Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sesi çok güzel

Sesi çok güzel

20 yaşında görme engelli bir kardeşim var. Küçüklüğünden beri şarkı söylemeyi çok seviyor ve sesi çok güzel. İlkokulda öğretmeni programlara çıkarıyor ve ona şarkı söyletiyordu. Şimdi büyüdü üniversiteye hazırlanıyor ve en büyük hayali edebiyat öğretmeni olmak. Hobi olarak da halk müziğiyle uğraşmayı seviyor. Bunun için neler yapmamız gerekir onu nereye yönlendirebiliriz bilmiyorum. Bu konuda yardım ve desteğinize ihtiyacımız var.

H.K

Yardımcı olabilirsiniz

Son yıllarda engelli insanlarımızın haklarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapılmakta ve onların eğitim alabilmeleri yeteneklerini geliştirebilmeleri konusunda girişimler devam etmektedir. Bu nedenle onu öncelikle yetenekleri doğrultusunda bir mesleğe yönlendirebilirsiniz.

Kardeşinizin müziğe olan ilgisinden bahsediyorsunuz. Bu konuda görme engellileri destekleyen ve onları bahsettiğiniz türden eğitim alanlarına yönlendiren dernekler var buralara ulaşarak kardeşinizle ilgili yardım alabilirsiniz. Ama anladığıma göre kardeşinizin sadece müziğe değil edebiyata da ilgisi var. Bu nedenle edebiyatla ilgili çalışmaları da takip edebilir ve kardeşinizi bu alanlara yönlendirebilir, edebiyatla ilgili yayınlara ulaşması için yardımcı olabilirsiniz.

Artık kaldıramıyorum

Altı yıl önce bir siteden daire aldık ve taşındık. Apartmandaki komşularımdan hiçbir sorunum yok. Yaşadığımız yer çocuklarımız için çok uygun bir yer. Ama karşı komşumun sürekli bir şeyler istemesinden bıktım. Kadın sabah kahvaltısında başlıyor akşama kadar yarım saat arayla bir şeyler istemeye geliyor.

İnanın pazara çıktığımda artık iki ailenin de ihtiyacını düşünerek alış veriş yapıyorum. Eşim "Rahatsızlığını ifade et" diyor ama acaba bu şekilde davransam dinimle uzlaşmayacak bir hal ve harekette mi bulunurum diye düşünüyor ve korkuyorum. Acaba ona rahatsızlığımı söylesem dinen hata etmiş olur muyum?

N.G

Kullandığınız dil önemli

l Dinimiz komşuluk ilişkilerine önem verir ve komşularımıza iyi muamelede bulunmamızı tavsiye eder. Ama bahsettiğiniz durum, sıradan bir alışverişin dışında ve artık istismara doğru gidiyor. Bunun için, eşinizin de ifade ettiği gibi, rahatsız olduğunuz durumları komşunuza uygun bir dille ifade edebilirsiniz. Efendimiz kapıyı üç kere çaldığımız halde ev sahibi açmıyorsa, geri gitmemizi tavsiye ediyor. Bu da rahatsız olduğumuz ya da müsait olmadığımız durumlarda bunu karşı tarafa bir şekilde ifade edebileceğimizi gösterir.

Bizler, rahatsız olduğumuz durumları karşı tarafa açıkça ifade edebilmeliyiz. Ancak burada kullandığımız dil önemlidir. Komşunuza, bu rahatsızlığınızı uygun bir dille ifade edin ve eğer eşi çalışmıyorsa işe teşvik edin, iş bulması konusunda yardımcı olmaya çalışın. Fakat sürekli bir şeyler istemenin geleneğimizle ve kültürümüzde de hoş karşılanmadığını belirtin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi