermeyen ilimden, titremeyen kalpten Allah’a sığınırız. İlim tahsilindeki niyetiniz, Allah için halis olursa, Allah sizi ilim elde etmede ve marifet sahibi olmada başarılı kılar. Çünkü Allah Teâlâ ihlâs sahibi olan kulları sever, sevdiklerine de yardım eder. Müslüman’ın hayatında ihlâs, her işin başında gelen bir kulluk ilkesidir. Nitekim yüce Allah Kur’an’da şöyle buyuruyor: “Allah’a karşı takva sahibi olun ki size bilgi öğretsin.” (Bakara, 2/282)
2- Her gün Kur’an’dan birkaç âyet okuyunuz ve Kur’an okumak için bir vakit belirleyiniz. Derslerinize önem verdiğiniz gibi, Kur’an’ın engin ve geniş mânalarını anlamaya önem veriniz ve üzerinde derin bir şekilde düşününüz. Çünkü Allah’ın kitabı olan Kur’an, aynı zamanda evrenin de çok mükemmel hulasa bir kitabıdır; İslamî ilimlerin ilk kaynağıdır. Kur’an, kâinat kitabının bir fihristi ve hayatın bir özeti gibidir. Müslüman eğer Kur’an’ı dikkatli bir şekilde ve anlayarak okursa -ilimdeki derecesi ne olursa olsun- Kur’an’ın satırları arasında hayatı ve kâinatı, kelimeleri arasında ise kendisini bulur.
Her Müslüman’ın, Kur’an’ı başından sonuna kadar, anlayarak ve not tutarak ömründe en az üç kere okuması gerekir. Nerde kaldı ki kültürlü, tahsil görmüş, âlim ve fakih kimselerle müderrisler, öğretmenler ve profesörle! Onlar elbette daha çok okumalıdırlar. Çünkü Kur’an, Müslüman’ın el kitabı, âdeta bir başucu kitabıdır. İslam’ın felsefesi, hayatın da felsefesi Kur’an’da saklıdır. Bu sebeple diyebiliriz ki; kim Kur’an’ın felsefesini bilirse hayatın da felsefesini bilir. Bunun tam tersini de söyleyebiliriz: Kim hayatın felsefesini bilirse Kur’an’ın da felsefesini bilir.
3 – Hz. Peygamber (SAV) nasıl namaz kılmışsa, siz de öyle namaz kılmaya çalışın. Namaza durunca kendinizi, Rabbinizin önünde duruyor, sizi görüp kontrol ediyor, siz de onu görüyor gibi hissedin; kalben huzur, titreme ve korku duyun. İçinizden rahatlatan bir rüzgâr estiğini hissedin. Bunun için, Nasıruddin el-Elbanî’nin “Hadislerle Hz. Peygamber (SAV)’in namaz Kılma Şekli” Adlı kitabını okumanızı tavsiye ederim.
4 – Her şeyden önce zamanın kıymetini bilin. Çünkü zaman insan için yakuttan, zümrüdden ve inciden daha kıymetlidir. Bir an bile olsa, boşuna zaman harcamayın; mutlaka ya kitap okuyun yahut bildiklerinizi yazın ve bunlarla amel edin; düşünün ve iyi işler yapmaya niyet edin. Bir atasözünde ne güzel denilmiştir: “Yakutlar vakitle satın alınır, fakat vakitler yakutlarla satın alınamaz.”
5 – Sağlığın kıymetini biliniz. Çünkü sağlık size Allah’ın en büyük emanetidir. Bu emaneti titizlikle koruyun. Çünkü hayat sağlıkla kaimdir; bilgi edinmek ve bildikleri ile amel etmek de beden ve ruh sağlığına bağlıdır. Nitekim bir atasözünde şöyle denilmiştir: “Önce beden ilmi, sonra din ilmi gelir.”, “Sağlam akıl sağlam vücutta olur.”
6 – Beyninizin kıymetini biliniz. Çünkü beyin insan bedenindeki en değerli organdır. Beyin ilahî bir bilgisayardır. İnsanın yönetim merkezi kafa, yönetim aleti de beyindir. Beynin kıymetini bilmeli, onu kapasitesine göre çalıştırmalı ve yaratılış hikmetine uygun olan hedefine ulaştırmalısınız. Bunu yapmak da bir kulluk görevidir. Çünkü ilim öğrenmekten maksat, beyin gücünden layığı ile istifade etmektir. İslamî ilimlerin ve dünyaya ait ilimlerin hulasası, dünya ve âhret işlerinde beyni kullanmak ve onu gereği gibi çalıştırmaktır.
7 – Beyninizi, düşünerek ve akl ederek çalıştırın, onu kafanızın içinde bir et parçası olarak boşuna gezdirmeyin. Her şey hakkında düşünün, sakın tembel, işsiz-güçsüz gezmeyin. Beyin iş bulma aletidir. Beynini çalıştıran kimse mutlaka iş bulur. Beyni çalıştırmak, özellikle çağımızda Müslümanların en önemli işlerinden biridir. Bizimle gelişmiş ülkeler arasındaki tek fark şudur: onlar beyinlerini çalıştırıyorlar, biz ise dinlendiriyoruz.
8 – İlimde, takvada, amelde ve düşüncede hocalarınızı geçmeye çalışınız, her gün ilimde ve düşüncede seviyenizi yükseltmeye çalışınız. Hz. Peygamber (SAV) buyurmuştur ki; “İki günü eşit olan aldanmıştır.”
9 – İlim elde edin, çalışın, gayret gösterin. Çünkü başarı ve kurtuluş çalışma ve gayret göstermeye bağlıdır. Nitekim bir atasözünde şöyle denilmiştir: “Kim ararsa, çalışırsa bulur.” İlim öğrenimi, araştırma ve geliştirme için bütün fırsatları gözetiniz. Hiçbir konferans, sempozyum, sohbet ve dersi kaçırmayınız.
10 – Beyninizi anlamsız şeylerle meşgul etmeyiniz. Çünkü beyin çok kıymetli bir alettir, önemsiz malumatın deposu değil, belki nefis bilgilerin ve değerli düşüncelerin hazinesidir.
11 – Gücünüzün yettiği kadar, öğrendiklerinizle amel ediniz. Çünkü ilim amel etmek için öğrenilir. Fayda vermeyen ilimden, titremeyen kalpten, işe yaramayan çabalardan Allah’a sığınırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yunus Vehbi Yavuz Arşivi