Sosyal güvenlik haftamız kutlu olsun

Sosyal güvenlik haftamız kutlu olsun

2010 yılı için 10-16 Mayıs tarihleri arası ülkemizde sosyal güvenlik haftası olarak kutlanıyor. Böyle bir haftanın sosyal güvenlik haftası olarak tayin edilmesi ve bu çerçevede bir çok etkinliğin yapılması gerçekten çok anlamlı ve önemli.

Birkaç yıl öncesine kadar, Bağ-Kur’lunun ayrı bir insan sınıfı olarak görüldüğü, SSK’lının ayrı bir insan sınıfı olarak görüldüğü, devlet memurlarının ayrı bir sınıf olarak görüldüğü sosyal güvenlik yapısından artık toplumumuz sosyal güvenlik reformu sayesinde kurtulmaya ve herkese eşit sosyal güvenlik anlayışıyla tanışmaya başladı.

Ülkemizin bir çok yerinde karın tokluğuna çalışan, Bağ-Kur’lunun SSK’lıdan, SSK’lının memurdan haberi olmayan bir yapılan çıkıp, artık herkesin sosyal güvenliğinin sağlandığı ve kontrol altında tutulduğu bir döneme doğru yol alıyoruz.

Kim ne derse desin, her şeye rağmen sosyal güvenlik reformu denilen Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı kanunları ile kurumlarının tek çatı altında birleşmesi hedefi, büyük çoğunlukla gerçekleştirildi. Bu süreçte, SGK çalışanlarını tüm içtenliğimle kutluyorum. Daha kaliteli, daha vatandaş odaklı ve daha etkin bir sosyal güvenlik için ileriye hızlı adımlarla yürüme temennisiyle tüm halkımızın sosyal güvenlik haftasını kutluyorum.

Okurlara Cevaplar

SORU 1: Annem 20.12.1952 doğumlu. SSK’ya 2000/1 döneminde 20 gün prim yatmış görünüyor. SSK isteğe bağlıda toplam 2570 günü var. İsteğe bağlı Bağ-Kur’da 1 yıl 7 ay 8 günü var. Bu bilgilere göre annem en kısa zamanda ne zaman emekli olur? (Ayhan ESGİN)

CEVAP 1: Anneniz bir an evvel bir işyerinde 4/a sigortalısı (SSK’lı) olarak sigortalı olursa, 3600 prim ödeme gün sayısını tamamladığında ve 15 yıl sigortalılık süresine sahip olduğunda en erken SSK şartlarında emekli olabilir. Annenizin yaşı emekliliği için tutuyor.

SORU 2: 38 yaşındayım ve yurtdışında çalışıyorum. Şu ana kadar 1 günlük bile sigortam yok. Ne Türkiye’de ne de yurtdışında. Yurtdışında bir şirkette elektrikçi olarak çalışıyorum ve aldığım maaş ayda 400 TL’ye tekabül ediyor. Benim için ne tur bir emeklilik tavsiye edersiniz? (Samet KOÇ)

CEVAP 2: Yurtdışından Türkiye’ye herhangi bir vesile ile geldiğinizde mutlaka bir gün bile olsa bir işyerinde sigortalı (SSK’lı) olun. Bu sizin için ileride sigortalılık başlangıcı sayılacak ve en erken yoldan emekli olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca yurt dışında bulunduğunuz süreleri ileride yurt dışı borçlanması yaparak hizmet olarak kazanabilirsiniz.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta perşembe günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi