İbrahim Karagül

İbrahim Karagül

İncirlik Afyon'a mı taşınacak?

İncirlik Afyon'a mı taşınacak?

Tam da ABD Başkanı Cheney'nin ziyareti sırasında içeride kavganın bu denli şiddetlenmesi, bir çok konuyu tartışma dışı bıraktı. Afganistan'a ek asker gönderilmesi konusundaki ABD talepleri, İran'ın “Büyük Ortadoğu Coğrafyası”ndaki etkinliğini kırma ve bölgesel bir direnç oluşturma yönündeki çabaların içeriği, Türkiye ve Azerbaycan'a kurulması planlanan Füze Kalkanı projesinin yansımaları, PKK'ya yönelik operasyonlarda işbirliğinin hangi boyutta ne kadar devam edeceği, Irak'ta Türkiye'nin rolünün bundan sonra ne olabileceği, Afganistan-Pakistan hattında Türkiye'ye bir rol verilip verilmeyeceği, AB'nin Akdeniz Projesi ile ABD'nin Türkiye'den taleplerinin birbirini ne kadar tamamlayacağı gibi son derece hassas ve hayati konular tartışma ortamından uzakta kaldı. Onca genel geçer maddelere rağmen, Cheney'nin bütün bölgeyi dolaştıktan sonra Ankara'ya hangi taleplerde geldiği hâlâ tam olarak bilinmiyor.

İçerideki kavga, Cheney'nin bu çok önemli ziyaretini gölgede bıraktı. Ak Parti'ye yönelik şok edici kapatma kararı, Ergenekon gözaltıları ve soruşturmaları, sistem içi iktidar mücadelesinin belli isimlere ve örgütlere indirgenmesi, gazete köşelerinde kimlerin gözaltına alınacağına dair bahis oyunları, tehditlere varan ifadeler bu can alıcı tartışmayı kişiselleştirdi.

Türkiye'yi, sokaktaki insanı öylesine belirsizlik ve karamsarlığa itti ki, bir yıl sonra bu bölgede yaşanabilecek olağandışı gelişmelere karşı son derece hazırlıksız bir kamuoyu daha şimdiden şekillendirilmiş oldu.

Kapatma davası, Türkiye'nin “derin devlet refleksi”nin toplumun büyük çoğunluğunu tehdit algılama geleneği, siyasi ve ekonomik iktidarı paylaşmama yönündeki katı tutumu ülkeyi böylesine trajik bir noktaya sürükledi. Kapatma davasını ilk duyduğumuzda bu geleneksel tavrı hatırladık.

Ancak, Ergenekon operasyonlarıyla ortaya saçılan, henüz kanıtlanamayan iddialar hepimizin kafasını fazlasıyla karıştırdı. Krizin şu anki tartışılma biçimi, sadece bir örgüte ve bu örgüt üzerinden gazete köşelerindeki “mahalle kavgası” havasına dönüşmesi ise bir başka gariplik. Aynı zamanda durumu sulandırır nitelikte.

Ergenekon, gerçekten bu denli vahim bir yapılanmaysa, bir “önleyici operasyon” söz konusu. O zaman bir darbe hazırlığının önceden haber alınmış ve çökertilmiş olduğunu düşüneceğiz. Kapatma davasını da bu çerçevede dar ölçekli bir hazırlık olarak algılayacağız. Gerçekten böyleyse, şu ana kadar gözaltına alınanlarla sınırlıysa, kronik “müdahale” dönemlerinden farklı bir durum var ortada. Ve Türkiye bunun üstesinden gelebilecek demektir. Ancak şu an hiçbir şey belli değil. çünkü gözaltıların, soruşturmaların nereye varacağını kimse bilmiyor.

Türkiye'nin yakın tarihindeki faili meçhullerin dahil edildiği, belli başlı bütün istihbarat teşkilatlarının parmağının olduğu iddia edildiği, devlet gücünü istismar eden, sistem içinde çeteleşen ve bunları vatanseverlik adı altında yaşan bir grup gerçekten bu boyutta ise, operasyonlar Türk siyasi tarihinin en büyük temizlik operasyonu olacak demektir. İşte bunun sonucunu görmek hepimizde sabırsızlık uyandırıyor.

Cheney'nin ziyareti gölgede kalacak demiştim. Kaldı da… Ama ben bu ziyaret vesilesiyle, yukarıdaki saydıklarımın dışında bir not aktarayım da, en azından bu yazı için bari gölgede kalmasın.

Geçtiğimiz yıl: “ABD Lübnan'da, Suriye sınırına yakın büyük bir hava üssü kuruyor. Askeri üs, Şam'ın yüz kilometre uzağında, Kuzey Lübnan'daki Kleiat bölgesinde inşa ediliyor. Lübnan'ı garnizon ülkeye dönüştürme projesi, bu üsle büyük oranda gerçekleşecek. Amerikan hava üssü aynı zamanda Suriye'nin ana deniz üssü ve Rus Akdeniz filosunun komuta merkezi olan Tartus'a 22 hava mili uzaklıkta olacak. İşin garibi ABD üssü Şam'dan daha çok Türkiye topraklarına yakın” demiş, İncirlik Lübnan'a taşınabilir tezini tartışmıştım.

Şimdi bir başka not aktarmak istiyorum. Tam da Cheney'nin ziyaretine uygun düşecek bir not:

Adana'daki İncirlik üssü yakında bakıma alınacak. Artık nasıl bir “bakım” olduğunu bilmiyoruz. önemli olan nokta bakımının nasıl yapılacağı değil. önemli olan tarafı şu: Bakım sebebiyle 'İncirlik Afyon'a taşınacak' iddiaları var. Ben bu iddiayı not ettim. Cheney'nin ziyaretiyle bir bağlantısı var mı, yakında göreceğiz. Sizinle de paylaşıyorum. Hepsi bu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Karagül Arşivi