Feyzullah Birışık

Feyzullah Birışık

4.Yolda Ölme!

4.Yolda Ölme!

İnsan ömrü saat pili gibidir… Nerede, ne zaman ve ne şekilde öleceğini önceden bilemez… Ölüm tarihinin insanoğluna bildirilmemesi büyük bir nimet… Ama insan ne şekilde ve hangi güzergâhta öleceğini az çok tahmin edebilir… Bu tahmin büyük bir olasılıkla doğruya yakın çıkar…

Ölüm tarihinden ziyade ölüm şeklini kişinin inancı ve hayattaki hedefleri belirler… Bu belirleme sadece bir ihtimaldir ama kuvvetli bir ihtimaldir… Hani nasıl yaşarsan öyle ölürsün derler ya onun gibi…

Tersten de okuyabiliriz; ‘Nasıl ölmek istersen öyle yaşarsın…’

Bu yazımda hepimiz için hayati önem arz eden ölüm hakkında konuşmak istiyorum…

Şimdi…

Memleketiniz, cinsiyetiniz, kültürünüz, ne olursa olsun… Her insanın bir hayat plan- projesi olur… Bazı insanlar hiçbir sıkıntı yaşamadan emekliye ayrılarak bahçesinde çiçek sulayıp ölüm meleğinin kendilerine elden ayaktan düşme vaktinde gelmesini arzu ederler… Büyük bir olasılıkla bu türden insanların ölüm şekilleri dedikleri gibi olur…

Şehid olmak isteyen bir mücahidin hayat projesinde emeklilik yaşına kadar yaşama düşüncesine yer yoktur… Uzun yıllar cihad beldelerinde dolaşıp ta şehid olan mücahid sayısı hakikaten çok azdır… Genelde büyük komutanlara nasip olur bu nimet… Tarihte örneği çoktur bunun... Burada tek tek zikretmek istemiyorum. En yakın tarihten örnek isterseniz Ruslara kan kusturan Hattab rahimehullah’tan bahsedebiliriz… Rabbim sayılarını artırsın, âmin…

Şimdi…

Tüm insanların hayat projelerine baktığımızda karşımıza 4 ayrı yaşam şekli çıkıyor… Dünyadaki tüm insanların yaşam şekilleri ve hedefi bu dört seçenekten biridir.

1. Yol: Cihad yolu… 1. yolu seçen bir mücahid, ölüm meleğiyle bu yolda tanışmak ister Bu güzergâhtaki her türlü ölüm şekli şehadetle sonuçlanıyor… (inşaallah) Bu yol, yolların en güzeli… Bakınız Allah-u teala ne buyuruyor:

‘’ Ama bizim uğrumuzda cihad edenleri elbette ki kendi yollarımıza eriştireceğiz. Hiç şüphe yok ki Allah iyi davrananlarla beraberdir.’ (Ankebut- 69)

2. Yol: İlim yolu… Bu güzergâhtakiler için bakınız Allah Resulü aleyhisselam ne diyor:

“Her kim din ilmini tahsil için yola koyulur ve her sebebe başvurursa Allah, Cennete varan yolu onun için kolaylaştırır.” (Müslim, Zikir: 17; Ebu Davud, Salât: 27)

Emri bil ma’ruf ve nehyi anil münker yapanlar da ilim yolundadırlar… Bu konuda İbn-i Kayyım’ın enfes bir yazısını sizlerle paylaşmak isterim:

İbn-i Kayyım diyor ki:

İyiliği emretme, kötülükten alıkoyma emrini ve Allah(c.c) yolunda cihadı ihmal edenler, dini zayıf ve Allah tarafından sevilmeyen insanlardır… Dindarların çoğu, Allah indinde sevimli olan emirlerden, sadece bütün insanların ortak oldukları emirlere önem verirler. Cihad etmek, iyiliği emretmek ve kötülükten alıkoymak, Allah için, resulü için ve Allah’ın kulları için nasihat etmek ve Allah’a, (c.c) resulüne, dinine ve kitabına yardım etmek, bunların hepsi vacip olmasına rağmen, o kimselerin yapmak istemedikleri ve yapmadıkları, hatta akıllarına bile getirmedikleri şeylerdir.

Din bakımından insanların en zayıfı ve Allah katında en sevimsizi- her ne kadar dünyayı tamamen terk edip kendisini ibadete verse bile- bu vacipleri terk edenlerdir. Onların içerisinde Allah’ın yasakları çiğnendiğinde, Allah (c.c) için yüzleri kızarıp şekli değişenler, öfkelenenler ve Allah’ın dinine yardım etmek için malını harcayanlar pek az görülür. Büyük günah işleyenlerin durumu Allah (c.c) katında bunların durumundan daha iyidir.

O halde Allah yolunda cihadı terk etmek dünya ve ahirette helak olmanın sebebidir.(Sabredenlerin azığı isimli kitaptan)

3.Yol: Hicret yolu… Bu güzergâhtaki yolcular için bakın yüce Rabbimiz ne buyuruyor:

‘Allah(c.c) yolunda hicret eden kişi, yeryüzünde çok bereketli yer ve genişlik bulur. Evinden, Allah'a ve Peygamberine hicret ederek çıkan kimseye ölüm gelirse, onun ecrini vermek Allah'a düşer. Allah (c.c) bağışlar ve merhamet eder.’ (Nisa-100)

4.Yol: Bu 3 yol dışındaki tüm yollardır… Bu 3 yol dışındaki yollar çok da cazip değil… Elbette ki 4. yolda Allah ve resulünün dediği gibi yaşayanlar.(Allah’ın(c.c) rahmetiyle tabii…) mutlu sona kavuşacakladır.

Diyorum ki:

Dünyaya bir defa geliniyor… Ölüm meleğiyle aynı saniyede karşılaşacağız… Hangi yolda olursak olalım ölüm tarihimizde değişiklik olmayacak… Allah (c.c) katında çok güzel ağırlanmak istiyorsak 4.yolda ölmeyelim…

4. yol hakikaten de riskli bir yol…

İlk 3 yolun herhangi birinde ölüm meleğiyle karşılaşmamız duasıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Feyzullah Birışık Arşivi