Namaz heyecanı ve yeni 'Namazla Diriliş' kitapçığı!..

Namaz heyecanı ve yeni 'Namazla Diriliş' kitapçığı!..

Namaz Gönüllüleri Platformu’nun 2006 Mirac’ında başlattığı ‘Namazla Diriliş Seferberliği’ canlı ve heyecanlı panelleri, konferansları, programları ile yayılarak sürüyor hamdolsun. Namaz gönüllüsü hocalarımızın bir bölümünün yazılarından oluşan “Namazla Diriliş” kitapçığı, bir milyonun üzerinde insanımıza ulaştı. Bu çok beğenilen kitapçık daha yeni, çeşnili ve zengin haliyle şimdi yeniden basıldı.
Platform’un “Haydi Namazla Diriliş”e başlığıyla tüm insanımıza yaptığı çağrı, şöyle başlıyordu:
“Sizleri dünya ve ahiretinizi kurtaracak bir seferberliğe çağırıyoruz: Namazla Diriliş Seferberliğine!.. Sizleri namaz kılmaya, şayet kılıyorsanız ona dört elle sarılmaya, hiç kazaya bırakmıyorsanız bile huşûyu keşfetmeye ve namaz için çalışmaya davet ediyoruz.”
Yeni kitapçıkta yer alan elli kadar “namaz gönüllüsü”nün namaza dair sözlerinden bir kısmı şöyle:
Ramazanoğlu Mahmud Sami Efendi: “Namaz, Rabb’in rızâsı, meleklerin sevgisi, enbiyânın sünneti, imanın aslı, duânın icâbet sebebi, amellerin kabulü, bedenin rahatı, düşmanlara karşı silahı, şeytanın sevmediği, mü’minin şefâatçisi, ölüm meleği geldiğinde yardımcısı, kabrinde kandili, altında yatağı, münker-nekire cevabı, kabrinde arkadaşı, kıyamet gününde gölgesi, başında tacı, bedeninde libası, önünde yol gösteren nuru, ateşle arasında perdesi, mü’minlerin Rabb Teâlâ huzûrunda hücceti, mizanda ağırlığı, sırattan geçme izni ve cennetin anahtarıdır.”
Bediüzzaman Said Nursî: “Ey nefis! Bil ki, dünkü gün senin elinden çıktı. Yarın ise, senin elinde senet yok ki ona maliksin. öyleyse, hakiki ömrünü, bulunduğun gün bil; lâakal günün bir saatini, ihtiyat akçesi gibi, hakiki istikbal için teşkil olunan bir sandukça-i uhreviye olan bir mescide veya bir seccadeye at.”
Fethullah Gülen Hocaefendi: “İman ve namaz aynı döl yatağında neş’et etmişlerdir; namaz imanın ikiz kardeşidir. İman, dinin ve diyanetin nazarî yanını teşkil eder; o nazarî yanın takviye edilmesi ve tabiatın bir derinliği haline getirilmesi ise, ancak başta namaz olmak üzere diğer ibadetlerle mümkün olur. Bu itibarla da, denebilir ki; namaz pratik imandır, iman da nazarî bir namazdır.”
Prof.Suat Yıldırım: İmam namaza başlarken, kametten sonra: “Veda namazı kılınız!” anlamında, “sallû salâte’l-müveddi’” der. “Dünyadan ayrılan kimse gibi namaza durun, dünyaya el sallayıp son defa bakan yolcu gibi namaza durun!” Bu, Selef-i Salihînin uyguladığı namaz adaplarından biridir. Bu önemli hatırlatmanın, namaz bilinci üzerinde pek büyük olumlu bir tesiri var... bu sünnet keşke yaygınlaşabilse!
Senai Demirci: “Secdelerin döküldüğü o deniz hep gözümün önünde durursa, secde secde ırmağa dönüşürüm kıbleye doğru. Duaların indiği o toprak hep serili kalırsa, özlem özlem buluta dönerim gökkubbeye doğru. Eğildikçe doğrulurum seccadede. Alçaldıkça yücelirim seccadede...”
Prof.ümit Meriç: “Secde zamanın eridiği an. Namazda zamanı yavaşlatmıyoruz, durduruyoruz... Her şey sıfırlanıyor, yani sonsuza katlanıp yok oluyor insan. Secdede iken “Sen Allah’sın, ben de kulum. Bana secdende olmak şerefini verdin” diye bazen sesli, bazen sessiz ağlıyorum.”
Ali Rıza Demircan: “Namaz... Allah’la yapılan sözleşmenin yenilenmesidir... Namaz diriliştir. İmanı pekiştiren ve hayat yasamız olan Kurân’la ilişki kurduran ibâdettir. Namaz kılan kişi her namazda onlarca defa tekrarladığı Allahû Ekber (Allah en büyüktür) sözü ile Allah’ı hayatının merkezine alır.”
Münib Engin Noyan: “Şartlarına uygun olarak kılınan namaz, Mü’min Müslümanın imanını güçlendirir, âlemlerin Rabbi Yüce Allah’a (c.c) ve dolayısıyla O’nun yarattığı her şeye karşı derin bir sorumluluk bilinci duymasını ve bunu geliştirmesini sağlar, ruhunu olduğu kadar bedenini de sağlıklı bir disiplin altına alır, gururdan, kibirden arındırır ve hayatını fıtrata, yani yaratılışımızın amacına ve özelliklerine, kısaca özüne uygun bir düzen ve denge içinde sürdürebilmesini sağlar.”
Ramazan Kayan: “Tevhid Allah’ı birlemektir. Namaz ise Allah ile birlikte olmaktır... Allah ile barışık olmaktır. Namaz Allah’ı önemsemek ve öncelemektir. ‘Allah merkezli’ yaşamın günlük temrinleridir...”
Abdullah Yıldız: “Bir tevhid eylemi olan namaz, müminleri pasif nesneler değil, aktif özneler kılar. Hz. Muhammed’in(Alak/9-10), Hz.Şuayb’ın kıldığı gibi bir namaz(Hûd/87), müminleri dünyadan el-etek çektirmez, aksine onlar üzerinden hayata müdahale eder; bir dinamizm, bir direniş ve bir diriliş kaynağı olur.”
Ve Namaz Gönüllüleri’ne, “namaz için namaz” şiarıyla hareket etmeyi öğütleyen Prof.Hayreddin Karaman hocamızın “Namaz” şiiri de yer alıyor kitapçıkta. İşte bir dörtlüğü: “Allahu ekber ve kalkıyor eller / Hakla söyleşiyor okuyan diller / Secdede Allah’a varan gönüller / Ruha gıda, akla irfandır namaz.”
‘Namazla Diriliş’ kitapçığını, sponsor usûlü alıp dağıtmak için şu telefonu aramalısınız: 0212 523 08 14
DAVET: 8 Mart Cumartesi günü, saat 18.00’de, AKV merkez salonunda Rasim özdenören ağabeyle “geçmişten geleceğe” sohbetimize katılabilirsiniz.
Yer: Sofular mah., Yeşiltekke sk., No: 4 (Horhor cd. girişi); Fatih-İstanbul. Tlf: 0212 533 72 02


Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi