Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Aslında acımıştım ama şimdi ne yapacağımı bilmiyorum

Aslında acımıştım ama şimdi ne yapacağımı bilmiyorum

5 yıl önce iş yerime bir sekreter aldım. Çok mağdurdu, aileden baskı görüyordu, babanın şiddetlerinden bunalıyordu. O günlerde ona yardımcı olmak için elimden geleni yapmaya çalıştım. Harçlığı olmadığı zamanlarda para verdim, üzgün olduğu günlerde onun dertlerini dinledim. Ama görüşmelerimiz sırasında karşılıklı bir etkileşim oldu ve onunla çıkmaya başladık. Ben bir taraftan evdeki hanıma ihanet ettiğimi düşünerek vicdan azabı çekiyordum diğer yandan kızı sevmiştim bırakamıyordum. Ama karmakarışık sorunlar hiç bitmedi ve ben şimdi işin içinden çıkamıyorum. Bırakayım desem aramızda çok şey geçti kız ailene her şeyi anlatırım diyor ve kendisinin de ailesi tarafından reddedileceğini söylüyor. Diğer taraftan eşime karşı suçluluk duygusu yaşıyorum, çocuklarımdan çekiniyorum. Bana bir çıkar yol gösterin zor durumdayım." H. K.

Böyle acımak mı olur?

İnsanlara yardım etmek adı altında bahsettiğiniz türden bir istismarla kendisine ve çevresindeki insanlara zarar veren birçok vaka ve kimseleri görüyoruz. Bu konuda beni mazur görün ama siz de herhalde yaptığınızın ne olduğunu biliyorsunuz. Bu yardım olarak tanımlanamayacak ölçüde kusurlu bir davranış.

Birçok genç kızımız hayata daha hazır olmadan iş dünyasında yer almaya başlamış durumda. Bu durum onların sosyo-psikolojik olarak savunmasız kılıyor tabiî ki.

Kardeşim elbette dinimiz yardıma ihtiyacı olan kimselere yardımcı olmamızı emrediyor. Bu tür yardımlar için ne mutlu ki bir çok sivil toplum örgütleri çok değişik alanlarda hizmetler vermektedir. Siz de iş yerinizde maddi-manevi desteğe ihtiyacı olan bu hanıma yardım etmek isteyebilirsiniz. Ancak bu bahsettiğiniz türden bir yaklaşımla değil, Allah'ın koyduğu ölçülere riayet ederek olmalıydı. Mesela hanımı bir psikiyatra yönlendirebilirdiniz ve sorunlarını çözmesi noktasında sahada hizmet veren kurumlara bir şekilde ulaştırabilirdiniz.

Anlayacağınız artık bu bir yardım olmaktan çıkmış. Şimdi bu olayın içinden çıkamıyorsunuz. Açıkçası ben bu sorunun bir parçası olarak yine sizin göstereceğiniz çaba ve kesin bir iradenin çözebileceğini düşünüyorum. Evlisiniz ve eşiniz var. Bir de yaşadığı sorunlarına bir yenisini daha eklediğiniz genç bir hanım var tabi. Size dinimizin böyle bir olaya nasıl baktığını dikkate almanızı ve buna göre hareket etmenizi tavsiye ederim.

Allah c.c. karşı cinsle ilişkilerimizin sınırlarını koymuştur. Bu sınırı korumanızı ve belki de genç hanım kızımızdan koparak ona yardımcı olmanızı tavsiye ederim.
Dedikodu için peşimi bırakmıyor

Çalıştığım iş yerinde bir arkadaşım var. Bana sürekli dedikodu getiriyor ve zihnimi meşgul ediyor. Kendisi çok alıngan biri, herkesten alınıyor, her sözden bir olumsuzluk çıkarıyor ve bunalıma giriyor. Yapmak istediği her şeyi bana soruyor benim onayım olmadan hiçbir şeye yapmak istemiyor... Fatma hanım inanın başım şişiyor, bana sürekli dertlerini anlatıyor, insanların dedikodusunu yapıyor. Onu kırmak istemediğim için hayır diyemiyorum ama bazen katlanılmaz oluyor. Son günlerde yaşadığı bir sorunu paylaşmak için gece bire kadar arıyor ve saatlerce konuşuyor. Arkadaşız kırmak istemiyorum ama beni gerçekten çok yoruyor. Bu durumu ona izah etsem acaba kırılır mı bilemiyorum... F. F.

Zarar veriyor olabilirsiniz

İnsani ilişkilerimizde sürekli bir alış veriş içindeyizdir. Gündelik hayatımızda her daim devam eden bu alış verişlerimiz hayatımızı anlamlı kılar ve bizi diğer insanlara bağlar. Ancak, bu insani bağlarımız belli bir dengede durmalı ve güven duygumuzu zedelememelidir. Çevremizde bağımlılık duygusuyla hareket eden ve bağlandığı kimselere aşırı yüklenerek yorucu olan insanlar da vardır.

Böyle durumlarda, eğer bu kimselere kendi kararlarını vermesi noktasında teşvik edici olmazsak zarar verebiliriz de. Bu nedenle, arkadaşınız sizinle konuşmak istediğinde, eğer müsait değilseniz bundan rahatsızlık duyuyorsanız, bunu uygun bir dille ifade edebilirsiniz. Ayrıca ona, kendi sorunlarını çözebilecek yeteneklere sahip olduğunu ifade edebilirsiniz. Yapmak istediği şeyleri size danıştığında bunu kendisinin de düşünebileceğini belirtebilirsiniz...

Arkadaşınıza tebliğ yapabilir dedikodunun zararlarını anlatabilirsiniz. Onu kırarım endişesiyle sınırlarınızı aşarak arkadaşınızın bağımlı kalmasına fırsat veriyor olabilirsiniz. Bu nedenle ilişkilerinizdeki dengeyi dikkate almaya çalışın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi