Ergenekon'daki o soru

Ergenekon'daki o soru

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AK Parti’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne açtığı davanın hiçbir hukuki değeri yoktur ve tamamen siyasi mülahazalarla hazırlanmıştır. Başsavcının ‘görevini kötüye kullandığı’ gerekçesiyle meslekten ihracı düşünülebilir.

‘Bir savcı hazırladığı iddianame yüzünden meslekten atılabilir mi?’ diye düşünmeyin, önünüzde Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya var. İddianamede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın adına yer verdiği için görevini kötüye kullandığı öne sürülerek meslekten ihraç edilen Sarıkaya’ya nasıl bir muamele uygulandıysa, Yalçınkaya da aynı prosedüre tabi tutulabilir.

Yağlı ilmiği hatırlattılar

İddianamedeki garabet, kimileri görmek ve anlamak istemese de birkaç gündür sağduyulu medyada ayrıntılı olarak yer alıyor. çok gerilere gitmeden, sadece geçen haftaki yoğun trafikteki izdüşümlerden hareketle, hadiseye farklı bir perspektiften bakmak istiyorum.

Danıştay Başsavcısı Tansel çölaşan’ın sözlerini hatırlayın. Kanlı 27 Mayıs ihtilalini ‘devrim’ olarak nitelendirdi, siyasilerin idamlarını alkışladı ve halkın bu idamları büyük coşkuyla karşıladığını iddia etti. Bu cümlelerin tercümesi şuydu: Karşı devrim için kan dökmek meşrudur ve gerekirse yapılmalıdır.

Başbakanın, bakanların boyunlarına yağlı ilmik geçirilmesini meşru gören bu ifadeleri tartışırken, Genelkurmay eski Başkanı emekli orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun halefi emekli orgeneral Hilmi özkök’le ilgili açıklamaları geldi. Emekli olduğu tarihten bu yana 6 yıldır susmayı tercih eden Kıvrıkoğlu’nun bu açıklaması son derece önemliydi. çünkü, O, sıradan ‘biri’ değildi. O nedenle, ifadelerindeki asıl muhatabın özkök’ten çok, Büyükanıt olduğu iddiası gündeme geldi.

Ergenekon sahne aldı

Gündemde güme giden başka önemli bir açıklama vardı. İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, Kıvrıkoğlu ile ilgili müthiş bir iddiayı gündeme taşıdı. Perinçek, Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün Kıvrıkoğlu tarafından Kuzey Irak’ta ‘özel kuvvet’ kurmak için görevlendirildiğini söyledi.

Ergenekon ismini ilk kez 2001 yılında tutuklandığı sırada telaffuz eden gazeteci Tuncay Güney’in basına sızan açıklamalarında da benzer nitelikte vahim iddialar vardı. Güney, Veli Küçük ve kimi JİTEM yöneticilerinin Kuzey Irak’ta PKK’ya silah sevkıyatı yaptığını söylüyordu. Bu iddianın, Perinçek’in dile getirdiği ‘özel kuvvet’ projesiyle bir bağlantısı var mı, onu şimdilik bilmiyoruz.

Güdümlü katil piyasada

Zihnimiz dağılmışken bir de baktık, AK Parti hakkında kapatma davası açıldı. Kapatma gerekçelerinden biri, Danıştay Sanığı Alpaslan Aslan’ın ‘Ben Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan şeriatın ilan edilmesini istiyorum. Genelkurmayı tehdit ediyorum, şeriatın ilan edilmesini engellemesinler, yoksa kan dökülür’ sözleri.

Aslan’ı anlatmaya gerek var mı? Veli Küçük’le samimi pozları ortada. Avukatlığını yaptığı Doğuş Factoring şirketinin ortaklarından biri, Ergenekon soruşturmasında gözaltında bulunan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin.

Bir de babası İdris Aslan’ın Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde verdiği ifade var. Baba, kızlarının başının açık olduğunu, Alpaslan’ın bir defa bile kardeşlerine başlarını örtmesi yönünde bırakın baskıyı telkini bile olmadığını söyledi.

Şu sözler daha da önemli: ‘Teoman’la (oğlunun avukat arkadaşı) telefonla konuşurken bana oğlumun 4-5 aydır Ulusal Haber ve Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi ile irtibatı olduğunu, hatta Adana, Mersin ve İstanbul illerinde adı geçen derneğin toplantılarına birlikte gittiklerini, bu derneğin genel başkanı Taner ünal ile tanıştıklarını, Ayrıca Veli Küçük, Muzaffer Tekin isimli şahıslarla bu dernek vasıtasıyla tanıştıklarını bana anlattı. Bu da benim kafamda bir takım şüphelere neden oldu?’

Sonra ne oldu? Tekin ve ünal, dava kapsamına alınmadı, Küçük’ün ifadesine bile başvurulmadı. Baba İdris Aslan, ifadesinin tersi konuşmaya başladı, karar duruşmasında kızlarının başını örttü! Katilin lafları da AK Parti’nin kapatma gerekçesi sayıldı.

Kritik soru

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kapatma davası haberinin duyulduğu saatlerde AK Parti Genel Merkezi’ne girerken şöyle dedi: ‘Ama öyle anlıyorum ve üzülüyorum ki, Türkiye’nin iyiye ve ileriye gitmesiniistemeyen çevreler çok önemli yerlere sızmışlar.’

öDP Genel Başkanı Ufuk Uras da kapatma davasını şöyle yorumladı: ‘Davanın Ergenekon operasyonundan sonraya denk gelmesi manidar. Demokrasi dışı güçler başsavcıya bel bağlamışlar.’

Bakan Günay’dan sözlerini geri almasını isteyen Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul özkök’ün dünkü yazısını okuyunca iddianamedeki başka bir ayrıntıya takıldım. Erdoğan’ın Doğan Grubu’na yönelik şu sözleri, iddianameye eklenmişti: ‘Bunların derdi laiklik değil menfaat hesabı. Bunlar köşeye sıkıştırma metotları. Tehditle bizden bir şey alamazsınız. Bunların istediği düzen demokrasi değil diktatöryal düzen.’

Son olarak İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz, Ulusal TV’nin web sitesine yaptığı açıklamada, kapatma davası gerekçeleriyle parti söylemlerinin örtüştüğünü, davanın açılmasında geç kalındığını öne sürdü.

Son bir bilgi ulaştı bana. Geçen ay Ergenekon soruşturması kapsamında ‘tanık’ sıfatıyla dinlenen birine şu soru yöneltilmiş: ‘Aydın Doğan bu işlerin neresinde?’

Haydaaa, gel de çık işin içinden. Zihnimi toparlamakta güçlük çekiyorum. Eminim, okuyucularımız daha zeki ve pazılın parçalarını birleştirirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi