M. Emin Parlaktürk

M. Emin Parlaktürk

Meclis Anayasa’yı Değiştire - meyecekse!

Meclis Anayasa’yı Değiştire - meyecekse!

Görüyor musunuz?
İktidar Partisi’nin Anayasa’yı değiştirmeye hakkı yokmuş!
Kanadoğlu’nun içtihadı bu!

Bugün iktidardaki Ak Parti’nin Anayasa’yı değiştiremeye hak ve yetkisinin olmadığı iddiasına sahip çıkanlar arasında bazı siyasilerin yanında hukukçuların da olmasını ürkütücü buldum.

Önce iddia sahibinin sözünü hatırlayalım.

Ne demiş Bay Sabih Kanadoğlu:

“Laik cumhuriyetin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından ilan edilen partinin anayasa değişikliği yapmaya hakkı yoktur. Bunun Türkiye'ye yeni kayıplar getireceği ortadadır."

Bu söze balıklama atlayan siyasilere sözüm yok. Hele CHP için bu iddia bulunmaz bir nimet. Ancak MHP’nin tavrı, demokrasiye sahip çıkma adına sevindirici bir gelişmedir.

İktidarda olan bir siyasi parti için söylenen bu iddialar şayet doğru kabul edilecek olursa, daha pek çok şeyin yok sayılması gerekecek.

Sanırım şu husus herkes tarafından teslim ediliyordur: Anayasa’yı ve buna bağlı olarak yasaları çıkaran makam TBMM’dir, iktidar değil!

Bu meclisi oluşturan Milletvekilleri arasında her partiden temsilci olduğu gibi, elbette iktidar partisi temsilcileri de vardır. Bunlar çoğunluğu oluşturduğu için de zaten iktidar olmuşlardır.

Meclis’te çoğunluk hangi partide ise, elbette o partinin ağırlıklı görüşü ve sayı çoğunluğuna göre Anayasa da yasalar da çıkar. Zaten, demokrasi dediğimiz de bu değil mi?

Bu durum sadece bu dönem için geçerli olan bir şey de değil! Her yasama döneminde bu tablo geçerli olmuştur. Diğer demokratik ülkelerde de uygulamanın bu şekilde olduğunu sanırım Kanadoğlu dahil herkes bilir.

Şimdi, “laik cumhuriyetin odağı olduğu için iktidar partisinin anayasa değişikliği yapmaya hakkı olmadığını” iddia ederek yola çıkarsanız, o zaman bu iktidarın oluşturduğu hükümetin de hükümet etme hakkı olmadığını söylemeniz gerekmiyor mu?

Evet iddia sahibi beyler, o zaman bu hükümeti nereye koyacaksınız?

Bu Hükümetin yaptığı bütün icraatları ve atamaları da geçersiz saymanız gerekmez mi?

Hükümetin devlet adına yaptığı bütün ziyaret ve seyahatleri, diğer devletlerle yapılan anlaşmaları, imzalanan protokolleri yok saymanız icap etmez mi?

Başbakan başta olmak üzere Hükümeti oluşturan tüm bakanların idari kadrolardaki tüm tasarruflarını hiçe saymak gerekmez mi?

Şayet, iktidar partisinin Anayasa değişikliği yapmaya hakkı yoksa, iktidar partisinin kurduğu Hükümetin devletin idari, askeri, resmi, özel bütün kurumlarıyla yaptığı toplantıları ve alınan müşterek kararları nereye koyacaksınız?

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) dahil Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ve benzeri asker katılımlı kuruluşların aldığı kararları da yok saymanız gerekmez mi?

Hatta, TBMM’de iktidar partisine mensup milletvekillerin oylarını, onların oylarıyla çıkan yasaları da reddetmeniz icap etmez mi?

Kuyuya atılan taşlar her zaman olacaktır.

Asıl problem, bu taşların peşine düşüp de onlarla halkı oyalayan kişi ve kuruluşların varlığıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Parlaktürk Arşivi